Beleggen via een beleggingsfonds

Bij investeren via een beleggingsfonds, neemt de belegger deel in een beleggingsportefeuille die beheerd wordt door de aanbieder van het fonds. Dit biedt de belegger de mogelijkheid om spreiding aan te brengen in de portefeuille en om gebruik te maken van de kennis van de professionele beleggers. Hier staat tegenover dat de belegger geen invloed heeft op de samenstelling van het beleggingsfonds en dat de aanbieder kosten in rekening brengt voor het beheren van het fonds.

Optimale spreiding in de beleggingsportefeuille – Veel fondsbeleggers investeren hun vermogen niet in een beleggingsfonds, maar verspreiden dit over meerdere fondsen.

Inhoudsopgave

Soorten beleggingen

Er zijn beleggingsfondsen voor uiteenlopende beleggingen. De meest voorkomende beleggingsfondsen hebben een portefeuille die opgebouwd is uit aandelen, vastgoed of obligaties. Combinaties zijn ook mogelijk en worden mixed fondsen genoemd. Daarnaast zijn er veel fondsen die zich op een bepaalde regio of groepen van landen richten, bijvoorbeeld Europa, Azië of opkomende markten.

Beleggingsfondsen worden in het buitenland vaak aangeduid met de termen mutual funds en SICAV’s. SICAV is Franse een afkorting voor een investeringsmaatschappij met een variabel kapitaal.

Type beleggingsfondsen

Er zijn verschillende soorten beleggingsfondsen. De voornaamste twee zijn open-end en closed-end beleggingsfondsen. Een open-end beleggingsfonds geeft continu nieuwe aandelen uit of koopt aandelen in. Hierdoor kunnen beleggers eenvoudig in- en uitstappen. Een closed-end beleggingsfonds heeft een vast kapitaal waarvan de aandelen verhandeld kunnen worden, er is worden geen aandelen uitgegeven of ingekocht. Een positie in een closed-end beleggingsfonds wordt doorgaans bij de start van het fonds ingenomen.

Voordelen van fondsbeleggen

De voordelen van deelnemen in een beleggingsfonds zijn onder meer:

  • Mogelijkheid om diversificatie aan te brengen in de beleggingsportefeuille
  • Gebruik kunnen maken van de kennis van professionals
  • Mogelijkheid om deel te nemen aan investeringen die alleen beschikbaar zijn voor grotere investeerders
  • Gemak door het uitbesteden van het onderzoek en de aan- en verkoopselectie
  • Toezicht door de overheid (let op! dit geldt niet voor alle beleggingsfondsen)

Nadelen van fondsbeleggen

De nadelen van deelnemen in een beleggingsfonds zijn onder meer:

  • Doorlopende kosten
  • Minder controle over de beleggingsbeslissingen
  • Geen gelegenheid om de samenstelling van de belegging aan te passen

De kosten van beleggingsfondsen

Er zijn twee kostensoorten bij beleggen via een fonds. Naast de transactiekosten bij het instappen en uitstappen, brengen de fondsmanagers ook doorlopende kosten in rekening. De doorlopende kosten zijn een vergoeding voor de werkzaamheden die zij voor de deelnemers van het beleggingsfonds uitvoeren. Achter de meeste beleggingsfondsen staat een team van medewerkers. Zij houden de markt in de gaten, voeren onderzoek uit en passen de portfolio aan op hun bevindingen. Wanneer een belegger zelfstandig handelt op de beurs, zijn dit activiteiten die de belegger zelf uitvoert. Hierdoor blijven de directe kosten bij zelfstandig beleggen vaak beperkt tot de transactiekosten. Toch hebben beleggers die zelfstandig handelen indirect ook kosten, immers zij besteden tijd, hebben wellicht een abonnement op een nieuwsdienst enzovoorts.

Euronext Fund Service

Een redelijk aantal open-end beleggingsfondsen kunnen direct verhandeld worden via de Euronext Fund Service. Bij de meeste online brokers zoals Binck, Alex en Lynx, is het het instappen in beleggingsfondsen dat behandeld wordt op de Euronext Fund Service eenvoudig. De procedure is vergelijkbaar met het aanschaffen van aandelen van een individueel beursgenoteerd bedrijf, behalve dat de orders niet direct uitgevoerd worden. De orders worden tot 16:00 uur verzameld en de volgende ochtend tegen de openingskoers om 10:00 uur bestens uitgevoerd.

Er zijn ook niet-beursgenoteerde beleggingsfondsen. Deze beleggingsfondsen worden direct door de aanbieder aangeboden.

Active share

De active share is het percentage van de posities binnen een beleggingsfonds dat afwijkt ten op zichten van de vergelijkbare aandelenindex.

Exchange Traded Funds (ETFs)

ETFs worden vaak gezien als open-end beleggingsfondsen. Via de ETF kan de belegger deelnemen aan een beleggingsfonds dat een bepaalde beursindex, bijvoorbeeld de AEX of Dow Jones, volgt. Omdat een ETF letterlijk de beursindex volgt, levert dit de fondsbeheerder minder werk en zijn de doorlopende kosten doorgaans lager dan bij deelname in andere fondsen.

Meer informatie over handelen in ETFs.

Naamgeving beleggingsfondsen

De namen van beleggingsfondsen bestaan vaak uit een aantal codes. Bijvoorbeeld om de regio aan te duiden waar het beleggingsfonds zich op richt: NL staat voor Nederland, EU voor Europa, AZ voor Azië inclusief Australië, LA voor Latijns- Amerika, NA voor Noord-Amerika (Verenigde Staten en Canada), GL voor wereldwijd en DV voor divers of onbekend.

Bronnen:
Wikipedia
Investopedia
Website Euronext

Lees verder over dit onderwerp

Snel geld verdienen op de beurs

Snel geld verdienen op de beurs. Is dit een fabeltje of werkelijk mogelijk? Dit artikel over beleggen in aandelen, geeft beleggers antwoord op deze prangende

Bekende valkuilen bij beleggen

Voor de meeste particuliere beleggers geldt dat beleggen mensenwerk is. De belangrijkste valkuilen bij beleggen hebben dan ook betrekking op menselijk gedrag. Houd hier als

Korte samenvatting

Collecties

In 10 stappen succesvol beleggen

Bouw een maandelijks inkomen met aandelen en opties In 10 stappen helpt Harm je om jouw geld voor je te laten werken. Een beleggingsfonds of

Blondjes Beleggen Beter

In 7 stappen naar simpel en succesvol beleggen In Blondjes beleggen beter neemt financieel journaliste Janneke Willemse je mee tijdens je eerste stappen op de

De basis van het beleggen

In alle rust bouwen aan een bovengemiddeld rendement De basis van het beleggen is een boek voor iedereen die wil beginnen met beleggen. In het

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website en voor optimalisatie.