Zo maakt u een bewuste keuze voor actief en passief beleggen

Veel beleggers starten vol enthousiasme met actief beleggen. Zonder zich daarbij af te vragen wat welke risico’s deze beleggingsstijl met zich meebrengt. Of de nadelen van actief beleggen op wegen tegen de voordelen is afhankelijk van de persoonlijke situatie. In dit artikel zetten we alles over actief en passief beleggen op een rij.

Inhoudsopgave

Wat is het verschil tussen actief en passief beleggen?

Het belangrijkste verschil is de tijdsinvestering. Actief beleggen kost veel tijd terwijl passief beleggen slechts enkele malen per jaar tijd kost. Daar staat tegenover dat actief beleggen het hoogste rendement op kan leveren. Al is het risico bij actief beleggen ook het grootst en de transactiekosten het hoogst.

Profiel van actieve beleggers

De belangrijkste kenmerken van deze beleggingsstijl zijn:

  • Houden de beurs scherp in de gaten, meestal dagelijks
  • Reageren snel op marktontwikkelingen
  • Maken gebruik van opties en andere complexere financiële instrumenten
  • Per transactie gericht op korte termijn winst
  • Streeft naar een rendement dat de markt outperformt
  • Vereist veel tijd en kennis

Profiel van passieve beleggers

De belangrijkste kenmerken van deze beleggingsstijl zijn:

  • Gericht op langere termijn winst
  • Probeert een marktgemiddeld rendement te maken
  • Gericht op risicobeheersing
  • Vereist weinig tijd en is geschikter voor beginnende beleggers

Wat is beter: Actief of passief beleggen?

Het mooie is dat u dit zelf in de hand heeft. Tal van onderzoeken tonen aan dat een gemiddelde particuliere belegger die actief belegt, de index niet verslaat en veel hogere kosten heeft. Daar staat tegenover dat er ook beleggers zijn die langdurig een beter rendement maken. Uw kennis, capaciteit en inzet zijn bepalende factoren bij actief beleggen. Het begint dus met een eerlijk zelfbeeld.

Twijfelt u tussen actief of passief beleggen?

In dat geval is passief beleggen meestal de beste keus. Een optie is echter ook om te experimenteren om erachter te komen of u over de juiste skills en tijd beschikt om actief te beleggen, door een klein deel van uw vermogen actief te beleggen. Als u dat als experiment doet dan hoort daar wel bij dat u met dit deel veel risico loopt. De meeste experiment mislukken immers.

Tip: Wilt u actief en passief beleggen combineren? Splits het actieve en passieve deel dan over twee rekeningen, al dan niet bij twee verschillende brokers. Zo maakt u de drempel hoger om vermogen van passief naar actief te verschuiven. Daarnaast houdt u door de splitsing goed zicht op de verhouding tussen die twee.

Beleggen via een beleggingsfondsen

Is beleggen via een beleggingsfonds nu een vorm van actief of passief beleggen? In de context van dit artikel is dit een vorm van passief beleggen. Immers u hoeft er zelf nauwelijks tijd in te stoppen en geen aandelen selecteren, posities innemen, weer verkopen enzovoorts. Maar in de context van een beleggingsfonds zijn er wel fondsen die actief beleggen. Hiermee wordt dan bedoeld dat de fondsmanager actief belegt in plaats van marktvolgend is.

Lees verder over dit onderwerp

Hier moet u op letten bij het selecteren van een broker

Met deze vergelijker zet u de beste online brokers van Nederland op een rij. Krijg een helder beeld van de verschillende kostensoorten, de mogelijkheden van de handelsplatformen en andere aspecten die van belang zijn bij het selecteren van een online broker.

Bekende valkuilen bij beleggen

Voor de meeste particuliere beleggers geldt dat beleggen mensenwerk is. De belangrijkste valkuilen bij beleggen hebben dan ook betrekking op menselijk gedrag. Houd hier als

Korte samenvatting

In dit artikel gaan we in op de verschillen tussen actief en passief beleggen. Met daarbij per beleggingsstijl de duidelijk de voordelen en nadelen, maar ook de kenmerken van een actieve en een passieve belegger. Basisbeginselen die u als belegger kunt gebruik om een afweging te maken welke stijl het beste bij u past.

Collecties

In 10 stappen succesvol beleggen

Bouw een maandelijks inkomen met aandelen en opties In 10 stappen helpt Harm je om jouw geld voor je te laten werken. Een beleggingsfonds of

Blondjes Beleggen Beter

In 7 stappen naar simpel en succesvol beleggen In Blondjes beleggen beter neemt financieel journaliste Janneke Willemse je mee tijdens je eerste stappen op de

De basis van het beleggen

In alle rust bouwen aan een bovengemiddeld rendement De basis van het beleggen is een boek voor iedereen die wil beginnen met beleggen. In het

Modern beleggen voor iedereen

Het verschil tussen winst en verlies op de beurs is niet geluk of pech: het is vooral kennis. Lees in dit boek hoe beleggen tegelijk

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website en voor optimalisatie.