5 tips voor beginnende beleggers

Iedere belegger zou er wel een willen hebben: een glazen bol. Maar helaas kunnen zelfs de meest ervaren beleggers de financiële toekomst niet voorspellen. Heeft het dan nog wel zin om waarde te hechten aan beursvoorspellingen? Of kun je beter je eigen strategie bepalen? Hier een aantal tips voor beginnende beleggers.

Neem voorspellingen met een korrel zout

We zien ze vaak voorbij komen: waarschuwingen dat de bull-markt ‘nu echt op z’n einde is’ en tips voor de ‘10 aandelen die het beste gaan presteren’. Leuk om te lezen, maar laat je niet te veel beïnvloeden door dit soort adviezen. Waarom niet? Omdat voorspellingen minimaal net zo vaak niet uitkomen als wel. Zeker op de beurs.

Bepaal je eigen strategie

Ga jij in 2020 voor het eerst beleggen? Dan is een duidelijk plan maken stap één. Bepaal hoeveel geld je wilt en kunt beleggen, hoelang je het kunt missen en hoeveel rendement je ongeveer wilt maken en hoeveel risico je bereid bent om te lopen. Hou ook altijd een financiële buffer achter de hand voor onvoorziene uitgaven.

Bij Knab helpen we je met het bepalen van je beleggingsstrategie. Zo vul je bij ons een vragenlijst in met vragen over jouw financiële situatie en hoe jij aankijkt tegen rendement en risico’s.

Beleg voor de lange termijn

Dit klinkt allesbehalve spannend, maar buy-and-hold is meestal wel de strategie die uiteindelijk het meeste oplevert. Als je kijkt naar het verloop van de belangrijke wereldwijde MSCI World Index tijdens de afgelopen vijftig jaar, zie je een duidelijke trend naar boven. Binnen deze trend werden correcties altijd gevolgd door nieuwe stijgingen.

Spreid je beleggingen

Over het algemeen geldt: zet je geld nooit op één paard. Het is altijd verstandig – zeker met het oog op eventuele correcties – om je beleggingen te spreiden. Dit kan over verschillende beleggingscategorieën zoals aandelen en obligaties, maar ook over verschillende markten en sectoren. Door je beleggingen te spreiden, spreid je ook je risico.

Overweeg beheerd beleggen

Ben jij liever niet zelf actief bezig met je beleggingen? Dan kan beheerd beleggen voor jou een optie zijn. Je geeft je beleggingen uit handen aan een expert. Je hoeft alleen je inleg te bepalen en af en toe je rendementsontwikkeling te volgen in de app. Hou er wel rekening mee dat je voor beheerd beleggen beheerkosten betaalt.

Ingezonden door: Arthur Buijs

Arthur werkt bij Knab Beleggen. Bij Knab laat je je geld beleggen door een expert.

Lees verder over dit onderwerp

AEX Widget voor Android

De AEX Widget app voor Android is beperkt maar doeltreffend. Deze app voor beleggers doet niet meer dan een widget toevoegen aan de home screen

Top Dividend app voor Apple iPad

Het is even zoeken tussen de reclameboodschap van de maker, maar met de knop “Naar Top Dividendaandelen” kan de app worden gestart. Het scherm opent

Korte samenvatting

Collecties

Overnamenieuws en geruchten

Een overnamepoging of zelfs maar een gerucht, kan een grote invloed hebben op de koers van een aandeel en uw belegging. In deze gids houden wij u op de hoogte van de laatste overnamegeruchten en nieuwsberichten rondom Nederlandse beursgenoteerde bedrijven.

Overzicht beursgangen 2022

Historisch gezien zijn beursintroducties interessant voor beleggers. Lees hoe je hier als gewone belegger van kunt profiteren, wat er allemaal bij komt kijken en welke Nederlandse beursgangen en internationale IPO’s er op de agenda staan.

Beleggen in de chipsector

De vraag naar chips blijft nog steeds ongekend hoog omdat voor veel technologische vooruitgang computerchips nodig zijn. Hier profiteren de chipfabrikanten en de toeleveranciers van. Welke bedrijven zijn er eigenlijk actief in de chipsector en hoe kun je hier als belegger op inspelen?

Beleggen in tech aandelen

Technologie is tegenwoordig overal en de keuze voor tech aandelen is dan ook ruim. Waar moet je op letten bij beleggen in tech aandelen? Hoe

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website en voor optimalisatie.