Beginnen met beleggen in aandelen in 5 stappen

Wilt u beginnen met het beleggen in aandelen? Deze gids legt het u in 5 heldere stappen uit. Van het bepalen van uw aanpak en het selecteren van de eerste aandelen tot het plaatsen van een beleggingsorder en de uiteindelijke verkoop.

Inhoudsopgave

1. Beleggingsstrategie bepalen

Beginnen met beleggen in aandelen start met het bepalen van uw strategie. Welke beleggingsstrategie het beste bij uw situatie past, is afhankelijk van verschillende factoren. Hoeveel tijd u aan het beleggen wilt en kunt besteden bijvoorbeeld. Maar ook hoeveel budget u beschikbaar heeft voor uw eerste experiment en hoeveel risico u bereidt bent om te nemen.

Neem de tijd om uw beleggingsstrategie te bepalen en om deze bij te stellen als uw situatie veranderd.

Kijk ook eens in de rubriek beleggingsstrategie op deze website om er achter te komen welke aanpak andere beleggers gebruiken.

2. Aandelen selecteren

Als u uw beleggingsstrategie bepaald heeft, kan u beginnen met een selectie van de aandelen die binnen uw strategie passen. Een long list, short list aanpak is daarbij handig. Hierbij maakt u een eerste grove selectie in de vorm van een long list van beursfondsen die aansluiten bij uw beleggingsstrategie. Dit resulteert in een lijst die u verder kunt onderzoeken en terugbrengt tot ongeveer 15 aandelen die u in detail onderzoekt.

Interessante zaken om te onderzoeken zijn bijvoorbeeld:

  • In welke markt opereert het beursgenoteerde bedrijf en hoe ziet hun aanbod van producten en diensten eruit? Is het bedrijf voor of achter op haar concurrenten die in dezelfde markt actief zijn?
  • Hoe ziet de financiële huishouding van het beursgenoteerde bedrijf eruit? U kunt hiervoor de jaarverslagen van het bedrijf doorlezen. U kunt ook de website AandelenCheck.nl gebruiken. Op deze website zijn de cijfers verzameld en over een periode van vijf jaar te bekijken.
  • Wie geven er leiding aan het bedrijf en wat is het track record van deze bestuurders? Zoek op internet eens wat u te weten kunt komen over de algemeen bestuurder (CEO) en financieel bestuurder (CFO) van het bedrijf waar u mogelijk uw geld in gaat steken.
  • Hoe presteert het bedrijf ten opzichte van de concurrentie? Vergelijk de beurskoersen van de directe concurrenten eens of gebruik de vergelijkfunctie op AandelenCheck.nl om de financiële gegevens met elkaar te vergelijken.
  • Wat is er recent in de media verschenen? Het kan interessant zijn om te kijken hoe de nieuwsberichten door andere beleggers zijn ontvangen, maar vaak is het veel interessanter om te kijken hoe vaktijdschriften en websites op dit nieuws hebben gereageerd. Voor lange termijn beleggers zou dit selectiecriteria minder bepalend moeten zijn. Zeker wanneer er over een langere periode een positie wordt opgebouwd, waardoor het timen van het juiste instapmoment geen belangrijke rol meer speelt.

3. Beleggingsrekening openen

Het openen van een beleggingsrekening is tegenwoordig eenvoudig. Vaak kunt u een rekening openen bij uw bank, maar vaak kiezen beleggers specifiek voor een online broker zoals Binck, DeGiro of Lynx. Waar kunt u opletten bij het selecteren van een bank of online broker voor uw beleggingsrekening?

  • Wat zijn de transactiekosten? Dit zijn de kosten die u betaald bij iedere transactie. Zowel bij het innemen van uw positie (aankoop van de aandelen) als bij de verkoop van uw positie.
  • Hoe hoog is het bewaarloon? Het bewaarloon is het tarief wat de bank of online broker rekent voor het geld dat op uw beleggingsrekening staat. Dit is meestal aangeduid als een percentage. Een soort omgekeerde rente.
  • Hoe werkt het (online) handelsplatform? Het trading platform is een belangrijk hulpmiddel voor een belegger. Niet zelden vormt het trading platform een bepalende reden om te kiezen voor een bank of online broker. Zelfs als de kosten net iets hoger zijn. Een eenvoudige bediening, veel (onderzoek)functies en ondersteuning van mobiele apparaten, zijn vaak uitgangspunten die de keuze beïnvloeden.
  • Wat vinden andere beleggers? Een veel voorkomende vraag op de verschillende beleggersfora op internet, is de vraag aan medebeleggers hoe hun ervaring met een specifieke bank of online brokers is.

De handige vergelijker voor online brokers, helpt u hierbij.

4. Beleggingsorder plaatsen

Wanneer u de aandelen voor uw portfolio heeft geselecteerd, wordt het tijd om echt te beginnen en uw eerste positie in te nemen door een buy order te plaatsen. Wacht niet op de laagste beurskoers is een veel gehoorde tip. Acht uzelf niet slimmer dan de markt is ook een gevleugelde uitspraak onder beleggers. Zoek een redelijk moment en stap in. Zeker wanneer uw een lange termijn strategie aanhoudt kijkt het niet op het tiende procent koersverschil.

Een veel gebruikte ordersoort is een limiet order of limit order. U geeft aan tegen welke koers u een bepaald aantal aandelen wilt kopen. Daarbij geeft u ook aan hoe lang de limiet order geldig moet zijn. Vaak een dag of onbeperkt. Als de beurskoers binnen de geldigheidstermijn de door u ingestelde grens (limiet) bereikt en er voldoende aandelen voorhanden zijn, wordt uw order uitgevoerd.

Indien er bij een limiet order niet voldoende aandelen beschikbaar zijn, wordt uw order voor een gedeelte uitgevoerd en wordt bij nieuw aanbod en eenzelfde beurskoers het restant van uw order uitgevoerd. De meeste banken en online brokers rekenen hiervoor geen extra transactiekosten. Wilt u het gedeeltelijk uitvoeren van een order voorkomen, dan kunt u bij het plaatsen van de order aangeven dat de order in eens moet worden uitgevoerd.

5. Exit bepalen

Adhoc beslissingen kunnen vervelend uitpakken. Probeer gedachtes zoals “de beurskoers is nu zo laag, nog meer zakken is niet logisch” te voorkomen. U kunt dit voorkomen door vooraf koersdoelen te stellen. Bepaal vooraf bij welke koers u tevreden bent met het rendement en bereid bent om te verkopen. Maar bepaal zeker bij welke koers u wilt verkopen om uw schade te beperken.

Heeft u niet voldoende tijd om de beurs nauwgezet te volgen, programmeer uw koersdoelen dan in. Misschien haalt u hierdoor niet het onderste uit de kan en gaat er wat rendement verloren, maar u heeft uw streefwinst al behaald of u beperkt uw verlies. Het programmeren van een automatische verkoop voorkomt stress op momenten dat u de beurs niet in de gaten kunt houden en beperkt uw risico.

Bronnen:
Wikipedia

Lees verder over dit onderwerp

Beleggen via een beleggingsfonds

Bij investeren via een beleggingsfonds, neemt de belegger deel in een beleggingsportefeuille die beheerd wordt door de aanbieder van het fonds. Dit biedt de belegger

Snel geld verdienen op de beurs

Snel geld verdienen op de beurs. Is dit een fabeltje of werkelijk mogelijk? Dit artikel over beleggen in aandelen, geeft beleggers antwoord op deze prangende

Korte samenvatting

Collecties

In 10 stappen succesvol beleggen

Bouw een maandelijks inkomen met aandelen en opties In 10 stappen helpt Harm je om jouw geld voor je te laten werken. Een beleggingsfonds of

Blondjes Beleggen Beter

In 7 stappen naar simpel en succesvol beleggen In Blondjes beleggen beter neemt financieel journaliste Janneke Willemse je mee tijdens je eerste stappen op de

De basis van het beleggen

In alle rust bouwen aan een bovengemiddeld rendement De basis van het beleggen is een boek voor iedereen die wil beginnen met beleggen. In het

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website en voor optimalisatie.