Beleggen in wijn

Investeren in wijn is een onbekende beleggingsvorm. Instappen is eenvoudig als u deelneemt in wijnbeleggingsfonds. Wilt u zelfstandig beleggen in wijn, dan zijn er een aantal aandachtspunten. De meest voorkomende manier van zelf beleggen in wijn is het inschrijven op een nieuwe wijnoogst. Daarnaast is het ook mogelijk om oude wijnen te verzamelen en verkopen, bijvoorbeeld door het opkopen van wijnverzamelingen.

Selecteren van de wijn

Niet alle wijnen worden beter naarmate ze ouder worden. Een goede selectie van de wijnen is dan ook een must. Toch kunnen ook wijnen met een beperkte houdbaarheid een interessant beleggingsobjecten zijn. Voornamelijk vanwege de lage aanschafprijs en kans op een goed rendement als het een goed wijnjaar betreft.

Een handige tool voor actieve wijnbeleggers is de Fine Wine Tracker. De Fine Wine Tracker geeft wijnbeleggers inzicht in de prijshistorie van de bekendste Franse Bordeaux wijnen. De prijzen zijn gebaseerd op een verzameling van bekende wijnveilingsites.

De kosten van beleggen in wijn

Het opslaan van de wijn en het transport zijn de belangrijkste kosten. Beschikt u niet over een eigen wijnkelder, dan heeft u een of meerdere klimaatkasten nodig om de wijn optimaal te bewaren. De energiekosten en aanschafkosten zijn in dat geval de belangrijkste kosten. Het is bij een aantal wijnhuizen ook mogelijk om de wijn bij hen op te slaan. In dat geval betaald u hen een jaarlijkse fee, vergelijkbaar aan de bewaarkosten bij het beleggen in aandelen.

Toenemende marktvraag en schaarste

Er is een toenemende mate van vraag naar wijn. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de vraag uit Rusland en China. Het drinken van goede wijnen is daar een statussymbool.

Gevaren van zelf beleggen in wijn

Het zelfstandig beleggen in wijn brengt een aantal risico’s met zich mee. In de geschiedenis zijn er een gevallen bekend van vervalsing van etiketten. Een ander risico is dat het vaak onduidelijk is of de wijnen goed bewaard zijn. Om u tegen de de risico’s van investeren in wijn te wapenen, is een goede kennis van wijn en de wijnhuizen noodzakelijk.

Beleggen via een wijnbeleggingsfonds

Heeft u onvoldoende kennis van wijn hier zelfstandig in te beleggen? Door deel te nemen in een kunt u gebruik maken van de kennis van de fondsbeheerders. Kiest u voor een wijnbeleggingsfonds omdat u de risico’s wilt beperken? Verzeker u er dan van, dat het beleggingsfonds niet op de waarschuwingslijst van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) staat. Een nadeel is dat het aanbod van wijnbeleggingsfondsen in Nederland en België beperkt is. Het wijnfonds van Grand Cru Beleggingsmaatschappij is op dit moment het bekendst, nadat het Orange Wine Fund opgeheven is door teruglopend animo voor dit beleggingsfonds.

Weblinks over beleggen in wijn

Wineeducation.com
Autoriteit Financiële Markten (AFM)
Wijnmagazine Decanter

Bronnen:
Website Wine Education
Website AFM
Wijnmagazine Decanter

Lees verder over dit onderwerp

Kwartaalcijfers van beursgenoteerde bedrijven

De meeste beursgenoteerde bedrijven publiceren iedere drie maanden financiële cijfers over het kwartaal dat is afgerond. De gedetailleerdheid van de gepubliceerde cijfers varieert per aandeel.

Overzicht beursgangen 2022

Historisch gezien zijn beursintroducties interessant voor beleggers. Lees hoe je hier als gewone belegger van kunt profiteren, wat er allemaal bij komt kijken en welke Nederlandse beursgangen en internationale IPO’s er op de agenda staan.

Korte samenvatting

Collecties

Overnamenieuws en geruchten

Een overnamepoging of zelfs maar een gerucht, kan een grote invloed hebben op de koers van een aandeel en uw belegging. In deze gids houden wij u op de hoogte van de laatste overnamegeruchten en nieuwsberichten rondom Nederlandse beursgenoteerde bedrijven.

Overzicht beursgangen 2022

Historisch gezien zijn beursintroducties interessant voor beleggers. Lees hoe je hier als gewone belegger van kunt profiteren, wat er allemaal bij komt kijken en welke Nederlandse beursgangen en internationale IPO’s er op de agenda staan.

Beleggen in de chipsector

De vraag naar chips blijft nog steeds ongekend hoog omdat voor veel technologische vooruitgang computerchips nodig zijn. Hier profiteren de chipfabrikanten en de toeleveranciers van. Welke bedrijven zijn er eigenlijk actief in de chipsector en hoe kun je hier als belegger op inspelen?

Beleggen in tech aandelen

Technologie is tegenwoordig overal en de keuze voor tech aandelen is dan ook ruim. Waar moet je op letten bij beleggen in tech aandelen? Hoe

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website en voor optimalisatie.