Beleggen in obligaties als aanvulling op uw portefeuille

In dit artikel gaan we in op beleggen in obligaties en welke rol obligaties in uw portefeuille kunnen innemen.

Inhoudsopgave

Wat is een obligatie?

Een obligatie is een verhandelbaar schuldbewijs voor een lening die door een overheid, een onderneming of een instelling is aangegaan. Als een bedrijf geld nodig heeft kan het door het uitgeven van een obligatielening aan de financiering komen. De koper van de obligatie ontvangt van de uitgever rentevergoeding.

Risico-opslag en spread

De spread bij obligaties is het verschil in effectief rendement (marktrente) met ‘veilige’ staatsobligaties zoals Duitse 10-jarige staatsobligaties. Als die laatste een effectief rendement hebben van bijvoorbeeld 0,5% en een bedrijfsobligatie met dezelfde looptijd doet 3,5%, dan is de risico-opslag (of spread) van die bedrijfsobligatie 3%. Typische spreadproducten zijn hoogrentende bedrijfsobligaties en obligaties uit opkomende markten. Dit zijn risicovollere leningen: de belegger wordt beloond met hogere rente voor het accepteren van dat risico.

Convertible

Een converteerbare obligatie is een obligatie die omgezet kan worden in aandelen.

Covered bond

De term covered bond is een aanduiding voor een bijzondere vorm van een obligatie, waarbij aan de houders van de obligatie in enige vorm een extra zekerheid is verschaft. Tegenover de schuld die de uitgever van de obligaties heeft aan de houders ervan, staat een vordering die hij op een of meer derden heeft.

Junk bonds

Junk bonds zijn obligaties in bedrijven met een lage kredietwaardigheid.

Hybride effecten

Hybride effecten zijn effecten dat zowel elementen van schulden als aandelen bevatten. Een voorbeeld hier is een converteerbare obligatie. Dit is een obligatie die kan worden omgewisseld in de onderliggende aandelen.

Lees verder over dit onderwerp

Slow beleggen

365 inzichten voor succesvol langetermijnbeleggen Auteur Peter van der Slikke rekent af met een even populaire als achterhaalde beleggingsfabel: actief beleggen. En hij geeft de

Leeftijd en beleggingsstrategie

De leeftijd van de belegger als een factor van een beleggingsstrategie? Dit klinkt niet direct logisch. Daar denkt de Amerikaan Eric Sacher anders over. Sacher

Korte samenvatting

Collecties

Overnamenieuws en geruchten

Een overnamepoging of zelfs maar een gerucht, kan een grote invloed hebben op de koers van een aandeel en uw belegging. In deze gids houden wij u op de hoogte van de laatste overnamegeruchten en nieuwsberichten rondom Nederlandse beursgenoteerde bedrijven.

Overzicht beursgangen 2022

Historisch gezien zijn beursintroducties interessant voor beleggers. Lees hoe je hier als gewone belegger van kunt profiteren, wat er allemaal bij komt kijken en welke Nederlandse beursgangen en internationale IPO’s er op de agenda staan.

Beleggen in de chipsector

De vraag naar chips blijft nog steeds ongekend hoog omdat voor veel technologische vooruitgang computerchips nodig zijn. Hier profiteren de chipfabrikanten en de toeleveranciers van. Welke bedrijven zijn er eigenlijk actief in de chipsector en hoe kun je hier als belegger op inspelen?

Beleggen in tech aandelen

Technologie is tegenwoordig overal en de keuze voor tech aandelen is dan ook ruim. Waar moet je op letten bij beleggen in tech aandelen? Hoe

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website en voor optimalisatie.