Aandelensoorten en certificaten

Wat is het verschil tussen preferente aandelen en gewone aandelen? Wat zijn certificaten van aandelen? Dit zijn vragen die regelmatig door beleggers worden gesteld. In dit artikel een uitleg van de verschillende aandelensoorten en certificaten.

Inhoudsopgave

Certificaten van aandelen

Bij veel beursgenoteerde bedrijven worden niet de aandelen op de beurs verhandeld, maar certificaten van aandelen. Een certificaat is verbonden met een aandeel. Het volgt een aandeel in zijn waarde (beurskoers) en levert een gelijke opbrengst als het onderliggende aandeel (dividend). Het belangrijkste verschil met een normaal aandeel is dat een certificaat geen stemrecht tijdens de aandeelhoudersvergaderingen. Voorbeelden hiervan zijn ING Groep en Royal Dutch Shell. De aandelen van deze beursfondsen zijn ondergebracht in een stichting administratiekantoor, welke op zijn beurt certificaten uitgeeft voor de aandelen. De aandelen zijn de onderliggende waarde. De verhouding is één-op-één.

Preferente aandelen

Preferente aandelen zijn aandelen waarbij de houders al eerste recht hebben op dividend. Het gaat hierbij om een vast dividend op basis van een vast percentage van de nominale waarde van de aandelen. Deze aandeelhouders ontvangen dus eerst het dividend en daarna ontvangen de houders van gewone aandelen pas hun dividend.

Er bestaan ook certificaten van preferente aandelen. De aandelen zijn dan ondergebracht in een stichting administratiekantoor preferente aandelen.

Certificaat van preferent aandeel

Certificaat van preferent aandeel. Preferente aandelen zijn aandelen waarbij de houders al eerste recht hebben op dividend. Het gaat hierbij om een vast dividend op basis van een vast percentage van de nominale waarde van de aandelen. Deze aandeelhouders ontvangen dus eerst het dividend en daarna ontvangen de houders van gewone aandelen pas hun dividend.

Prioriteitsaandelen

De aandeelhouders met prioriteitsaandelen hebben extra rechten ten opzichte van de houders van gewone aandelen. Dit kunnen bijvoorbeeld rechten zijn om een bindende voordracht te doen aan de aandeelhoudersvergadering voor de benoeming van de leden van de Raad van Bestuur en van de Raad van Commissarissen. De prioriteitsaandelen worden vaak ondergebracht in een stichting prioriteitsaandelen.

Certificaat van prioriteitsaandeel

Certificaat van prioriteitsaandeel. De aandeelhouders met prioriteitsaandelen hebben extra rechten ten opzichte van de houders van gewone aandelen. Dit kunnen bijvoorbeeld rechten zijn om een bindende voordracht te doen aan de aandeelhoudersvergadering voor de benoeming van de leden van de Raad van Bestuur en van de Raad van Commissarissen.

Gouden aandeel

De term Gouden aandelen is een andere benaming voor Prioriteitsaandelen. De term komt voort uit de situatie dat houders van prioriteitsaandelen van een beursgenoteerd bedrijf, extra privileges hebben ten opzichte van houders van normale aandelen.

Cumulatief converteerbaar preferent aandeel

Cumulatief converteerbaar preferente aandelen zijn aandelen waarbij de houders al eerste recht hebben op dividend. Het gaat hierbij om een vast dividend op basis van een vast percentage van de nominale waarde van de aandelen. Deze aandeelhouders ontvangen dus eerst het dividend en daarna ontvangen de houders van gewone aandelen pas hun dividend.

Bronnen:
Wikipedia
Investopedia

Lees verder over dit onderwerp

Help mijn broker is failliet!

Ben ik al mijn geld kwijt als mijn broker failliet gaat of bestaat er een soort van garantiefonds vergelijkbaar aan spaarrekeningen? In dit artikel verzamelen

Korte samenvatting

Collecties

Beleggen in aandelen voor dummies

In dit boek vind je bewezen strategieën voor het selecteren en beheren van winstgevende beleggingen onder alle omstandigheden. De praktijkvoorbeelden in het boek laten zien

De intelligente belegger

De klassieker over de slimste beleggingsstrategie De intelligente belegger is de Nederlandse vertaling van de absolute best-seller voor beleggers: The Intelligent Investor geschreven door Benjamin

Beleggen en financiële markten

Beleggen en financiële markten is een compleet leerboek, waarin zowel de theoretische als de praktische aspecten van het beleggen worden behandeld. Het gaat in op

De basis van het beleggen

In alle rust bouwen aan een bovengemiddeld rendement De basis van het beleggen is een boek voor iedereen die wil beginnen met beleggen. In het

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website en voor optimalisatie.