Alles over beurskoersen

Welkom in de wondere wereld van de beurskoersen. Het lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het lang niet altijd. Wie dieper in aandelenkoersen duikt, komt er achter dat er verschillende methodes gebruikt worden om de aandelenkoers te bepalen, wat de gang van zaken rondom openings- en slotkoersen zijn en er nog veel meer interessante wetenswaardigheden zijn.

Openingskoers van een aandeel

Voorafgaand aan de opening van de beurs om 9:00 uur kan er ook al gehandeld worden. Vanaf 7:15 kunnen beleggers hun orders plaatsen. Dit levert een indicatieve openingskoers op.

In beursprogramma’s op radio en TV wordt vaak gesproken aangegeven of de analisten verwachten dat de beurs hoger of lager zal openen dan de vorige slotkoers, dit bepalen zij onder andere op basis van de indicatieve openingskoers. Andere factoren die zij afwegen zijn de marktontwikkelingen op andere internationale aandelenbeurzen.

De echte openingskoers wordt door de algoritmes van de beurzen bepaald door te kijken naar de ingelegde orders en de koers waarop de meeste van deze orders afgehandeld kunnen worden.

Zo wordt de slotkoers bepaald

Vraag u zich af waarom de koers van een aandeel na het sluiten van de beurs nog veranderd?

De aandelenbeurs Euronext Amsterdam sluit om 17:30, maar tot 17:35 kunnen beleggers hun orders nog inleggen. Hierna wordt de slotkoers bepaald.

Net als bij de openingskoers wordt de slotkoers door de algoritmes van de beurzen bepaald door te kijken hoe het meest aantal van de ingelegde orders afgehandeld kan worden. Is de limietprijs van jouw order gelijk of hoger dan de bepaalde slotkoers, dan wordt je order tot 17:40 nog uitgevoerd tegen de slotkoers.

Veilingfondsen

Aandelenkoers van sommige kleine beursfondsen wordt op basis van veiling vastgesteld. Dit worden veilingfondsen genoemd. De prijs wordt meestal twee keer per dag vastgesteld om 11:30 en 16:30. De reden hierachter is dat er bij kleine beursfondsen vaak te weinig handel is om een zinvolle realtime koers vast te kunnen stellen.

Lees verder over dit onderwerp

Jaarverslagen van beursbedrijven lezen

Het lezen van jaarverslagen is een vast onderdeel van de fundamentele analyse van aandelen. Het doorgronden van de jaarverslagen is voor veel beleggers niet eenvoudig.

De intelligente belegger

De klassieker over de slimste beleggingsstrategie De intelligente belegger is de Nederlandse vertaling van de absolute best-seller voor beleggers: The Intelligent Investor geschreven door Benjamin

Korte samenvatting

Collecties

Beleggen in aandelen voor dummies

In dit boek vind je bewezen strategieën voor het selecteren en beheren van winstgevende beleggingen onder alle omstandigheden. De praktijkvoorbeelden in het boek laten zien

De intelligente belegger

De klassieker over de slimste beleggingsstrategie De intelligente belegger is de Nederlandse vertaling van de absolute best-seller voor beleggers: The Intelligent Investor geschreven door Benjamin

Beleggen en financiële markten

Beleggen en financiële markten is een compleet leerboek, waarin zowel de theoretische als de praktische aspecten van het beleggen worden behandeld. Het gaat in op

De basis van het beleggen

In alle rust bouwen aan een bovengemiddeld rendement De basis van het beleggen is een boek voor iedereen die wil beginnen met beleggen. In het

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website en voor optimalisatie.