Altman Z score voor beursfondsen

De Altman Z score is een financiële controlemethode. Beleggers gebruiken de Altman Z score om te controlen hoe groot de kans is dat een beursfonds in financiële moeilijkheden of zelfs een faillissement komt. De formule hiervoor is in 1968 bedacht door Edward Altman, assistent professor aan de universiteit van New York.

Uitgangspunten Altman Z score

De Altman Z score kijkt naar de volgende vijf verhoudingen:

 • Werkkapitaal gedeeld door de totale bezittingen
 • Winst gedeeld door de totale bezittingen
 • Ingehouden winst gedeeld door de totale bezittingen
 • Marktkapitalisatie gedeeld door de totale schulden
 • Omzet gedeeld door de totale bezittingen

Aan alle uitgangspunten worden zogenaamde waarderingen gekoppeld. Door alle verschillende scores bij elkaar op te tellen, ontstaat de eindscore. Hierbij geldt dat hoe hoger de eindscore is, hoe kleiner de kans op een faillissement is.

De Altman Z score formule

De waardering verschilt per ratio. Zo wordt aan het werkkapitaal gedeeld door de totale bezittingen een waardering van 0,012 gehangen. De formule van de Altman Z score luidt:

 • 1,2 x Werkkapitaal gedeeld door de totale bezittingen
 • 1,4 x Winst gedeeld door de totale bezittingen
 • 3,3 x Ingehouden winst gedeeld door de totale bezittingen
 • 0,6 x Marktkapitalisatie gedeeld door de totale schulden
 • 0,9 x Omzet gedeeld door de totale bezittingen

Een Z-score van 1.8 en 3 zijn de lijnen waarbinnen een gevaar voor faillissement aanwezig is. Een score onder 1.8 geeft aan dat een faillissement zeer waarschijnlijk is en een score boven 3 geeft aan dat een faillissement zeer onwaarschijnlijk is.

In de loop der jaren zijn er een aantal varianten op deze formule gepubliceerd die meer toegespitst zijn op een specifieke situatie of type bedrijf. Bijvoorbeeld voor private bedrijven of publieke dienstverlenende bedrijven. De originele formule wordt nog steeds gebruikt voor publieke industriële bedrijven.

De formule voor publieke dienstverlenende bedrijven

Een groot deel van de beursgenoteerde bedrijven zijn tegenwoordig dienstverlenende bedrijven. Voor deze bedrijven wordt vaak de volgende formule gebruikt om de Z-score te berekenen:

 • 6,56 x Werkkapitaal gedeeld door de totale bezittingen
 • 3,26 x Ingehouden winst gedeeld door de totale bezittingen
 • 6,72 x Winst voor belastingen en interest gedeeld door de totale bezittingen
 • 1,05 x Marktkapitalisatie gedeeld door de totale schulden

Een Z-score onder 1,22 geeft aan dat de kans op een faillissement zeer waarschijnlijk is. Een Z-score tussen 1,22 en 2,9 geeft aan dat de kans op een faillissement aanwezig is. Een Z-score boven 2,9 geeft aan dat de kans op een faillissement zeer onwaarschijnlijk is.

Bronnen:
Wikipedia

Lees verder over dit onderwerp

De Core-satellite methode

De Core-satellite methode is een beleggingsstrategie die toegepast wordt op de beleggingsportefeuille. Met een duidelijke uitleg hoe deze methode helpt bij het beheersen van het risico door een solide basis met ruimte voor bewuste risico’s en hogere rendementskansen.

Elliott Wave Techniques Simplified

How to Use the Probability Matrix to Profit on More Trades The forecasting skills you need to draw impressive returns in today’s markets. Elliott Waves

Korte samenvatting

Collecties

Elliott Wave Techniques Simplified

How to Use the Probability Matrix to Profit on More Trades The forecasting skills you need to draw impressive returns in today’s markets. Elliott Waves

De intelligente belegger

De klassieker over de slimste beleggingsstrategie De intelligente belegger is de Nederlandse vertaling van de absolute best-seller voor beleggers: The Intelligent Investor geschreven door Benjamin

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website en voor optimalisatie.