Uitleg over dividenddatums

In de financiële agenda’s van beursfondsen vinden beleggers de belangrijkste dividenddatums terug. Wat houden deze verschillende data precies in? En: Vanaf welke datum heeft u eigenlijk recht op dividend? U leest alles over ex-dividend data en record dates in dit artikel.

Aankondigingsdatum

De aankondigingsdatum of in het Engels announcement of declaration date geeft de datum aan waarop het beursfonds aangeeft hoeveel dividend er zal worden uitgekeerd en op welke datum dividend betaalbaar zal worden gesteld.

Ex-dividend datum

De ex-dividend datum of in het Engels de ex-dividend date geeft aan vanaf welke datum het aandeel geen recht meer geeft op dividend. Het aandeel is dan zogenaamd ex-dividend. Dit betekent dat wanneer u als belegger aanspraak wilt maken op het dividend, u het betreffende aandeel de handelsdag voor de ex-date in bezit moet hebben (en houden).

Op de ex-dividend datum daalt de koers van het aandeel over het algemeen in lijn met de hoogte van het dividendbedrag. Het aandeel ‘noteert ex-dividend’, zoals dat genoemd wordt.

Vaststellingsdatum

De dividend vaststellingsdatum of de registratiedatum is het feitelijke moment waarop bepaald wordt welke beleggers recht hebben op het dividend. Vanaf de vaststellingsdatum geeft het aandeel weer recht op (toekomstig) dividend. De Engelse term voor de vaststellingsdatum is de dividend record date. Meestal zitten er twee tot drie beursdagen tussen de ex-dividend datum en vaststellingsdatum.

Betaalbaarstellingsdatum

De betaalbaarstellingsdatum of in het Engels de payment date, is de dag waarop het dividend wordt uitbetaald of, in geval van stockdividend, de nieuwe aandelen geleverd worden. In dit artikel leest u meer over dividenduitkering in cash of aandelen (stock).

Bronnen:
Dividend – Wikipedia, the free encyclopedia
Introduction To Dividends: Dividend Dates | Investopedia

Lees verder over dit onderwerp

Principes

In 1975 richtte Raymond Dalio vanuit zijn tweekamerappartement in New York een investeringsbedrijfje op: Bridgewater Associates. Veertig jaar later heeft Bridgewater meer geld verdiend voor

Korte samenvatting

Dividend datums zijn voor beleggers van belang om te weten. Afhankelijk van de soort datum hebben ze invloed op de beurskoers. In dit artikel per datumsoort een duidelijke uitleg.

Collecties

Overnamenieuws en geruchten

Een overnamepoging of zelfs maar een gerucht, kan een grote invloed hebben op de koers van een aandeel en uw belegging. In deze gids houden wij u op de hoogte van de laatste overnamegeruchten en nieuwsberichten rondom Nederlandse beursgenoteerde bedrijven.

Overzicht beursgangen 2022

Historisch gezien zijn beursintroducties interessant voor beleggers. Lees hoe je hier als gewone belegger van kunt profiteren, wat er allemaal bij komt kijken en welke Nederlandse beursgangen en internationale IPO’s er op de agenda staan.

Beleggen in de chipsector

De vraag naar chips blijft nog steeds ongekend hoog omdat voor veel technologische vooruitgang computerchips nodig zijn. Hier profiteren de chipfabrikanten en de toeleveranciers van. Welke bedrijven zijn er eigenlijk actief in de chipsector en hoe kun je hier als belegger op inspelen?

Beleggen in tech aandelen

Technologie is tegenwoordig overal en de keuze voor tech aandelen is dan ook ruim. Waar moet je op letten bij beleggen in tech aandelen? Hoe

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website en voor optimalisatie.