feedback
Beginnen met beleggen in aandelen, beleggingsfondsen & ETF's
 

Overname nieuws en geruchten

Een overnamepoging of zelfs maar een gerucht, kan een grote invloed hebben op de aandelenkoers van een bedrijf en uw belegging. In deze gids houden wij u op de hoogte van de laatste overnamenieuws.

TomTom

Al jarenlang valt van tijd tot tijd de naam van TomTom als overnameprooi. Tot op heden zijn dit altijd geruchten gebleken. Op 26 oktober schreef TMT Finance in een artikel dat er meerdere partijen interesse hebben in TomTom als geheel in plaats van het spoor waar TomTom nu zelf op zit, de verkoop van haar Telematics-divisie. Eerder dit jaar meldde Reuters dat zij, op basis van twee ingewijden, informatie hebben dat TomTom een mogelijke verkoop onderzoekt en dat zij hiervoor Deutsche Bank hebben ingeschakeld. Dat wordt snel daarna door TomTom ontkracht. Op 2 november geeft topman Harrold Goddijn in een interview aan Reuters aan dat hij een overname of diepgaande samenwerking met een autofabrikant of technologiepartner niet uitsluit en voegt daar aan toe.

Altice

Op 16 april werd de Franse tak van Altice (onder andere SFR) genoemd als overnamekandidaat. Het Franse Bouygues zou interesse hebben in het beursgenoteerde kabelbedrijf. Saillant detail: In 2015 bracht Altice nog een bod van 10 miljard euro uit op Bouygues. De overnameplannen zijn door beide partijen nog niet bevestigd.

PostNL

Als sinds 2016 is er van tijd tot tijd sprake van overnameplannen door het Belgische Bpost. In 2016 werden de avances van Bpost concreet, maar dit hield PostNL af. Door de veranderende postmarkt in Nederland, lijkt een fusie of overname reëel. In april 2018 waren er geruchten over een fusie van PostNL en Sandd, maar dit wilde beide bedrijven niet bevestigen.

Gemalto

Op 11 december 2017 heeft Atos een bod gedaan op Gemalto. Gemalto beschouwde het bod van 46 euro per aandeel als ongevraagd en vijandig, maar stond twee dagen later toch open om over het bod te praten. Op 17 december meldde Gemalto dat zij het bod van Atos hadden afgewezen en in zijn gegaan op een bod van Thales zijn in gegaan. Het bod van Thales was 51 euro per aandeel. Thales is bedrijvengroep gericht op de markten luchtvaart, defensie en informatietechnologie. Het bedrijf heeft haar hoofdkantoor in Parijs, maar is internationaal actief. Eind 2016 telde het bedrijf bijna 65 duizend medewerkers.

HES Beheer

Op 30 augustus 2017 kondigde HES Beheer aan zich strategisch te oriënteren op de toekomst. De verwachting was dat de grootaandeelhouders van HES een verkoop van het bedrijf overwogen. 22 januari meldt het bedrijf dat er na een selectie nog vijf partijen over zijn als mogelijke kopers van het op- en overslagbedrijf. Uiteindelijk nam een combinatie van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs en de Australische bank Macquarie op 3 april 2018 HES Beheer over.

Galapagos

Op 15 december 2017 schoot de koers van Galapagos omhoog na overnamegeruchten. Dit had alles te maken met de strategische samenwerking die het bedrijf al sinds 2015 met het Amerikaanse biotechbedrijf Gilead Sciences heeft. Zij werken samen aan Filgotinib, een ontstekingsremmer. Op 14 december nabeurs berichtte Galapagos dat op 31 december aanstaande, de zogenaamde 'Equity lock-up' periode eindigt. In het kader van de samenwerking verwierf Gilead sinds 2015 al 13% van de aandelen. Voor Gilead zou een overname interessant kunnen zijn omdat zij de winsten met betrekking tot Filgotinib met Galapagos moet delen. op 12 februari meldt Galapagos dat zij onderzoekt hoe zij zich kunnen beschermen tegen een overname door Gilead.

Refresco

Op 25 oktober 2017 heeft Refresco ingestemd met een overname door de Franse investeerder PAI. Samen met British Columbia Investment Management legt PAI 20 euro voor een aandeel neer, dit is inclusief dividend. Nadat de eerdere ongevraagde biedingen door de bottelaar waren genegeerd, deed PAI op 3 oktober opnieuw een verhoogd bod op Refresco. PAI bood nu 19,75 euro per aandeel en zei toe alle 82,2 miljoen uitstaande aandelen over te nemen. Uit een artikel op NRC blijkt dat PAI al sinds 2005 interesse had in Refresco. Op 5 maart 2018 ging ook de aandeelhouders akkoord met het bod van 20 euro per aandeel.

ASR Nederland

Op 20 oktober 2017 schreef persbureau Bloomberg dat volgens haar bronnen Aegon informeel kenbaar heeft gemaakt interesse te hebben in ASR Nederland. Zowel ASR als Aegon hebben geen officiële reactie gegeven en melden uitsluitend dat zij niet op marktgeruchten reageren.

Corbion

Op 22 juni 2017 wees een summier artikel op Wallstreetwires.com op een overname van Corbion. Vooralsnog lijkt dit een niet onderbouwd gerucht. Corbion heeft niet gereageerd op de berichtgeving. Analisten van KBC sluiten een overname van Corbion op termijn niet uit, maar zij geven aan dat deze nieuwsbron relatief onbekend is en geen reputatie heeft zoals een Wall Street Journal of Financial Times dat wel hebben.

Accell

Het handelshuis Pon Holdings, onder andere bekend als importeur van Volkswagen, heeft een bod gedaan op de fietsenfabrikant Accell. Pon bracht op 11 april 2017 uit een niet-bindend overname bod uit ter waarde van € 32,72 per aandeel. Later die week werd het bod nog verhoogd tot € 33,72, maar ook dit bod werd afgewezen door fietsenproducent. De 72 eurocent in het overnamebod is een verwerking van het dividend van 72 eurocent van Accell van vorig jaar. Op 2 mei heeft Accell de gesprekken met Pon afgebroken.

Unilever

De Amerikaanse branchegenoot Kraft Heinz deed op 17 februari 2017 een eerste overname bod op Unilever. Het zou gaan om een bod van 50 dollar per aandeel. Omgerekend naar het totaal in euro's komt dit neer op ongeveer 135 miljard. Op 19 februari wees Unilever het bod af. Naar verluidt omdat zij zowel strategisch als financieel geen waarde zagen in het aanbod. Kraft Heinz heeft aangegeven de overnamepoging op Unilever vooralsnog te staken, maar een vijandig bod wordt niet uitgesloten.

Deel dit artikel met uw netwerk

Facebook Twitter Linkedin Google+

De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere (potentiƫle) investering dienen beleggers te toetsen aan hun persoonlijke beleggersprofiel en te bespreken met hun eigen adviseur. Lees de volledige gebruiksvoorwaarden.
Bericht voor bezoekers
Wij maken gebruiken van cookies voor onderzoeksdoeleinden en om uw gebruikerservaring op deze website te verbeteren. Uw privacy vinden wij van belang en de door deze website verzamelde gegevens worden geanonimiseerd.

Wij maken gebruiken van cookies voor onderzoeksdoeleinden en ter verbetering van uw gebruikerservaring. Uw privacy vinden wij van belang en de verzamelde gegevens worden geanonimiseerd.