feedback
Beginnen met beleggen in aandelen, beleggingsfondsen & ETF's
 

Overnamenieuws en geruchten

Een overnamepoging of zelfs maar een gerucht, kan een grote invloed hebben op de aandelenkoers van een bedrijf en uw belegging. In deze gids houden wij u op de hoogte van de laatste overnamenieuws.

Wessanen

Het beursgenoteerde Wessanen dat zij in gesprek is met het Franse PAI Partners en verschillende bedrijven die gelinieerd zijn aan Charles Jobson over een overname. PAI en Jobson hebben op 5 maart 2019 gezamenlijk een bod gedaan van 11,50 euro per aandeel in contanten. Dit komt neer op ongeveer 880 miljoen euro. Charles Jobson is al sinds 2009 aandeelhouder in Wessanen via zijn beleggingsvehikel Jobson Family Foundation. PAI geldt als een van de grootste private equity investeringsmaatschappijen van Europa en nam vorig jaar al de beursgenoteerde frisdrankbottelaar Refresco over. Op dit moment vindt er boekenonderzoek plaats en is er overleg over de voorwaarden van de deal.

KPN

Op 31 januari 2019 melden verschillende media dat Brookfield op het beursgenoteerde Koninklijke KPN aast. Brookfield is een Canadese vermogensbeheerder en private equity partij met een geschat vermogen van 330 miljard dollar. In Nederland is Brookfield onder meer een belang in het vastgoedfonds Vastned. Tot een concreet overnamebod op KPN is het nog niet gekomen. Een vijandige overname lijkt ook niet voor de hand te liggen, omdat KPN beschikt over een solide beschermingswal via haar stichting preferente aandelen. Deze stichting kan een optie uitoefenen waardoor zij ongeveer 50 procent van het stemrecht naar zich toe trekt.

BinckBank

Op 17 december 2018 voor beurs, meldt BinckBank dat zij akkoord is gegaan met het overnamebod dat gedaan is door Saxo Bank. De Deense concurrent heeft 424 miljoen euro geboden voor de online broker. Dit komt neer op €6,35 per aandeel en betekend een premie van 35 procent t.o.v. de slotkoers van 14 december. Op 12 maart 2019 lanceerde Saxo Bank haar bod op alle aandelen BinckBank. Het bod loopt tot en met 22 mei 2019 en hierna zal het aandeel BinckBank van de beurs verdwijnen.

TomTom

Al jarenlang valt van tijd tot tijd de naam van TomTom als overnameprooi. Tot op heden zijn dit altijd geruchten gebleken. In 2018 namen het aantal geruchten wel behoorlijk toe. Op 26 oktober 2018 schreef TMT Finance in een artikel dat er meerdere partijen interesse hebben in TomTom als geheel in plaats van het spoor waar TomTom nu zelf op zit, de verkoop van haar Telematics-divisie. Eerder dit jaar meldde Reuters dat zij, op basis van twee ingewijden, informatie hebben dat TomTom een mogelijke verkoop onderzoekt en dat zij hiervoor Deutsche Bank hebben ingeschakeld. Dat wordt snel daarna door TomTom ontkracht. Op 2 november 2018 geeft topman Harrold Goddijn in een interview aan Reuters aan dat hij een overname of diepgaande samenwerking met een autofabrikant of technologiepartner niet uitsluit en voegt daar aan toe. Slecht tien dagen na deze uitspraak, stijgt op 12 november 2018 het aandeel ruim 6 procent op nieuwe overnamegeruchten. Diverse media melden dat TomTom van minstens drie verschillende partijen een ongevraagd overnamebod heeft ontvangen.

Altice

Op 16 april 2018 werd de Franse tak van Altice genoemd als overnamekandidaat. Het Franse Bouygues zou interesse hebben in het beursgenoteerde kabelbedrijf. Saillant detail: In 2015 bracht Altice nog een bod van 10 miljard euro uit op Bouygues. Altice meldde in de loop van juni 2018 dat de focus lag op de verkoop van haar Franse telecomdochter SFR (dit is de voornaamste Franse activiteit van Altice), maar dat de gesprekken op niets zijn uitgelopen.

PostNL

Als sinds 2016 is er van tijd tot tijd sprake van overnameplannen door het Belgische Bpost. De avances van Bpost concreet, maar dit hield PostNL af. Door de veranderende postmarkt in Nederland, lijkt een fusie of overname reëel. In april 2018 waren er geruchten over een fusie van PostNL en Sandd, maar dit wilde beide bedrijven niet bevestigen.

Accell

Het handelshuis Pon Holdings, onder andere bekend als importeur van Volkswagen, heeft een bod gedaan op de fietsenfabrikant Accell. Pon bracht al in 2017 een niet-bindend overname bod uit ter waarde van € 32,72 per aandeel. Later die week werd het bod nog verhoogd tot € 33,72, maar ook dit bod werd afgewezen door fietsenproducent. De 72 eurocent in het overnamebod is een verwerking van het dividend van 72 eurocent van Accell van vorig jaar. Op 2 mei 2018 heeft Accell de gesprekken met Pon afgebroken.

Deel dit artikel met uw netwerk

Facebook Twitter Linkedin

De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere (potentiƫle) investering dienen beleggers te toetsen aan hun persoonlijke beleggersprofiel en te bespreken met hun eigen adviseur. Lees de volledige gebruiksvoorwaarden.
Bericht voor bezoekers
Wij maken gebruiken van cookies voor onderzoeksdoeleinden en om uw gebruikerservaring op deze website te verbeteren. Uw privacy vinden wij van belang en de door deze website verzamelde gegevens worden geanonimiseerd.

Wij maken gebruiken van cookies voor onderzoeksdoeleinden en ter verbetering van uw gebruikerservaring. Uw privacy vinden wij van belang en de verzamelde gegevens worden geanonimiseerd.