Beleggen in small cap aandelen

Beleggen in kleine beursfondsen is interessant vanwege het groeipotentieel. Hier staat wel tegenover dat aandelen van small cap wel een zeker risico kennen. Hoe verhouden die zich tot elkaar en waar moet je op letten bij beleggen in small caps? In dit artikel leest u er meer over.

Inhoudsopgave

Wat is een small cap aandeel?

Cap staat voor market capitalisation of marktkapitalisatie in het Nederlands. Er bestaat geen officiële of universele definitie van de term small cap. Over het algemeen wordt dit aangehouden als definitie: beursgenoteerde bedrijven met een marktkapitalisatie tussen de 500 miljoen en de 2 miljard. Marktkapitalisatie is de totale beurswaarde van een bedrijf. Dit kan berekend worden door alle uitstaande aandelen te vermenigvuldigen met de beurskoers van het aandeel.

Reden voor investeren in small caps

De voornaamste reden waarom beleggers in deze aandelen interesse hebben, is het groeipotentieel van de bedrijven. Het gaat vaak om niche spelers die actief zijn in markten die nog niet verzadigd zijn. Daarnaast is er een hoger groeipotentieel doordat small caps verhoudingsgewijs meer investeren dan large caps. Eveneens geldt dat zij door hun geringe omvang, sneller kunnen inspelen op veranderende (markt)omstandigheden.

Extra risico’s bij beleggen in kleine aandelen

Het is belangrijk om u te realiseren dat er tegenover dat groeipotentieel wel een risico staat. Over het algemeen geldt dat beleggen in small caps risicovoller is dan beleggen in large caps. De kans op een faillissement is groter en doordat er minder in gehandeld wordt, kan het soms langer duren voordat uw order wordt uitgevoerd en uw positie is verkocht. Daarnaast zijn kleine beursfondsen vaak behoorlijk volatiel, er zijn grote koersverschillen mogelijk. Dit kan natuurlijk ook juist een kans zijn.

Verdiep u in de bedrijven

Een voordeel is dat small caps over het algemeen minder complex om te analyseren dan large caps. In het bijzonder bij fundamentele analyse. De bedrijfsstructuur en de financiële constructies zijn eenvoudiger te doorgronden. Hier staat wel tegenover dat er veel minder data publiekelijk beschikbaar is en dat er minder beursanalisten zijn die u kunt volgen.

Overzicht small cap beursindexen

Wereldwijd zijn er tal van beursindexen die specifiek gericht zijn op kleine beursfondsen. Voor Nederlandse beleggers is de AScX het bekendste voorbeeld. Maar ook veel andere landen hebben een nationale index voor kleine bedrijven. Daarnaast zijn er ook continentale, wereldwijde en sectorspecifieke indexen. Voor beleggers op zoek naar interessante aandelen voor hun portefeuille zijn dit handige bronnen voor de selectie.

Index naamScopeAantal fondsenMeer informatie
Amsterdam Small Cap Index (AScX)Nederland25
MSCI World Small CapWereldwijd4283Factsheet (PDF)
Russell 2000 indexAmerika2000Factsheet (PDF)
BEL SmallBelgië

Beleggen in small caps met ETF’s

Er is een ruime selectie van ETF’s of trackers waar beleggers uit kunnen kiezen. In de meeste gevallen volgen ze de MSCI World SC index, maar ook voor de Russell 2000 zijn genoeg ETF’s beschikbaar. Het voordeel van een ETF is dat u gespreid belegt, maar het nadeel is dat u niet alleen de beste small caps kunt selecteren en automatisch ook belegt in de mindere bedrijven. Natuurlijk geldt dit ook voor andere ETF’s, maar door de grote kwaliteitsverschillen van de small cap bedrijven kan het de moeite lonen om dit goed af te wegen.

Interessante beleggingsfondsen voor kleine beursfondsen

Tegenwoordig zijn beleggingsfondsen minder populair dan ETF’s. Beleggers vragen zich steeds vaker af waarom ze hogere beheerskosten moeten betalen, terwijl het behaalde resultaat regelmatig vergelijkbaar is aan het resultaat van de benchmark. De vraag is of deze redenatie op gaat voor small caps. Door de grote kwaliteitsverschillen kan stock picking hét verschil maken. De meeste beleggingsfondsen hebben fondsmanagers met een track record op het gebied van kleine beursfondsen. In potentie profiteert u als belegger daarvan en is er direct ook spreiding.

Lees verder over dit onderwerp

Uitleg over dividenddatums

Dividend datums zijn voor beleggers van belang om te weten. Afhankelijk van de soort datum hebben ze invloed op de beurskoers. In dit artikel per datumsoort een duidelijke uitleg.

Help mijn broker is failliet!

Ben ik al mijn geld kwijt als mijn broker failliet gaat of bestaat er een soort van garantiefonds vergelijkbaar aan spaarrekeningen? In dit artikel verzamelen

Korte samenvatting

Beleggen in kleine beursfondsen is interessant vanwege het groeipotentieel. Hier staat wel tegenover dat aandelen van small cap wel een zeker risico kennen. Hoe verhouden die zich tot elkaar en waar moet je op letten bij beleggen in small caps? In dit artikel leest u er meer over.

Collecties

Beleggen in aandelen voor dummies

In dit boek vind je bewezen strategieën voor het selecteren en beheren van winstgevende beleggingen onder alle omstandigheden. De praktijkvoorbeelden in het boek laten zien

De intelligente belegger

De klassieker over de slimste beleggingsstrategie De intelligente belegger is de Nederlandse vertaling van de absolute best-seller voor beleggers: The Intelligent Investor geschreven door Benjamin

Beleggen en financiële markten

Beleggen en financiële markten is een compleet leerboek, waarin zowel de theoretische als de praktische aspecten van het beleggen worden behandeld. Het gaat in op

De basis van het beleggen

In alle rust bouwen aan een bovengemiddeld rendement De basis van het beleggen is een boek voor iedereen die wil beginnen met beleggen. In het

The Small-Cap Investor

Secrets to Winning Big with Small-Cap Stocks In het boek The Small-Cap Investor beschrijft auteur Ian Wyatt welke 8 stappen er nodig zijn om succesvol

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website en voor optimalisatie.