ETF beleggen voor beginners

Een Exchange Traded Fund is onmisbaar in de beleggingsportefeuille. Of u nu een beginnende of gevorderde belegger bent. Een ander woord voor ETF is tracker, wat het Engelse woord voor volgen is. In dit artikel komt u alles te weten over de voordelen en nadelen en hoe u belegt met dit beleggingsinstrument.

Inhoudsopgave

Wat is een ETF?

Een Exchange Traded Fund is een beleggingsinstrument. De ETF volgt de onderliggende beursindex zoals de AEX of S&P en probeert het rendement te evenaren. Sinds enkele jaren zijn ETF immens populair. Dat valt te verklaren doordat het beleggers in staat stelt om tegen zeer lage kosten een goed gespreide beleggingsportefeuille op te bouwen.

Eenvoudig gespreid beleggen

Een tracker stelt beleggers in staat om tegen lage kosten een gespreide portefeuille op te bouwen en wordt bij veel beleggingsstrategieën gebruikt, zoals bij de Core-satellite methode. Met één transactie belegt u in alle aandelen die opgenomen zijn in de onderleggende beursindex. Spreiding in de portefeuille werkt over het algemeen bevorderlijk voor het beperken van het beleggingsrisico. Door te beleggen in een tracker met als onderliggende waarde de Euro STOXX 50, investeert de belegger dus met één transactie in de vijftig grootste bedrijven van Europa.

ETF’s zijn niet alleen mogelijk in aandelenindexen, maar ook in andere beursindexen zoals die voor obligaties en voor grondstoffen.

Een tracker is niet per definitie een goed gespreide belegging. Er zijn immers ook zeer toegespitste beursindexen. Bijvoorbeeld beursindexen met aandelen in een specifieke sector. Met een dergelijke investering blijft u dus gevoelig voor negatieve gebeurtenissen in een sector. Wilt u gespreid beleggen, dan is het selecteren van een geschikte beursindex als onderliggende waarde dus van belang.

Voordelen van ETF’s

 • Met één transactie gespreid beleggen
 • Kunnen toegang bieden tot moeilijk bereikbare markten
 • Beschikbaar op veel verschillende beursindexen
 • Lage beheerkosten in vergelijking met beleggingsfondsen

Nadelen van ETF’s

 • Beleggingsresultaat niet beter dan de onderliggende beursindex en vaak zelfs lager door beheerkosten en bronbelasting
 • Onmogelijk om ongewenste indexcomponenten uit te sluiten
 • Beleggingsresultaat kan per aanbieder wisselen doordat de ene aanbieder de index beter kan nabootsen dan de ander
 • Bij een tracker op swapbasis kan sprake zijn van tegenpartijrisico

Vormen van trackers

De voornaamste vormen van index trackers zijn:

 • Tracker op basis van fysieke replicatie
 • Fysieke replicatie op basis van securities lending
 • Synthetische trackers

Fysieke replicatie

Bij deze vorm participeert de belegger in een portefeuille op basis van fysieke onderliggende waarde, bijvoorbeeld aandelen. Binnen deze vorm wordt onderscheid gemaakt tussen volledige replicatie (hele index) of optimalisatie (gedeelte van de index). Optimalisatie wordt met name bij beursindexen gebruikt. Bijvoorbeeld beursindexen met veel onderliggende aandelen. De niet-liquide aandelen kunnen dan uitgefilterd worden. Een tracker op fysieke basis wordt ook wel op cash basis genoemd.

Fysieke replicatie op basis van securities lending

Bij deze vorm worden de aandelen uitgeleend door de aanbieder van de Exchange Traded Fund uitgeleend aan derden. Hierdoor ontstaan er extra opbrengsten. Soms worden deze extra opbrengsten, of een deel daarvan, door de aanbieder van de ETF uitgekeerd aan de belegger, maar dit is niet altijd het geval. Deze vorm wordt over het algemeen als risicovoller beschouwd omdat de belegger niet de onderliggende waarde (bijvoorbeeld aandelen) in bezit heeft.

Synthetische trackers

Trackers of ETF’s op swapbasis zijn een derivaat of afgeleid product. Bij deze vorm wordt belegd in de prestatie van de beursindex en niet in de aandelen zelf. Een synthetische tracker of derivaat heeft soms een negatieve bijklank, maar dit is niet altijd terecht. Deze vorm van ETF’s wordt als risicovoller beschouwd omdat de belegger de onderliggende waarde niet in bezit heeft. Hier staat tegenover dat in de meeste gevallen de kosten fors lager zijn.

Kosten van ETF’s of trackers

Net als bij beleggen in beleggingsfondsen worden er bij beleggen in ETF’s of trackers kosten in rekening gebracht voor het beheer. Deze kosten worden door de aanbieder van de ETF of tracker berekend voor het werk dat zij leveren: Het afstemmen van de ETF of tracker op de onderliggende beursindex. Dit is geen sinecure omdat de beursindex regelmatig veranderd. Bij de AEX bijvoorbeeld, kan de weging per kwartaal wisselen en de samenstelling ieder halfjaar.

De kosten die de aanbieders rekenen kunnen per aanbieder verschillen. Over het algemeen geldt dat de beheerkosten op jaarbasis variëren tussen de 0,2 en 1,0% procent. Hierin zijn de transactiekosten voor aankoop en verkoop van de tracker of ETF niet meegenomen. Sommige aanbieders rekenen herwegingskosten op het moment dat de beursindex veranderd.

Aandachtspunten bij beleggen in ETF’s

Afwijkingen van de index

Het is mogelijk dat de resultaten van de tracker afwijken van de onderliggende beursindex. De aanbieder van de tracker moet deze immers regelmatig aanpassen op de wijzigingen die de onderliggende beursindex ondergaat. Hierin slaagt niet iedere aanbieder even goed.

Top 5 posities te groot

Exchange Traded Funds worden vaak gebruikt om eenvoudige en kostenefficiënte manier gespreid te kunnen beleggen. Het is daarbij wel van belang dat bij het selecteren van een ETF, gecontroleerd wordt hoe deze is samengesteld. Er zijn ETF’s waar de top 5 posities meer dan een derde beslaan.

Voorbeelden van ETF’s of trackers

Er zijn veel verschillende soorten beursindexen. Voor de voornaamste van deze indexen is een ETF of tracker beschikbaar. Hierdoor kunt u gespreid beleggen in bijvoorbeeld een bepaald werelddeel of een bepaalde sector. Beursindexen met ETF’s zijn beschikbaar voor onder andere:

 • Bekende aandelenindexen zoals de AEX, DAX, S&P 500 en Dow Jones.
 • Specifieke sectoren
 • Specifieke regio’s
 • Grondstoffen en edelmetalen zoals goud en zilver
 • Obligaties
 • Hedgefunds

Beleggen in een wereldindex

Naast ETF’s voor een specifieke regio of sector, is het ook mogelijk om een tracker te nemen op een wereldindex. Dit zorgt voor een ruime spreiding over geografische locatie en sector. Wel bestaan de meeste wereldindexen voornamelijk over large cap bedrijven (vaak de grootste bedrijven van een land, gemeten naar beurswaarde).

Voorbeelden van trackers op wereldindexen zijn de iShares Core MSCI World Index ETF en Think Global Equity ETF.

Bekende merknamen

Veel aanbieders gebruiken een aparte merknaam om hun ETF’s aan de man te brengen. Zo gebruikt het Amerikaanse BlackRock de naam iShares en is Deutsche Bank actief onder de naam X-trackers.

MerknaamAanbieder
iSharesBlackRock
LyxorSociete Generale
PowerSharesInvesco
SPDRState Street
X-trackersDeutsche Bank

De geschiedenis van ETF’s

Exchange Traded Funds zijn niet nieuw. De oudste tracker ter wereld is de SPDR SPY. Deze indextracker van het Amerikaanse State Street zag in januari 1993 het levenslicht. Deze tracker had als doel om de prestaties van de S&P 500 index te volgen. Het beleggingsinstrument werd aanvankelijk bedacht om beleggers een instrument te geven om een index exact te kunnen volgen, maar wordt tegenwoordig veel breder ingezet.

Termen die horen bij dit beleggingsinstrument horen

Creation Unit

Met de term Creation Unit wordt bedoeld de samenstelling van de tracker. Bijvoorbeeld de samenstelling van aandelen binnen de indextracker.

Bronvermelding
https://www.ing.nl/particulier/beleggen/index.html
https://edgefolio.com/league-tables/oldest-etf-funds/

Lees verder over dit onderwerp

Ordersoorten bij aandelen beleggen

Bij de meeste aandelenbeurzen kunnen beleggers kiezen uit meerdere ordersoorten voor het kopen of verkopen van aandelen. In dit artikel komen beleggers meer te weten

De basis van het beleggen

In alle rust bouwen aan een bovengemiddeld rendement De basis van het beleggen is een boek voor iedereen die wil beginnen met beleggen. In het

Korte samenvatting

Een Exchange Traded Fund (ETF) is een immens populair beleggingsinstrument. Het is gemakkelijk aan te schaffen en stelt u als belegger in staat om eenvoudig een gespreide portefeuille op te bouwen.

Collecties

In 10 stappen succesvol beleggen

Bouw een maandelijks inkomen met aandelen en opties In 10 stappen helpt Harm je om jouw geld voor je te laten werken. Een beleggingsfonds of

Blondjes Beleggen Beter

In 7 stappen naar simpel en succesvol beleggen In Blondjes beleggen beter neemt financieel journaliste Janneke Willemse je mee tijdens je eerste stappen op de

Beleggen in aandelen voor dummies

In dit boek vind je bewezen strategieën voor het selecteren en beheren van winstgevende beleggingen onder alle omstandigheden. De praktijkvoorbeelden in het boek laten zien

De intelligente belegger

De klassieker over de slimste beleggingsstrategie De intelligente belegger is de Nederlandse vertaling van de absolute best-seller voor beleggers: The Intelligent Investor geschreven door Benjamin

Beleggen en financiële markten

Beleggen en financiële markten is een compleet leerboek, waarin zowel de theoretische als de praktische aspecten van het beleggen worden behandeld. Het gaat in op

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website en voor optimalisatie.