Duurzame beleggingsfondsen

Een overzicht van duurzame beleggingsfondsen en groenfondsen. Beleggingsfondsen gericht op duurzaamheid en MVO zijn er in allerlei soorten en maten. Van themafondsen gericht op een specifiek onderwerp, zoals zon- en windenergie, tot aandelen- of vastgoedfondsen waarbij de opgenomen bedrijven getoetst zijn op duurzaamheid en MVO.

Aandelenfondsen

FondsnaamAanbiederSpecialisatie
ASN Duurzaam AandelenfondsASNAandelen wereldwijd, van bedrijven die rekening houden met mens en milieu, geselecteerd volgens strikte duurzaamheidscriteria.
ASN Duurzaam MixfondsASNGespreid beleggen in staatsobligaties (circa 55%) en aandelen (circa 45%). Aandelen van gezonde bedrijven die rekening houden met mens, natuur en klimaat.
ASN Duurzaam Small & MidcapfondsASNBeleggen in beursgenoteerde Europese kleine en middelgrote ondernemingen met goede bedrijfseconomische vooruitzichten.
ING Duurzaam Aandelen FondsINGHet ING Duurzaam Aandelen Fonds richt zich op ondernemingen die mens en omgeving centraal stellen en hoog scoren op sociaal en milieugebied.
F&C Responsible Global EquityF&CVoorheen bekend als het F&C Stewardship International fonds. Het fonds mijdt daarbij bedrijven die schade toebrengen aan de wereld, de mensheid of de flora en fauna.

Themafondsen

FondsnaamAanbiederSpecialisatie
ASN GroenprojectenfondsASNBeleggen in initiatieven om natuur te behouden en milieu te verbeteren die zijn erkend als groenproject, zoals recycling, ecologische woningbouw en milieuvriendelijke energiebronnen.
ASN-Novib MicrokredietfondsASNBeleggen in microfinancieringsinstellingen (MFI’s) die kleine leningen verstrekken aan mensen in ontwikkelingslanden, dankzij samenwerking met Oxfam Novib.
ASN Milieu & WaterfondsASNBeleggen in milieu- en watertechnologie, dus in een schoner milieu. In ondernemingen actief in waterbehandeling (50%), duurzame energie (30%) en recycling (20%).
Triodos GroenfondsTriodosInvesteer in biologische landbouw en duurzame energie.
Triodos CultuurfondsTriodosInvesteer in theaters, musea en kunstenaars.
RobecoSAM Smart Energy FundyRobecoFocus op technologie georiënteerde bedrijven die de problemen van klimaatverandering en veiligheidsrisico’s aanpakken waarmee de traditionele energiesector wordt geconfronteerd.

Obligatiefondsen

FondsnaamAanbiederSpecialisatie
ASN Duurzaam ObligatiefondsASNBeleggen in euro-staatsobligaties van landen die op duurzame manier zorgen voor basisbehoeften als wonen, schoon water en gezondheidszorg.

Vastgoedfondsen

FondsnaamAanbiederSpecialisatie
Triodos VastgoedfondsTriodosBeleg in duurzaam gebouwde, duurzaam gerenoveerde en duurzaam beheerde kantoren.
JSS Sustainable Equity Real EstateJ. Safra SarasinBelegt in aandelen en deelnemingsrechten van vastgoedbedrijven die bij hun activiteiten rekening houden met ecologische en maatschappelijke duurzaamheid.

Lees verder over dit onderwerp

Kennismaken met groen beleggen

Groen beleggen is populair. Ondanks het huidige beursklimaat wordt er in de media, op de sociale netwerken en op de verschillende beleggersforums steeds meer aandacht

Duurzaam beleggen voor Dummies

In Duurzaam Beleggen voor Dummies geven auteurs Jochen Harkema en Peter Tros duidelijke handvatten om te beginnen met maatschappelijk verantwoord beleggen. Wat is eigenlijk duurzaam

Korte samenvatting

Collecties

Duurzaam beleggen voor Dummies

In Duurzaam Beleggen voor Dummies geven auteurs Jochen Harkema en Peter Tros duidelijke handvatten om te beginnen met maatschappelijk verantwoord beleggen. Wat is eigenlijk duurzaam

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website en voor optimalisatie.