feedback
Beginnen met beleggen in aandelen, beleggingsfondsen & ETF's
 

Aandelensoorten en certificaten

Wat is het verschil tussen preferente aandelen en gewone aandelen? Wat zijn certificaten van aandelen? Dit zijn vragen die regelmatig door beleggers worden gesteld. In dit artikel een uitleg van de verschillende aandelensoorten en certificaten.

Certificaten van aandelen

Bij veel beursgenoteerde bedrijven worden niet de aandelen op de beurs verhandeld, maar certificaten van aandelen. De certificaten bieden geen stemrecht, maar wel eigendomsrecht en recht op dividend (winstdeling). Voorbeelden hiervan zijn ING Groep en Royal Dutch Shell. De aandelen van deze beursfondsen zijn ondergebracht in een stichting administratiekantoor, welke op zijn beurt certificaten uitgeeft voor de aandelen. De aandelen zijn de onderliggende waarde. De verhouding is één-op-één.

Preferente aandelen

Preferente aandelen zijn aandelen waarbij de houders al eerste recht hebben op dividend. Het gaat hierbij om een vast dividend op basis van een vast percentage van de nominale waarde van de aandelen. Deze aandeelhouders ontvangen dus eerst het dividend en daarna ontvangen de houders van gewone aandelen pas hun dividend.

Er bestaan ook certificaten van preferente aandelen. De aandelen zijn dan ondergebracht in een stichting administratiekantoor preferente aandelen.

Prioriteitsaandelen

De aandeelhouders met prioriteitsaandelen hebben extra rechten ten opzichte van de houders van gewone aandelen. Dit kunnen bijvoorbeeld rechten zijn om een bindende voordracht te doen aan de aandeelhoudersvergadering voor de benoeming van de leden van de Raad van Bestuur en van de Raad van Commissarissen. De prioriteitsaandelen worden vaak ondergebracht in een stichting prioriteitsaandelen.

Deel dit artikel met uw netwerk

Facebook Twitter Linkedin Google+

Voor deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:
Wikipedia
Investopedia

De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere (potentiƫle) investering dienen beleggers te toetsen aan hun persoonlijke beleggersprofiel en te bespreken met hun eigen adviseur. Lees de volledige gebruiksvoorwaarden.
Bericht voor bezoekers
Wij maken gebruiken van cookies voor onderzoeksdoeleinden en om uw gebruikerservaring op deze website te verbeteren. Uw privacy vinden wij van belang en de door deze website verzamelde gegevens worden geanonimiseerd.

Wij maken gebruiken van cookies voor onderzoeksdoeleinden en ter verbetering van uw gebruikerservaring. Uw privacy vinden wij van belang en de verzamelde gegevens worden geanonimiseerd.