feedback
Beleggen in aandelen, beleggingsfondsen & ETF's


 

Uitleg over dividenddatums

In de financiële agenda's van beursfondsen vinden beleggers de belangrijkste dividenddatums terug. Wat houden deze verschillende data precies in? En: Vanaf welke datum heeft u eigenlijk recht op dividend? U leest alles over ex-dividend data en record dates in dit artikel.

Aankondigingsdatum

De aankondigingsdatum of in het Engels announcement of declaration date geeft de datum aan waarop het beursfonds aangeeft hoeveel dividend er zal worden uitgekeerd en op welke datum dividend betaalbaar zal worden gesteld.

Ex-dividend datum

De ex-dividend datum of in het Engels de ex-dividend date geeft aan vanaf welke datum het aandeel geen recht meer geeft op dividend. Het aandeel is dan zogenaamd ex-dividend. Dit betekend dat wanneer u als belegger aanspraak wilt maken op het dividend, u het betreffende aandeel de handelsdag voor de ex-date in bezit moet hebben (en houden).

Op de ex-dividend datum daalt de koers van het aandeel over het algemeen in lijn met de hoogte van het dividendbedrag. Het aandeel 'noteert ex-dividend', zoals dat genoemd wordt.

Vaststellingsdatum

De dividend vaststellingsdatum of de registratiedatum is het feitelijke moment waarop bepaald wordt welke beleggers recht hebben op het dividend. Vanaf de vaststellingsdatum geeft het aandeel weer recht op (toekomstig) dividend. De Engelse term voor de vaststellingsdatum is de dividend record date. Meestal zitten er twee tot drie beursdagen tussen de ex-dividend datum en vaststellingsdatum.

Betaalbaarstellingsdatum

De betaalbaarstellingsdatum of in het Engels de payment date, is de dag waarop het dividend wordt uitbetaald of, in geval van stockdividend, de nieuwe aandelen geleverd worden. In dit artikel leest u meer over dividenduitkering in cash of aandelen (stock).

Deel dit artikel met uw netwerk

Facebook Twitter Linkedin

Voor deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:
Dividend - Wikipedia, the free encyclopedia
Introduction To Dividends: Dividend Dates | Investopedia

De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere (potentiƫle) investering dienen beleggers te toetsen aan hun persoonlijke beleggersprofiel en te bespreken met hun eigen adviseur. Lees de volledige gebruiksvoorwaarden.
Bericht voor bezoekers
Wij maken gebruiken van cookies voor onderzoeksdoeleinden en om uw gebruikerservaring op deze website te verbeteren. Uw privacy vinden wij van belang en de door deze website verzamelde gegevens worden geanonimiseerd.

Wij maken gebruiken van cookies voor onderzoeksdoeleinden en ter verbetering van uw gebruikerservaring. Uw privacy vinden wij van belang en de verzamelde gegevens worden geanonimiseerd.