Bekende valkuilen bij beleggen

Voor de meeste particuliere beleggers geldt dat beleggen mensenwerk is. De belangrijkste valkuilen bij beleggen hebben dan ook betrekking op menselijk gedrag. Houd hier als belegger rekening mee en bepaal vooraf een beleggingsstrategie die hier op inspeelt.

Te emotioneel

Emoties spelen (onbewust) een belangrijk onderdeel bij het maken van beleggingsbeslissingen. De angst om een goede beleggingskans te missen is een belangrijke emotie. Een goed voorbeeld hiervan is de hausse rondom beleggen in crypto currency. De angst om een beleggingskans mis te lopen werd zelfs zo groot dat niet-beleggers gingen investeren in de digitale munten als Bitcoin, Ethereum, Ripple en Litecoin.

Te veel risico

In veel onderzoeken onder beleggers komt naar voren dat zij te veel risico nemen. Waarbij opvalt dat dit meer voor mannelijke beleggers geldt dan voor vrouwelijke beleggers. Te veel risico nemen ontstaat vooral door een gebrek aan kennis en het gevoel dat de kans groter is dat een beurskoers stijgt dan daalt. In grote lijnen gaat dat laatste historisch gezien wel op, maar dit geldt niet automatisch voor specifieke aandelen of een specifiek beleggingsproduct en is ook erg afhankelijk van het moment van uitstappen.

Te veel transacties

Iedere verhandeling die je als belegger uitvoert kost geld en gaat ten koste van het rendement. Zeker wanneer het belegbaar vermogen beperkt is. Maar voor iedere beleggingsstrategie geldt dat het voorkomen van onnodige transacties direct effect heeft op het resultaat.

Op het hoogtepunt instappen en op dieptepunt uitstappen

Het klinkt raar, maar toch overkomt het veel particuliere beleggers. Ook bij deze valkuil speelt de angst om een goede beleggingskans te missen een belangrijke rol. Wanneer de nieuwsberichten rondom een aandeel aanzwellen en het enthousiasme onder beursanalisten, medebeleggers en de media toeneemt, ontstaat deze (onbewuste) angst. En evenzo het omgekeerde bij negatieve berichtgeving. Het is overigens een illusie om precies op het juiste moment in en uit te stappen, maar dat is ook niet nodig om een goed rendement te maken.

Te weinig spreiding of te zwaar in een specifieke sector

Bij beginnende beleggers met een beperkt belegbaar vermogen, zorgen de transactiekosten er vaak voor dat er maar in een paar aandelen belegd kan worden. Maar ook bij meer belegbaar vermogen is spreiding niet vanzelfsprekend. Interesses en kennis van bepaalde sectoren of bepaalde beursgenoteerde bedrijven, kunnen er voor zorgen dat deze een te dominante positie in de beleggingsportefeuille krijgen. Daarnaast is het aanbrengen van een goede spreiding ook gewoon ingewikkeld.

Spreiding over landen en werelddelen is meestal nog wel te doen, maar spreiden van markten en valuta is al een stuk ingewikkelder. ETF’s kunnen helpen om eenvoudiger gespreid te beleggen. Bij een ETF beleg je niet in één specifiek aandeel, maar in een mandje van aandelen. Dit van beperkt gespreid met bijvoorbeeld een ETF op de AEX of heel erg gespreid met een ETF op de MSCI World index. In het artikel Zo belegt u met een ETF leest u er meer over.

Lees verder over dit onderwerp

Welke aandelen profiteren van corona?

Er zijn veel aandelen en ETFs die profiteren van de coronacrisis. Tech en healthcare bedrijven bijvoorbeeld. Voor beleggers: Een overzicht van de top performers.

Beleggen in goud en goudaandelen

De interesse in goud als belegging, is door de onstabiele aandelenbeurs explosief gestegen. Beleggers investeren massaal in goud en beleggen in deze vorm is dan

Korte samenvatting

Collecties

Overnamenieuws en geruchten

Een overnamepoging of zelfs maar een gerucht, kan een grote invloed hebben op de koers van een aandeel en uw belegging. In deze gids houden wij u op de hoogte van de laatste overnamegeruchten en nieuwsberichten rondom Nederlandse beursgenoteerde bedrijven.

Overzicht beursgangen 2022

Historisch gezien zijn beursintroducties interessant voor beleggers. Lees hoe je hier als gewone belegger van kunt profiteren, wat er allemaal bij komt kijken en welke Nederlandse beursgangen en internationale IPO’s er op de agenda staan.

Beleggen in de chipsector

De vraag naar chips blijft nog steeds ongekend hoog omdat voor veel technologische vooruitgang computerchips nodig zijn. Hier profiteren de chipfabrikanten en de toeleveranciers van. Welke bedrijven zijn er eigenlijk actief in de chipsector en hoe kun je hier als belegger op inspelen?

Beleggen in tech aandelen

Technologie is tegenwoordig overal en de keuze voor tech aandelen is dan ook ruim. Waar moet je op letten bij beleggen in tech aandelen? Hoe

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website en voor optimalisatie.