feedback
Beginnen met beleggen in aandelen, beleggingsfondsen & ETF's
 

Beleggen met Turbo's

Een Turbo is een beleggingsproduct van de ABN AMRO en gerelateerde banken. Een Turbo is een zogenaamd hefboomproduct. Hierdoor kan de belegging sneller stijgen of dalen dan de onderliggende waarde zoals aandelen of grondstoffen.

Met een Turbo kan met een beperkte investering versneld ingespeeld worden op een koersstijging of koersdaling.

De Turbo als beleggingsproduct is in 2004 door de ABN AMRO op de markt gebracht. Bij de verkoop van ABN AMRO aan Royal Bank of Scotland (RBS), ging de Turbo over naar RBS. In 2010 heeft de ABN AMRO opnieuw de Turbo ingevoerd en is samen met RBS de enige bank die deze naam mag voeren. Andere banken voeren soortgelijke beleggingsproducten, zoals de Sprinters van ING en Speeders van Commerzbank.

Onderliggende waarde van een Turbo

De onderlinge waarde van een Turbo kan uit de volgende beleggingsobjecten bestaan:

  • Aandelen
  • Beursindexen zoals de AEX of AMX
  • Grondstoffen zoals goud en zilver
  • Obligaties
  • Valuta

Long of short

Long of short zegt bij een Turbo niets over de looptijd, maar heeft alles te maken van de richting van de koers van de onderliggende waarde. Een Turbo long kan ingezet worden als een koersstijging verwacht wordt. Wordt een daling van de beurskoers verwacht, dan kan hier op ingespeeld worden met een Turbo short.

De hefboom

De hefboom bepaald de factor waarmee de koers van de onderliggende waarde uitvergroot wordt.

Financieringsniveau

Het financieringsniveau is het deel van de Turbo dat door de bank betaald wordt. Bij een Turbo long ligt het financieringsniveau onder de koers van de onderliggende waarde. Bij een Turbo short ligt het financieringsniveau boven de koers van de onderliggende waarde.

De ratio

De ratio van een Turbo geeft aan hoeveel Turbo's er nodig zijn om te beleggen in eenmaal de onderliggende waarde. Hierdoor is het mogelijk om met een laag bedrag in een onderliggende waarde met een hoge beurskoers te handelen. Het aandeel, de beursindex of andere onderliggende waarde wordt als het ware verknipt tot kleine porties.

Stop loss

De meeste Turbo's beschikken over een stop loss mechanisme. Hiermee wordt de inleg van de bank beschermd. Het stop loss-niveau wordt iedere maand bijgesteld. Bij Turbo's met individuele aandelen en beursindexen als onderliggende waarde, wordt het stop loss-niveau ook op ex-dividenddata aangepast.

Beleggen in Turbo's

De Sprinters van de ING zijn beursgenoteerd en worden vrij verhandeld op de aandelenbeurs van Euronext Amsterdam. Hierdoor is een beleggersrekening bij ABN AMRO niet vereist en kan er ook via andere (online) brokers belegt worden in Turbo's.

Meer artikelen over Beleggen met turbo's

Deel dit artikel met uw netwerk

Facebook Twitter Linkedin

De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere (potentiƫle) investering dienen beleggers te toetsen aan hun persoonlijke beleggersprofiel en te bespreken met hun eigen adviseur. Lees de volledige gebruiksvoorwaarden.
Bericht voor bezoekers
Wij maken gebruiken van cookies voor onderzoeksdoeleinden en om uw gebruikerservaring op deze website te verbeteren. Uw privacy vinden wij van belang en de door deze website verzamelde gegevens worden geanonimiseerd.

Wij maken gebruiken van cookies voor onderzoeksdoeleinden en ter verbetering van uw gebruikerservaring. Uw privacy vinden wij van belang en de verzamelde gegevens worden geanonimiseerd.