Crowdfunding als beleggingsvorm

Crowdfunding wordt volwassen en wordt door steeds meer beleggers ontdekt als alternatieve beleggingsvorm. Crowdfunding is het mobiliseren van een groep beleggers die met een klein geldbedrag deelnemen.

Crowdfunding wordt niet alleen meer gebruikt om muzikanten een startkapitaal te verschaffen voor het opnemen van een album. Crowdfunding wordt steeds breder ingezet, voor uiteenlopende initiatieven. Crowdfunding wordt volwassen en daardoor steeds populairder als alternatieve beleggingsvorm voor beleggers.

Wat is crowdfunding?

Crowdfunding is het mobiliseren van een grote groep investeerders die ieder een klein geldbedrag investeren in een gezamenlijk project. De kracht is dat de investering per belegger laag is, waardoor deelname zeer laagdrempelig is.

Het ontstaan van crowdfunding

Crowdfunding is in 2004 ontstaan. De Amerikaanse muziekantenwebsite Sellaband en schrijverswebsite TenPages worden gezien als de grondleggers doordat zij er vorr zorgde dat deze manier van investeren bekend werd bij een groot publiek.

Het verzamelen van een groep beleggers

De online sociale netwerken zoals Facebook, Twitter en Linkedin vormen de basis voor crowdfunding. Met social media is het eenvoudiger en goedkoper geworden om een grote groep potentiële investeerders te bereiken. De steeds betere voorzieningen om online eenvoudig en veilig kleine bedragen te betalen, zoals Paypal en iDeal, zorgen voor een vliegwielwerking.

Rendement op crowdfunding

Bij de huidige crowdfunding initiatieven ligt de nadruk op het mogelijk maken van het project. Bijvoorbeeld het ontwikkelen en op de markt brengen van een product. De beloning voor dit soort crowdfundingprojecten is meestal een gratis exemplaar van het product. Voor een belegger is een dergelijk rendement vaak minder interessant. De investering en het rendement kunnen is immers moeilijk opnieuw belegd worden.

Echter er zijn ook crowdfundingprojecten die wel interessant zij voor beleggers. Bijvoorbeeld projecten waarbij het geïnvesteerde bedrag om wordt gezet in aandelen in de onderneming als de ontwikkeling is afgerond. Of als crowdfunding wordt gebruikt om geld uit te lenen.

De risico’s van crowdfunding

Uit onderzoek van de AFM komt naar voor dat veel beleggers de risico’s van crowdfunding te laag inschatten. AFM adviseert met niet meer dan 10% van je vermogen te beleggen in crowdfunding. Elk type crowdfunding kent zijn eigen risicofactoren, dat maakt beleggen door middel van crowdfunding soms wat ingewikkeld. Het meest voorkomende risico is dat de tegenpartij failliet kan. Daarnaast moet er soms bij betaalachterstand een incassopartij ingeschakeld worden, wat uw rendement op uw investering beperkt.

Interessante platformen voor beleggers

Er is tegenwoordig een groot aanbod van crowdfundingplatformen. Vaak zijn de crowdfundingplatformen gericht op een specifieke doelgroep zoals MKB bedrijven, duurzaamheid of kunst. Een ander verschil is het type investering. Gaat het om een lening die terugbetaald wordt in liquide middelen of wordt de lening omgezet in aandelen? Op het Beleggersnetwerk staat een uitgebreid overzicht van crowdfundingplatformen.

Crowdfunding in cijfers

Het consultancybureau Douw & Koren meldt dat in Nederland in 2015 via crowdfunding naar schatting 128 miljoen Euro is opgehaald. Het overgrote deel van het opgehaalde geld gaat naar financiering van ondernemingen.

De cijfers op een rij:

  • 2012: 14 miljoen
  • 2013: 32 miljoen (+129%)
  • 2014: 63 miljoen (+97%)
  • 2015: 128 miljoen (+103%)
  • 2016: 160 miljoen (+25%)

Bronnen:
Wikipedia
Sprout
Financieel Dagblad
Website Douw & Koren

Lees verder over dit onderwerp

Mijn Robeco voor Android

De Mijn Robeco app is eigenlijk alleen interessant voor rekeninghouders van Robeco. De app bestaat uit vier hoofdonderdelen: Overzicht van de portefeuille bij Robeco, detail

Korte samenvatting

Collecties

Overnamenieuws en geruchten

Een overnamepoging of zelfs maar een gerucht, kan een grote invloed hebben op de koers van een aandeel en uw belegging. In deze gids houden wij u op de hoogte van de laatste overnamegeruchten en nieuwsberichten rondom Nederlandse beursgenoteerde bedrijven.

Overzicht beursgangen 2022

Historisch gezien zijn beursintroducties interessant voor beleggers. Lees hoe je hier als gewone belegger van kunt profiteren, wat er allemaal bij komt kijken en welke Nederlandse beursgangen en internationale IPO’s er op de agenda staan.

Beleggen in de chipsector

De vraag naar chips blijft nog steeds ongekend hoog omdat voor veel technologische vooruitgang computerchips nodig zijn. Hier profiteren de chipfabrikanten en de toeleveranciers van. Welke bedrijven zijn er eigenlijk actief in de chipsector en hoe kun je hier als belegger op inspelen?

Beleggen in tech aandelen

Technologie is tegenwoordig overal en de keuze voor tech aandelen is dan ook ruim. Waar moet je op letten bij beleggen in tech aandelen? Hoe

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website en voor optimalisatie.