feedback
Voor beginnende en gevorderde beleggers

Overname nieuws en geruchten


Een overnamepoging of zelfs maar een gerucht, kan een grote invloed hebben op de aandelenkoers van een bedrijf en uw belegging. In deze gids houden wij u op de hoogte van de laatste overnamenieuws.

Refresco

Op 25 oktober heeft Refresco ingestemd met een overname door de Franse investeerder PAI. Samen met British Columbia Investment Management legt PAI 20 euro voor een aandeel neer, dit is inclusief dividend. Nadat de eerdere ongevraagde biedingen door de bottelaar waren genegeerd, deed PAI op 3 oktober opnieuw een verhoogd bod op Refresco. PAI bood nu 19,75 euro per aandeel en zei toe alle 82,2 miljoen uitstaande aandelen over te nemen. Uit een artikel op NRC blijkt dat PAI al sinds 2005 interesse had in Refresco.

ASR Nederland

Op 20 oktober schreef persbureau Bloomberg dat volgens haar bronnen Aegon informeel kenbaar heeft gemaakt interesse te hebben in ASR Nederland. Zowel ASR als Aegon hebben geen officiële reactie gegeven en melden uitsluitend dat zij niet op marktgeruchten reageren.

Corbion

Op 22 juni wees een summier artikel op Wallstreetwires.com op een overname van Corbion. Vooralsnog lijkt dit een niet onderbouwd gerucht. Corbion heeft niet gereageerd op de berichtgeving. Analisten van KBC sluiten een overname van Corbion op termijn niet uit, maar zij geven aan dat deze nieuwsbron relatief onbekend is en geen reputatie heeft zoals een Wall Street Journal of Financial Times dat wel hebben.

Accell

Het handelshuis Pon Holdings, onder andere bekend als importeur van Volkswagen, heeft een bod gedaan op de fietsenfabrikant Accell. Pon bracht op 11 april uit een niet-bindend overname bod uit ter waarde van € 32,72 per aandeel. Later die week werd het bod nog verhoogd tot € 33,72, maar ook dit bod werd afgewezen door fietsenproducent. De 72 eurocent in het overnamebod is een verwerking van het dividend van 72 eurocent van Accell van vorig jaar. Op 2 mei heeft Accell de gesprekken met Pon afgebroken.

Unilever

De Amerikaanse branchegenoot Kraft Heinz deed op 17 februari een eerste overname bod op Unilever. Het zou gaan om een bod van 50 dollar per aandeel. Omgerekend naar het totaal in euro's komt dit neer op ongeveer 135 miljard. Op 19 februari wees Unilever het bod af. Naar verluidt omdat zij zowel strategisch als financieel geen waarde zagen in het aanbod. Kraft Heinz heeft aangegeven de overnamepoging op Unilever vooralsnog te staken, maar een vijandig bod wordt niet uitgesloten.

Groothandelsgebouwen

Op 23 mei gaf Groothandelsgebouwen via een persbericht aan dat zij in de afgelopen periode onderhandelingen hebben gevoerd met een mogelijke koper, maar dat de gesprekken zijn afgebroken omdat er te weinig uitzicht is op een succesvolle afronding. Het zou gaan om een indicatief bod van 54,50 euro per aandeel.

AkzoNobel

Op 8 mei wees AkzoNobel voor de derde keer het overnamebod van haar Amerikaanse branchegenoot PPG Industries af. Het bod was gestegen van omgerekend 21 miljard euro naar 27 miljard euro, maar AkzoNobel houdt vast aan haar eigen strategie. Via een rechtszaak probeerde enkel partijen, waaronder de 'activistische' aandeelhouder Elliott Advisors, af te dwingen dat AkzoNobel alsnog met PPG in gesprek zou gaan. Op 29 mei stelde de rechts AkzoNobel in haar gelijk om niet in gesprek te gaan met PPG. Op 1 juni heeft PPG laten weten de overnamepoging op AkzoNobel te staken.

Deel dit artikel met uw netwerk

Facebook Twitter Linkedin Google+

De informatie op deze pagina zijn niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere (potentiƫle) investering dienen beleggers te toetsen aan hun persoonlijke beleggersprofiel en te bespreken met hun eigen adviseur. Lees de volledige gebruiksvoorwaarden.