feedback
Voor beginnende en gevorderde beleggers
 

Overname nieuws en geruchten


Een overnamepoging of zelfs maar een gerucht, kan een grote invloed hebben op de aandelenkoers van een bedrijf en uw belegging. In deze gids houden wij u op de hoogte van de laatste overnamenieuws.

Ablynx

Op 29 januari heeft het Belgische beursgenoteerde Ablynx ingestemd met de overname door het Franse farmacieconcern Sanofi. Sanofi had 3,9 miljard euro in contanten over voor het biotechbedrijf uit Gent. Dit komt neer op 45 euro per aandeel. Het Franse concern troefde daarmee de Deense farmaceut Novo Nordisk af. Novo Nordisk legde in december een vijandig bod neer van 26,75 euro per aandeel (toen 44% hoger dan de koers van het aandeel), maar dit werd afgeslagen door Ablynx. Verwacht wordt dat het bod in het tweede kwartaal definitief voorgelegd wordt aan de aandeelhouders van Ablynx.

TiGenix

Op 5 januari ontving het Belgische TiGenix een overnamebod van 520 miljoen euro in contanten van het Japanse Takeda. Dit komt neer op 1,78 euro per aandeel en is een premie van 81% op de koers van het aandeel. Het bestuur van biotechbedrijf TiGenix heeft positief gereageerd op de voorgenomen overname en het uitgebrachte bod. TiGenix en Takeda werken al sinds 2016 met elkaar samen, waarbij afspraken zijn gemaakt over de verkoop van het medicijn dat TiGenix ontwikkeld. In december ontving TiGenix een positief advies van het Europees Geneesmiddelenagentschap, waardoor de volgende fase dichterbij is gekomen.

Gemalto

Op 11 december heeft Atos een bod gedaan op Gemalto. Gemalto beschouwde het bod van 46 euro per aandeel als ongevraagd en vijandig, maar stond twee dagen later toch open om over het bod te praten. Op 17 december meldde Gemalto dat zij het bod van Atos hadden afgewezen en in zijn gegaan op een bod van Thales zijn in gegaan. Het bod van Thales was 51 euro per aandeel. Thales is bedrijvengroep gericht op de markten luchtvaart, defensie en informatietechnologie. Het bedrijf heeft haar hoofdkantoor in Parijs, maar is internationaal actief. Eind 2016 telde het bedrijf bijna 65 duizend medewerkers.

Galapagos

Op 15 december schoot de koers van Galapagos omhoog na overnamegeruchten. Dit had alles te maken met de strategische samenwerking die het bedrijf al sinds 2015 met het Amerikaanse biotechbedrijf Gilead Sciences heeft. Zij werken samen aan Filgotinib, een ontstekingsremmer. Op 14 december nabeurs berichtte Galapagos dat op 31 december aanstaande, de zogenaamde 'Equity lock-up' periode eindigt. In het kader van de samenwerking verwierf Gilead sinds 2015 al 13% van de aandelen. Voor Gilead zou een overname interessant kunnen zijn omdat zij de winsten met betrekking tot Filgotinib met Galapagos moet delen.

Refresco

Op 25 oktober heeft Refresco ingestemd met een overname door de Franse investeerder PAI. Samen met British Columbia Investment Management legt PAI 20 euro voor een aandeel neer, dit is inclusief dividend. Nadat de eerdere ongevraagde biedingen door de bottelaar waren genegeerd, deed PAI op 3 oktober opnieuw een verhoogd bod op Refresco. PAI bood nu 19,75 euro per aandeel en zei toe alle 82,2 miljoen uitstaande aandelen over te nemen. Uit een artikel op NRC blijkt dat PAI al sinds 2005 interesse had in Refresco.

ASR Nederland

Op 20 oktober schreef persbureau Bloomberg dat volgens haar bronnen Aegon informeel kenbaar heeft gemaakt interesse te hebben in ASR Nederland. Zowel ASR als Aegon hebben geen officiële reactie gegeven en melden uitsluitend dat zij niet op marktgeruchten reageren.

Corbion

Op 22 juni wees een summier artikel op Wallstreetwires.com op een overname van Corbion. Vooralsnog lijkt dit een niet onderbouwd gerucht. Corbion heeft niet gereageerd op de berichtgeving. Analisten van KBC sluiten een overname van Corbion op termijn niet uit, maar zij geven aan dat deze nieuwsbron relatief onbekend is en geen reputatie heeft zoals een Wall Street Journal of Financial Times dat wel hebben.

Accell

Het handelshuis Pon Holdings, onder andere bekend als importeur van Volkswagen, heeft een bod gedaan op de fietsenfabrikant Accell. Pon bracht op 11 april uit een niet-bindend overname bod uit ter waarde van € 32,72 per aandeel. Later die week werd het bod nog verhoogd tot € 33,72, maar ook dit bod werd afgewezen door fietsenproducent. De 72 eurocent in het overnamebod is een verwerking van het dividend van 72 eurocent van Accell van vorig jaar. Op 2 mei heeft Accell de gesprekken met Pon afgebroken.

Unilever

De Amerikaanse branchegenoot Kraft Heinz deed op 17 februari een eerste overname bod op Unilever. Het zou gaan om een bod van 50 dollar per aandeel. Omgerekend naar het totaal in euro's komt dit neer op ongeveer 135 miljard. Op 19 februari wees Unilever het bod af. Naar verluidt omdat zij zowel strategisch als financieel geen waarde zagen in het aanbod. Kraft Heinz heeft aangegeven de overnamepoging op Unilever vooralsnog te staken, maar een vijandig bod wordt niet uitgesloten.

Deel dit artikel met uw netwerk

Facebook Twitter Linkedin Google+

De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere (potentiƫle) investering dienen beleggers te toetsen aan hun persoonlijke beleggersprofiel en te bespreken met hun eigen adviseur. Lees de volledige gebruiksvoorwaarden.