Beleggen in goud en goudaandelen

De interesse in goud als belegging, is door de onstabiele aandelenbeurs explosief gestegen. Beleggers investeren massaal in goud en beleggen in deze vorm is dan ook de meest populaire alternatieve beleggingsvorm op dit moment. Is het beleggen in goud wel zo aantrekkelijk als het geschetst wordt en wat komt er bij kijken?

De beleggingsvormen

Door de toenemende interesse in goud als belegging, is het beleggen in de drempel om hierin te investeren lager geworden en zijn er tal van beleggingsproducten ontstaan. Van het zelfstandig aankopen en verkopen van goud, tot beleggingsfondsen.

Goud beleggingsfondsen

Het Gold & Discovery Fund is in 2008 opgericht door o.a. Willem Middelkoop. Het fonds belegt voornamelijk in edelmetaalbedrijven (ongeveer tachtig procent), maar heeft ook posities in bedrijven die actief zijn op het gebied van uranium en gasexploratie. Het fonds is AFM goedgekeurd echter wel met eis dat het alleen toegankelijk is voor beleggers die minimaal 50 duizend Euro investeren.

Naast het Gold & Discovery Fund, zijn er tal van andere beleggingsfondsen die zich specialiseren in goudwinningsbedrijven, bedrijven die ook andere mineralen winnen of posities hebben in andere mijnaandelen.

Goud staven en munten

Beleggingsmunten komen in verschillende vormen voor en worden uitgegeven door verschillende regeringen wereldwijd. De waarde van de goudmunten als belegging wordt bepaald door de waarde van het fijn goudgehalte en een premie (vergelijkbaar met transactiekosten bij aandelen). Beleggingsmunten variëren in omvang van 1/20 ounce tot 1000 gram.

Een belangrijk misverstand is de verwarring met gedenkmunten, omdat daar naast het fijn goudgehalte ook zeldzaamheid meeweegt in de waardebepaling.

Goudstaven variëren van 1 gram tot 400 troy ounces. Onder kleine staven wordt verstaan, goudstaven met een gewicht minder dan 1000 gram. De autoriteit op gebied van goudstaven, Gold Bars Worldwide, meldt dat er 94 geaccrediteerde producenten zijn, over 26 landen. In totaal worden er meer dan 400 soorten standaardgoudstaven geproduceerd. De Gold Council geeft aan dat goudstaven doorgaans minimaal voor 99,5% bestaan uit fijn goud.

Weblinks over beleggen in goud

Lees verder over dit onderwerp

Grondstofbeleggen in zilver

Beleggen in zilver wordt door sommige het beleggen in het nieuwe goud genoemd. Investeren in zilver is populair. De populariteit van deze beleggingsvorm wordt door

Investeren in grond als belegging

Maak kennis met beleggen in percelen grond. In dit artikel komen de belangrijkste zaken aanbod over investeren in landbouwgrond, grond voor stadsuitbreidingen en andere percelen

Korte samenvatting

Collecties

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website en voor optimalisatie.