De Core-satellite methode

De Core-satellite methode is een beleggingsstrategie die toegepast wordt op de beleggingsportefeuille. De Core-satellite methode wordt door beleggers gebruikt voor het indelen van de portefeuille. Het doel is om te komen tot een portfolio met een goede vermogensspreiding en het beheersen van het risico door een solide basis en toch ruimte voor bewuste risico’s en hogere rendementskansen.

Inhoudsopgave

Rendement versus risico

Bij de Core-satellite methode wordt de portfolio opgebouwd uit een vaste kern met daar omheen een aantal satellieten. De naam van deze methode is een afgeleidde van het planetarium, waar kleinere satellieten (manen) om een planeet draaien.

Het uitgangspunt bij de Core-satellite methode is dat de vaste kern de solide basis vormt. De satellietes daarentegen kunnen risicovolle investeringen zijn met hogere rendementskansen. Deze beleggingsstrategie kan dan ook gezien worden als een strategie voor risicobeheersing. Haal hierbij risicobeheersing en risicobeperking niet door elkaar. Met de Core-satellite methode kan juist meer risico genomen worden.

De Core

De vaste kern – de core – vormt de basis van de portfolio en vertegenwoordigd het grootste gedeelte van het beleggingsvermogen. Meestal hanteren beleggers een percentage tussen de 50 en 70 voor de vaste kern en 30 tot 50 voor de satellieten.

Bij de Core-satellite methode speelt de vaste kern dus een belangrijk rol. Een soort hoeksteen van de beleggingsportefeuille. Welke vaste kern een belegger kiest is afhankelijk van zijn of haar risicoprofiel.

Een aantal voorbeelden van vaste kernen zijn:

  • ETF die een brede index volgen
  • Goed gespreid mandje van beursfondsen met een laag risicoprofiel
  • Dividend beleggingen
  • Obligaties

De satellites

De satellieten worden ingezet om afgekaderd extra risico te nemen. Bijvoorbeeld om in te kunnen spelen op een bepaalde trend of sector.

In de meeste gevallen hanteren beleggers 3 tot 5 verschillende satellieten. Een satelliet bestaat dan vaak ook nog eens uit meerdere posities, zoals ook de kern uit meerdere posities of beleggingen kan bestaan.

De Core-satellite methode voor actieve beleggers

De vaste kern is vaak een langere termijn investering met bijvoorbeeld dividendrendement. De omliggende satellietes kunnen kortlopende beleggingen zijn. Hierdoor is deze beleggingsstrategie bruikbaar voor actieve beleggers. Vanuit het oogpunt van risicobeheersing is de Core-satellite methode tegenwoordig ook populair bij vermogensbeheerders en institutionele beleggers.

Toepasbaarheid van de Core-satellite methode

De Core-satellite methode wordt door beleggers niet alleen toegepast op de aandelenportefeuille, maar ook om een mix te vinden tussen verschillende beleggingsvormen. Bijvoorbeeld een kern op basis van ETF of fondsbeleggingen en satellieten op basis van aandelenbeleggingen of investeringen in start-ups.

Waarom de Core-satellite methode overwegen?

Door invloed van persoonlijke voorkeuren hebben veel beleggers een strategie die leunt op stabiele vermogensgroei of juist heel speculatief is. De Core-satellite is juist een combinatie van beide en kan helpen passiviteit te voorkomen bij behoudende beleggers en risico inperken bij speculatieve beleggers.

Bronvermelding
https://www.dbs.com.sg/personal/articles/nav/investing/what-is-a-core-satellite-portfolio
https://static.vgcontent.info/crp/intl/auw/australia/documents/resources/adviser/guide-to-core-satellite-investing.pdf

Lees verder over dit onderwerp

Beleggen met Sprinters

Een Sprinter is een beleggingsproduct van de ING. Sprinters zijn vergelijkbaar met een Turbo’s van de ABN AMRO banken. Een Sprinter is een zogenaamd hefboomproduct.

Beleggen met Turbo’s

Een Turbo is een beleggingsproduct van de ABN AMRO en gerelateerde banken. Een Turbo is een zogenaamd hefboomproduct. Hierdoor kan de belegging sneller stijgen of

Korte samenvatting

De Core-satellite methode is een beleggingsstrategie die toegepast wordt op de beleggingsportefeuille. Met een duidelijke uitleg hoe deze methode helpt bij het beheersen van het risico door een solide basis met ruimte voor bewuste risico’s en hogere rendementskansen.

Collecties

Elliott Wave Techniques Simplified

How to Use the Probability Matrix to Profit on More Trades The forecasting skills you need to draw impressive returns in today’s markets. Elliott Waves

De intelligente belegger

De klassieker over de slimste beleggingsstrategie De intelligente belegger is de Nederlandse vertaling van de absolute best-seller voor beleggers: The Intelligent Investor geschreven door Benjamin

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website en voor optimalisatie.