Uitleg over dividenddatums

In de financiële agenda’s van beursfondsen vinden beleggers de belangrijkste dividenddatums terug. Wat houden deze verschillende data precies in? En: Vanaf welke datum heeft u eigenlijk recht op dividend? U leest alles over ex-dividend data en record dates in dit artikel.

Aankondigingsdatum

De aankondigingsdatum of in het Engels announcement of declaration date geeft de datum aan waarop het beursfonds aangeeft hoeveel dividend er zal worden uitgekeerd en op welke datum dividend betaalbaar zal worden gesteld.

Ex-dividend datum

De ex-dividend datum of in het Engels de ex-dividend date geeft aan vanaf welke datum het aandeel geen recht meer geeft op dividend. Het aandeel is dan zogenaamd ex-dividend. Dit betekent dat wanneer u als belegger aanspraak wilt maken op het dividend, u het betreffende aandeel de handelsdag voor de ex-date in bezit moet hebben (en houden).

Op de ex-dividend datum daalt de koers van het aandeel over het algemeen in lijn met de hoogte van het dividendbedrag. Het aandeel ‘noteert ex-dividend’, zoals dat genoemd wordt.

Vaststellingsdatum

De dividend vaststellingsdatum of de registratiedatum is het feitelijke moment waarop bepaald wordt welke beleggers recht hebben op het dividend. Vanaf de vaststellingsdatum geeft het aandeel weer recht op (toekomstig) dividend. De Engelse term voor de vaststellingsdatum is de dividend record date. Meestal zitten er twee tot drie beursdagen tussen de ex-dividend datum en vaststellingsdatum.

Betaalbaarstellingsdatum

De betaalbaarstellingsdatum of in het Engels de payment date, is de dag waarop het dividend wordt uitbetaald of, in geval van stockdividend, de nieuwe aandelen geleverd worden. In dit artikel leest u meer over dividenduitkering in cash of aandelen (stock).

Bronnen:
Dividend – Wikipedia, the free encyclopedia
Introduction To Dividends: Dividend Dates | Investopedia

Korte samenvatting

Collecties

Gerelateerde boeken

Blondjes Beleggen Beter

In 7 stappen naar simpel en succesvol beleggen In Blondjes beleggen beter neemt financieel journaliste Janneke Willemse je mee tijdens je eerste stappen op de

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website en voor optimalisatie.