feedback
Beleggen in aandelen, beleggingsfondsen & ETF's
 

Beleggen in Nederlandse aandelen

Ondanks de toegenomen mogelijkheid om te beleggen in aandelen van buitenlandse beursgenoteerde bedrijven, blijft beleggen in Nederlandse aandelen populair bij Nederlandse beleggers. De voorkeur om te beleggen in binnenlandse aandelen wordt ook wel 'home bias' genoemd.

Nederlandse aandelenbeurzen

In Nederland zijn maar twee aandelenbeurzen met een officiële en zodanige vergunning van Autoriteit Financiële Markten (AFM). Euronext Amsterdam is veruit de voornaamste aandelenbeurs van Nederland. De aandelenbeurs Nx'change is nog relatief onbekend en heeft alleen het laadpalenbedrijf Fastned genoteerd staan.

Alternatieve beurzen

Via alternatieve aandelenbeurzen, zoals de MKB-beurs Nederland Participatie Exchange (NPEX), kan er ook gehandeld worden in (certificaten van) aandelen van Nederlandse bedrijven. Zij beschikken niet over een AFM-vergunning in de categorie Handelsplatform en vallen onder de zogenaamde multilaterale handelsfaciliteiten (MFP). Een belangrijk nadeel van deze alternatieve beurzen is dat de verhandelbaarheid van de aandelen beperkt is. Hierdoor kan het voorkomen dat beleggers lang moeten wachten als zij stukken willen kopen of verkopen. Daarnaast bestaat het aanbod van deze beursplatformen voornamelijk uit obligatieleningen.

De beursindexen van Nederland

De bekendste beursindex van de Nederlandse beurs is de Amsterdam Exchange Index (AEX). In de AEX zijn de 25, naar marktkapitalisatie gemeten, grootste beursfondsen van Nederland opgenomen. De AMX is de bekendste midkap aandelenindex. Een andere nationale index is de Dutch15 van The Smart Index Company (TSIC). In de Dutch15 zijn de 15 belangrijkste Nederland aandelen opgenomen. Enkele jaren geleden deed beursplatform The Order Machine (TOM) een poging met de NL20, maar stopte hier na 2 jaar alweer mee en inmiddels heeft TOM alle activiteiten gestaakt en zichzelf opgeheven.

Meer artikelen over Eerste stappen op de beurs

Beursindexen Aandelenbeurzen

Deel dit artikel met uw netwerk

Facebook Twitter Linkedin

De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere (potentiƫle) investering dienen beleggers te toetsen aan hun persoonlijke beleggersprofiel en te bespreken met hun eigen adviseur. Lees de volledige gebruiksvoorwaarden.
Bericht voor bezoekers
Wij maken gebruiken van cookies voor onderzoeksdoeleinden en om uw gebruikerservaring op deze website te verbeteren. Uw privacy vinden wij van belang en de door deze website verzamelde gegevens worden geanonimiseerd.

Wij maken gebruiken van cookies voor onderzoeksdoeleinden en ter verbetering van uw gebruikerservaring. Uw privacy vinden wij van belang en de verzamelde gegevens worden geanonimiseerd.