Aandelensoorten en certificaten

Wat is het verschil tussen preferente aandelen en gewone aandelen? Wat zijn certificaten van aandelen? Dit zijn vragen die regelmatig door beleggers worden gesteld. In dit artikel een uitleg van de verschillende aandelensoorten en certificaten.

Inhoudsopgave

Certificaten van aandelen

Bij veel beursgenoteerde bedrijven worden niet de aandelen op de beurs verhandeld, maar certificaten van aandelen. Een certificaat is verbonden met een aandeel. Het volgt een aandeel in zijn waarde (beurskoers) en levert een gelijke opbrengst als het onderliggende aandeel (dividend). Het belangrijkste verschil met een normaal aandeel is dat een certificaat geen stemrecht tijdens de aandeelhoudersvergaderingen. Voorbeelden hiervan zijn ING Groep en Royal Dutch Shell. De aandelen van deze beursfondsen zijn ondergebracht in een stichting administratiekantoor, welke op zijn beurt certificaten uitgeeft voor de aandelen. De aandelen zijn de onderliggende waarde. De verhouding is één-op-één.

Preferente aandelen

Preferente aandelen zijn aandelen waarbij de houders al eerste recht hebben op dividend. Het gaat hierbij om een vast dividend op basis van een vast percentage van de nominale waarde van de aandelen. Deze aandeelhouders ontvangen dus eerst het dividend en daarna ontvangen de houders van gewone aandelen pas hun dividend.

Er bestaan ook certificaten van preferente aandelen. De aandelen zijn dan ondergebracht in een stichting administratiekantoor preferente aandelen.

Certificaat van preferent aandeel

Certificaat van preferent aandeel. Preferente aandelen zijn aandelen waarbij de houders al eerste recht hebben op dividend. Het gaat hierbij om een vast dividend op basis van een vast percentage van de nominale waarde van de aandelen. Deze aandeelhouders ontvangen dus eerst het dividend en daarna ontvangen de houders van gewone aandelen pas hun dividend.

Prioriteitsaandelen

De aandeelhouders met prioriteitsaandelen hebben extra rechten ten opzichte van de houders van gewone aandelen. Dit kunnen bijvoorbeeld rechten zijn om een bindende voordracht te doen aan de aandeelhoudersvergadering voor de benoeming van de leden van de Raad van Bestuur en van de Raad van Commissarissen. De prioriteitsaandelen worden vaak ondergebracht in een stichting prioriteitsaandelen.

Certificaat van prioriteitsaandeel

Certificaat van prioriteitsaandeel. De aandeelhouders met prioriteitsaandelen hebben extra rechten ten opzichte van de houders van gewone aandelen. Dit kunnen bijvoorbeeld rechten zijn om een bindende voordracht te doen aan de aandeelhoudersvergadering voor de benoeming van de leden van de Raad van Bestuur en van de Raad van Commissarissen.

Gouden aandeel

De term Gouden aandelen is een andere benaming voor Prioriteitsaandelen. De term komt voort uit de situatie dat houders van prioriteitsaandelen van een beursgenoteerd bedrijf, extra privileges hebben ten opzichte van houders van normale aandelen.

Cumulatief converteerbaar preferent aandeel

Cumulatief converteerbaar preferente aandelen zijn aandelen waarbij de houders al eerste recht hebben op dividend. Het gaat hierbij om een vast dividend op basis van een vast percentage van de nominale waarde van de aandelen. Deze aandeelhouders ontvangen dus eerst het dividend en daarna ontvangen de houders van gewone aandelen pas hun dividend.

Bronnen:
Wikipedia
Investopedia

Lees verder over dit onderwerp

Ontstaansgeschiedenis AEX beursindex

De Amsterdamse beursindex kende haar eerste handelsdag op 4 maart 1983. De AEX aandelenindex is naar idee van Tjerk Westerterp ontstaan. Westerterp was de toenmalige

Korte samenvatting

Collecties

Overnamenieuws en geruchten

Een overnamepoging of zelfs maar een gerucht, kan een grote invloed hebben op de koers van een aandeel en uw belegging. In deze gids houden wij u op de hoogte van de laatste overnamegeruchten en nieuwsberichten rondom Nederlandse beursgenoteerde bedrijven.

Overzicht beursgangen 2022

Historisch gezien zijn beursintroducties interessant voor beleggers. Lees hoe je hier als gewone belegger van kunt profiteren, wat er allemaal bij komt kijken en welke Nederlandse beursgangen en internationale IPO’s er op de agenda staan.

Beleggen in de chipsector

De vraag naar chips blijft nog steeds ongekend hoog omdat voor veel technologische vooruitgang computerchips nodig zijn. Hier profiteren de chipfabrikanten en de toeleveranciers van. Welke bedrijven zijn er eigenlijk actief in de chipsector en hoe kun je hier als belegger op inspelen?

Beleggen in tech aandelen

Technologie is tegenwoordig overal en de keuze voor tech aandelen is dan ook ruim. Waar moet je op letten bij beleggen in tech aandelen? Hoe

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website en voor optimalisatie.