Aandeel Douwe Egberts weer terug na beursgang

Na een kort beursdebuut in 2012 is Douwe Egberts sinds mei 2020 weer genoteerd aan de Euronext Amsterdam. Ter herinnering: In 2012 ging het bedrijf naar de beurs toen het Amerikaanse Sara Lee haar koffie- en theedivisie afsplitste. Sinds juni 2020 is het aandeel dus via een beursgang weer terug op de beurs. Dit keer onder de naam JDE Peet’s, want sindsdien is er wel wat veranderd.

Beursgang JDE Peet’s op Euronext Amsterdam

Sinds juni 2012 was het aandeel niet meer genoteerd en nu is het dus via een Initial Public Offering (IPO) weer terug op de beurs. Dit keer onder de naam JDE Peet’s in plaats van D.E Master Blenders 1753, want sindsdien is er wel wat veranderd. JAB voegde Douwe Egberts samen met Jacobs en hierna met Peet’s, een koffiebrander uit San Fransisco. Zo ontstond er een concern met een omzet van bijna 7 miljard en 20 duizend medewerkers. Vorig jaar ‘deed’ het bedrijf 130 miljard kopjes koffie of thee, aldus de website van het bedrijf.

Waardering mooi binnen de bandbreedte

Het aandeel kreeg bij de notering het ticker symbool JDEP en ISIN NL0014332678 mee. De uiteindelijke IPO prijs kwam uit op 31,5 euro en viel daarmee mooi binnen de eerder afgegeven bandbreedte. Het moederbedrijf hield een meerderheidsbelang. Op de website voor overnames valt te lezen: “JDE Peet’s geeft voor 700 miljoen euro aan nieuwe aandelen uit. Daarnaast verkopen aandeelhouders Acorn, waar moederbedrijf JAB en enkele andere investeerders eigenaar van zijn, en Mondelez elk maximaal 25.833.000 aandelen. Die twee aandeelhouders halen daarmee gezamenlijk tot zo’n 1,55 miljard euro op.”

Beleggers in de rij voor aandeel JDE Peet’s

Over de reden van de beursgang is het nodige te doen. Zo schrijft Quote dat moederbedrijf JAB worstelt met een andere investering, het Amerikaanse cosmeticaconcern Coty. Beleggers lijkt het niet zo te deren. Er is zoveel vraag naar het aandeel dat de beursgang naar voren is gehaald. De analyse die Lynx maakte lijkt dit wel te verklaren. In hun analyse is te lezen: “Kenners gaan uit van een beurswaarde van circa € 16 miljard. Inclusief de schuld kan de Enterprise Value (ondernemingswaarde) oplopen tot zo’n € 25 miljard. Bij een vrije kasstroom van $ 1,17 miljard zou daar een price-to-free cash flow ratio (P/CFC) van circa 14 uitrollen. Dit is vrij goedkoop als we deze waardering vergelijken met de P/E ratio’s van Nestle (24x).”

Lees verder over dit onderwerp

Overzicht beursgangen 2022

Historisch gezien zijn beursintroducties interessant voor beleggers. Lees hoe je hier als gewone belegger van kunt profiteren, wat er allemaal bij komt kijken en welke Nederlandse beursgangen en internationale IPO’s er op de agenda staan.

Korte samenvatting

Collecties

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website en voor optimalisatie.