Bekende vermogende personen en families

Nederland heeft heel wat bekende beleggers en vermogende families. Soms beleggen zij al generaties lang in een beursgenoteerde bedrijven. Anderen zijn juist minder actief en komen zo nu en dan naar voren in de registers, bij voorbeeld omdat zij de aandelen over hebben gehouden aan een bedrijfsovername. Maak kennis met enkele bekende beleggers dat ons land rijk is.

Bernard ten Doeschot (Infestos/Bazel)

Infestos en Bazel Capital zijn investeringsvehikels van investeerder Bernard ten Doeschot. Ten Doeschot heeft onder andere posities (gehad) in de beursgenoteerde bedrijven Neways, Van Lanschot Kempen en NX Filtration. Infestos belegt vooral in Nederlandse industriële bedrijven met onderscheidende technologie of marktpositie. Daarnaast is Infestos bekend van haar rol in Alfen, een producten van laadinfrastructuur voor elektrische auto’s. In 2022 troefde Infestos VDL af bij de overname van Neways.

Michel Perridon (Welgelegen Beheer)

Michel Perridon (Welgelegen Beheer) verwierf een vermogen bij de verkoop van Trust, een bedrijf gericht op consumenten computerelektronica. Naast aandelenbelangen in Nederlandse beursfondsen, waaronder Vastned Retail, bezit Perridon samen met zijn broer ook veel vastgoedobjecten in de regio Rotterdam.

Familie Van der Valk (Van der Valk Investments)

Van der Valk Investments is het beleggingsvehikel van de gelijknamige en bekende horecafamilie. Het bracht onder andere Ebusco naar de beurs, waar zij een belang van 23 procent in had ten tijde van de beursgang.

Dirk Lindenbergh (Blikkenburg)

Blikkenburg is het investeringsvehikel van Dirk Lindenbergh. Lindenbergh is geboren in 1949 en studeerde onder andere aan de Nyenrode business universiteit. Lindenbergh is de oprichter van Errel Groep, waar hij tot 2006 ook werkte. Na 2006 is Dirk Lindenbergh zich gaan richten op commissariaten. was hij onder andere commissaris bij BESI. Als grootaandeelhouder heeft hij posities (gehad) in verschillende Nederlandse small caps zoals ForFarmers, Ctac en RoodMicrotec.

Familie Van der Vorm (HAL)

HAL Trust is de houder van de aandelen van HAL Holding. De geschiedenis van HAL Holding gaat terug naar 1873 toen het werd opgericht als participatiemaatschappij voor de Holland-Amerika Lijn. De aandelen van HAL Trust zijn genoteerd aan de aandelenbeurs NYSE/Euronext Amsterdam. Het grootste deel van de aandelen zijn in bezit van oprichtersfamilie Van der Vorm.

Familie Fentener van Vlissingen (SHV)

SHV Holdings is van oorsprong een handelsbedrijf in kolen, de naam Steenkolen Handels Vereeniging komt hier ook vandaan. Het vermogen dat hiermee is opgebouwd door de familie Fentener van Vlissingen, wordt vandaag de dag gebruikt om een bedrijvengroep op te bouwen en te onderhouden. Enkele bekende dochterondernemingen zijn Mammoet, Capital en SHV Energy.

Jan Niessen (Mont Cervin)

Jan Niessen is sinds 2014 een van de grootaandeelhouders van Ordina middels zijn investeringsvehikel Mont Cervin (de franse naam voor de Zwitserse Matterhorn). Niessen begon zijn carrière bij de zakenbank en vermogensbeheerder MeesPierson. Later werkte hij onder andere voor Egeria, de investeringsmaatschappij van de C&A familie Brenninkmeijer.

Familie Brenninkmeijer (Egeria)

Egeria is een investeringsmaatschappij met een focus op middelgrote Nederlandse bedrijven. Zo had het onder andere een positie als grootaandeelhouder in het beursgenoteerde SIF. Egeria is een beleggingsvehikel van de familie Brenninkmeijer, de familie achter de C&A.

Monique Strating-Schulte Fischedick (Binkmans)

Monique (M.C.M.) Strating-Schulte Fischedick is de vrouw van de in 2012 overleden Adri (Adriaan) Strating. Adri stond bekend als Nederlandse superbelegger, maar was niet onbesproken en in 1997 betrokken bij een een vermeende beursfraudezaak.

John Fentener van Vlissingen (Boron Investments)

Boron Investments is de beleggingsmaatschappij van investeerder John Fentener van Vlissingen. Hiermee is hij als grootaandeelhouder actief in verschillende Nederlandse beursfondsen. Daarnaast is hij oprichter en eigenaar van BCD Holdings, een groep van bedrijven in de reisbranche duizenden medewerkers wereldwijd.

Peter de Ridder (Quinta Bliss)

De Ridder is voormalig directeur van het Centraal Planbureau (CPB) en als jarenlang actief als belegger. Hij is grootaandeelhouder in verschillende Nederlandse beursfondsen. NRC maakte ooit, op basis van een interview met Peter de Ridder, een mooie profielschets en kenmerkte hem als een eigenzinnige belegger. Destijds belegde hij vooral in lokale aandelen van productie- en handelsbedrijven. Die waren door de dotcom bubbel uit de gratie geraakt bij de professionele beleggers.

Familie De Pont (Janivo Holding)

Janivo Holding is de beleggingsmaatschappij van de familie De Pont. In Nederland is Janivo een van de grootste investeringsfondsen dat belegt met privé vermogen van een familie. Het vermogen van de familie De Pont is na de oorlog opgebouwd. Jan de Pont verwierf het importeurschap van autofabrikant Mercedes voor Nederland en verkocht dit later.

Medio jaren 80 is Janivo Holding opgericht als beleggingsmaatschappij voor het familiefortuin. Er wordt voornamelijk geïnvesteerd in Nederlandse bedrijven, met een voorkeur de autobranche en technologiebedrijven. Janivo is onder meer bekend van de aankoop en verkoop van Tele Atlas aan TomTom. Bij de verkoop ontving de beleggingsmaatschappij ongeveer 500 miljoen Euro.

Pelle Schlichting (Sparkling Investments)

De Nederlandse ondernemer Pelle Schlichting vergaarde zijn vermogen met de verkoop van OrangeGas aan ABN AMRO. Sparkling Investments is zijn persoonlijke investeringsvehikel. Tegenwoordig is Schlichting naast belegger ook actief met een nieuw bedrijf dat gericht is op laadinfrastructuur voor elektrische auto’s.

Marcel Boekhoorn (Bowolar)

Bowolar is het investeringsvehikel van Marcel Boekhoorn. Boekhoorn is bekende ondernemer en investeerder. Hij verwierf zijn bekendheid door de aankoop en verkoop van Telfort van O2 aan KPN. De afgelopen jaren verkleinde hij zijn portfolio in beursgenoteerde bedrijven en investeerde hij meer in vastgoed.

Peter-Frans Pauwels (Pillar Arc)

Stichting Beheer Pillar Arc is de beheer BV van Peter-Frans Pauwels. Peter-Frans Pauwels is medeoprichter van TomTom NV. Na deze studie aan de Universiteit van Amsterdam, begon Pauwels het bedrijf Palmtop wat de basis werd voor TomTom.

Charlene de Carvalho-Heineken

Charlene de Carvalho-Heineken is dochter van Freddy Heineken. Zij erfde in 2002 het aandelenpakket met een toenmalige waarde van ongeveer 3,7 miljard Euro. Charlene de Carvalho-Heineken behaalde in 2012 de eerste plaats van de Quote 500. Haar man is lid van de raad van bestuur van Citibank.

Familie Blokker (Breedinvest)

Breedinvest is de beleggingsmaatschappij van de familie Blokker. Breedinvest beheert het door Jaap Blokker opgebouwde vermogen en is de holdingmaatschappij van Blokker Holding. Onder Blokker Holding vallen onder andere de winkelketens Blokker, Bart Smit, Intertoys en Leen Bakker.

John H.H. de Mol

John de Mol (Den Haag, 1955) is een bekende Nederlandse media-ondernemer. Met zijn bedrijven Talpa en Endemol produceerde hij verschillende bekende TV titels zoals Big Brother. Zijn vermogen investeert John de Mol voornamelijk via zijn investeringsvehikel Dasym Investment Strategies, wat voorheen Cyrte Investments genaamd was en daarvoor door het leven ging als Talpa Capital. Dasym is tegenwoordig in handen van Delta Lloyd.

Familie Bastmeijer (Arkelhave)

Arkelhave Capital is het investeringsvehikel van de familie Bastmeijer. Arkelhave is actief belegger in binnen- en buitenlandse supermarkten en retailconcerns. Daarnaast zijn zij zelf actief in deze markt met de supermarktketen Nettorama.

Peter Paul de Vries

Peter Paul de Vries is de CEO van investeringsmaatschappij Value8. Via 3L Capital Holding houdt hij een belang in dit beursgenoteerde bedrijf.

Familie Zeeman (Navitas)

Navitas Capital is de investeringsmaatschappij van de familie Zeeman. Navitas zich vooral op Nederlandse bedrijven, zowel private bedrijven met duidelijke groeipotentie als in beursgenoteerde bedrijven. Navitas zet in op een lange termijn beleggingen zonder voorgenomen exit-strategie.

Het vermogen van Navitas Capital is voor een belangrijk deel vergaard door het succes dat Jan Zeeman had met de Zeeman textielketen. Jan Zeeman begon het bedrijf in 1967 en onder zijn leiding groeide het bedrijf uit naar een textielketen met ongeveer duizend vestigingen in verschillende landen.

Peter van Leeuwen

Peter van Leeuwen is een bekende Nederlandse investeerder met een voorliefde voor kleine beursfondsen (small caps). Van Leeuwen vergaarde zijn vermogen door de verkoop van een fabriek in hang- en sluitwerk. Van Leeuwen belegt voornamelijk in ondergewaardeerde bedrijven.

Aat van Herk

Aat van Herk (1951) is oprichter van de Van Herk Groep en een bekende investeerder in Nederlandse beursfondsen.

Teunis van Wettum (De Engh)

Belegging- en Exploitatiemaatschappij De Engh is een van de investeringsvehikels van vastgoedbelegger Teunis van Wettum. De naam De Engh is de straat in Blaricum waar Van Wettum woont.

Henk van Heijst

Henk van Heijst is de bestuurder van beleggingsclub ’t Stockpaert, een vereniging van oud-studenten van de Erasmus Universiteit. Als grootaandeelhouder had Van Heijst onder andere een positie in het Nederlandse beursgenoteerde grondbedrijf Fugro.

Chris Oomen

Chris Oomen is mede-oprichter van het optiehandelshuis Optiver. Oomen belegt via zijn beleggingsvehikel Optiverder, maar ook op persoonlijke titel.

Lees verder over dit onderwerp

Korte samenvatting

Collecties

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website en voor optimalisatie.