Excel-sjablonen voor beleggers

Maakt u ook gebruik van meerdere online brokers en mist u het overzicht? Of heeft u behoefte om een eigen registratie van uw beleggingen of trades bij te houden? Gidsvoorbeleggen.nl heeft een verzameling van handige Excel-sjablonen om uw beleggingen in aandelen, ETF’s en beleggingsfondsen bij te houden. Omdat het op Excel gebaseerd is, kunt u het naar eigen wens aanpassen en uitbreiden. In dit artikel leggen we uit hoe u de sjablonen kunt gebruiken en delen we handige tips over Excel in het algemeen.

Inhoudsopgave

Vliegende start met de Excel-sjablonen

Snel aan de slag met de sjablonen van Gidsvoorbeleggen.nl? Volg dit handige stappenplan om binnen 5 minuten aan de slag te gaan.

Stap 1: Download het Excel-bestand

Na het afronden van uw bestelling krijgt u de link in beeld om het Excel-bestand te downloaden. Daarnaast ontvangt u de link ook op het e-mailadres dat u heeft opgegeven tijdens het bestellen.

De download start automatisch als u op de link klikt. Afhankelijk van uw webbrowser krijgt u de vraag waar u het Excel-bestand wilt opslaan of wordt het automatisch opgeslagen in de downloadmap op uw computer.

Stap 2: Kopieer het Excel-sjabloon naar een handige locatie

Wij raden u aan om het origineel te bewaren en een kopie van het bestand te maken op een handige locatie. Dit doet u door met de rechtermuisknop op het bestand te klikken en te kiezen voor Kopieren (CTRL-C). Vervolgens gaat u naar de gewenste locatie, bijvoorbeeld uw bureaublad, en kiest u voor Plakken (CTRL-V).

Stap 3: Open het Excel-bestand en voer uw data in

Open het Excel-bestand en ga naar het tabblad Data <naam>.

Afhankelijk van het door u aangeschafte sjabloon zijn er een of meerdere Data-tabbladen. Bijvoorbeeld Data portefeuilles, Data fondsen en Data trades.

Voor een goede werking van het sjabloon is het van belang dat alle Data-tabbladen gevuld zijn.

Stap 4: Gegevens vernieuwen

Nadat u de data heeft ingevuld is het van belang om het eerste tabblad (Dashboard, Portfolio Manager, Trade Tracker etc., afhankelijk van het aangeschafte sjabloon) bij te werken. U gaat daarvoor naar het eerste tabblad in het Excel-bestanden klikt u boven in de Excel-balk op Gegevens -> Alles vernieuwen.

Dashboard sjabloon

Binck data importeren

Stap 1: Data kopiëren vanuit Binck

De eerste stap is het vullen van het tabblad ‘Binck’. Op dit tabblad moet de Binck portefeuille overgenomen worden.

De stappen hiervoor zijn als volgt:

1. Login op web.binck.nl en klik op ‘Ga naar portfolio’
  2. Stel het filter in op ‘Geen groeperingen’ (standaard staat deze op ‘Fondscategorie’)
  3. Selecteer alle regels in uw portfolio, te beginnen bij de regel ‘Portefeuilletotaal’
  4. Kopieer de selectie met CTRL-C
  5. Plak de selectie op dit tabblad in Excel vanaf rij 2 met CTRL-V
  6. Verwijder de eerste geplakte regel en de lege kolom A

Stap 2: Linken van de Binck data

Nu de data op het tabblad ‘Binck’ goed staat, moet het nog in de juiste kolommen van het tabblad ‘Data portefeuilles’ komen.

De stappen hiervoor zijn als volgt:

1. Ga naar het tabblad ‘Data portefeuilles’
  2. Ga in de eerste kolom staan waar data moet komen, bijvoorbeeld A2 de fondsnaam.
  3. Toets een = teken in en klik vervolgens op het tabblad ‘Binck’ en selecteer daar de eerste waarde van de overeenkomstige kolom (in uw geval de kolom B3, ‘Fonds’)
  4. Kopieer dit door voor alle regels uit de Binck portefeuille.
  5. Herhaal deze stappen voor de overige kolommen.

Stap 3: Vernieuwen van de data

Na wijzigingen is het van belang om de data te vernieuwen door vanaf het tabblad ‘Dashboard’ CTRL+ALT+F5 in te toetsen of via de menu bij ‘Gegevens’ -> ‘Alles vernieuwen’.

DeGiro data importeren

Stap 1: Data kopiëren vanuit DeGiro

De eerste stap is het vullen van het tabblad ‘DeGiro’. Op dit tabblad moet de DeGiro portefeuille overgenomen worden.

De stappen hiervoor zijn als volgt:

1. Login op trader.degiro.nl en klik op ‘Portefeuille’
  2. Klik op de knop ‘Export’ en kies voor ‘XLS’
  3. Er wordt nu een Excel-bestand gedownload
  4. Open het ontvangen Excel-bestand en kopieer alle regels met CTRL-C
  5. Plak de selectie op dit tabblad in Excel vanaf rij 2 met CTRL-V.

Stap 2: Linken van de DeGiro data

Nu de data op het tabblad ‘DeGiro’ goed staat, moet het nog in de juiste kolommen van het tabblad ‘Data portefeuilles’ komen.

De stappen hiervoor zijn als volgt:

1. Ga naar het tabblad ‘Data portefeuilles’
  2. Ga in de eerste kolom staan waar data moet komen, bijvoorbeeld A2 de fondsnaam.
  3. Toets een = teken in en klik vervolgens op het tabblad ‘Binck’ en selecteer daar de eerste waarde van de overeenkomstige kolom (in uw geval de kolom B3, ‘Fonds’)
  4. Kopieer dit door voor alle regels uit de DeGiro portefeuille.
  5. Herhaal deze stappen voor de overige kolommen.

Stap 3: Vernieuwen van de data

Na wijzigingen is het van belang om de data te vernieuwen door vanaf het tabblad ‘Dashboard’ CTRL+ALT+F5 in te toetsen of via de menu bij ‘Gegevens’ -> ‘Alles vernieuwen’.

Lynx data importeren in Dashboard

Stap 1: Data kopiëren vanuit Lynx

De eerste stap is het vullen van het tabblad ‘Lynx’. Op dit tabblad moet de Lynx portefeuille overgenomen worden.

1. De stappen hiervoor zijn als volgt:
  2. Login op www.clientam.com en klik op ‘Portolio’
  3. Selecteer alle regels in uw portfoli, te beginnen bij de tekst ‘Positions’ tot en met ‘Cash’
  4. Kopieer de selectie met CTRL-C
  5. Plak de selectie op dit tabblad in Excel vanaf rij 2 met CTRL-V
  6. Verwijder de eerste 6 geplakte regels (tekst ‘Positions t/m de marktwaarde).
  7. Verwijder de laatste regel (met daarin de tekst ‘Cash’)

Stap 2: Linken van de Lynx data

Nu de data op het tabblad ‘Lynx’ goed staat, moet het nog in de juiste kolommen van het tabblad ‘Data portefeuilles’ komen.

De stappen hiervoor zijn als volgt:

1. Ga naar het tabblad ‘Data portefeuilles’
  2. Ga in de eerste kolom staan waar data moet komen, bijvoorbeeld A2 de fondsnaam.
  3. Toets een = teken in en klik vervolgens op het tabblad ‘Lynx’ en selecteer daar de eerste waarde van de overeenkomstige kolom (in uw geval de kolom B3, ‘Fonds’)
  4. Kopieer dit door voor alle regels uit de Lynx portefeuille.
  5. Herhaal deze stappen voor de overige kolommen.

Stap 3: Vernieuwen van de data

Na wijzigingen is het van belang om de data te vernieuwen door vanaf het tabblad ‘Dashboard’ CTRL+ALT+F5 in te toetsen of via de menu bij ‘Gegevens’ -> ‘Alles vernieuwen’.

Portfolio Manager sjabloon

Binck data importeren

Stap 1: Data kopiëren vanuit Binck

De eerste stap is het vullen van het tabblad ‘Binck’. Op dit tabblad moet de Binck portefeuille overgenomen worden.

De stappen hiervoor zijn als volgt:

1. Login op web.binck.nl en klik op ‘Ga naar portfolio’
  2. Stel het filter in op ‘Geen groeperingen’ (standaard staat deze op ‘Fondscategorie’)
  3. Selecteer alle regels in uw portfolio, te beginnen bij de regel ‘Portefeuilletotaal’
  4. Kopieer de selectie met CTRL-C
  5. Plak de selectie op dit tabblad in Excel vanaf rij 2 met CTRL-V
  6. Verwijder de eerste geplakte regel en de lege kolom A

Stap 2: Linken van de Binck data

Nu de data op het tabblad ‘Binck’ goed staat, moet het nog in de juiste kolommen van het tabblad ‘Data portefeuilles’ komen.

De stappen hiervoor zijn als volgt:

1. Ga naar het tabblad ‘Data portefeuilles’
  2. Ga in de eerste kolom staan waar data moet komen, bijvoorbeeld A2 de fondsnaam.
  3. Toets een = teken in en klik vervolgens op het tabblad ‘Binck’ en selecteer daar de eerste waarde van de overeenkomstige kolom (in uw geval de kolom B3, ‘Fonds’)
  4. Kopieer dit door voor alle regels uit de Binck portefeuille.
  5. Herhaal deze stappen voor de overige kolommen.

Stap 3: Vernieuwen van de data

Na wijzigingen is het van belang om de data te vernieuwen door vanaf het tabblad ‘Portfolio Manager’ CTRL+ALT+F5 in te toetsen of via de menu bij ‘Gegevens’ -> ‘Alles vernieuwen’.

DeGiro data importeren

Stap 1: Data kopiëren vanuit DeGiro

De eerste stap is het vullen van het tabblad ‘DeGiro’. Op dit tabblad moet de DeGiro portefeuille overgenomen worden.

De stappen hiervoor zijn als volgt:

1. Login op trader.degiro.nl en klik op ‘Portefeuille’
  2. Klik op de knop ‘Export’ en kies voor ‘XLS’
  3. Er wordt nu een Excel-bestand gedownload
  4. Open het ontvangen Excel-bestand en kopieer alle regels met CTRL-C
  5. Plak de selectie op dit tabblad in Excel vanaf rij 2 met CTRL-V.

Stap 2: Linken van de DeGiro data

Nu de data op het tabblad ‘DeGiro’ goed staat, moet het nog in de juiste kolommen van het tabblad ‘Data portefeuilles’ komen.

De stappen hiervoor zijn als volgt:

1. Ga naar het tabblad ‘Data portefeuilles’
  2. Ga in de eerste kolom staan waar data moet komen, bijvoorbeeld A2 de fondsnaam.
  3. Toets een = teken in en klik vervolgens op het tabblad ‘Binck’ en selecteer daar de eerste waarde van de overeenkomstige kolom (in uw geval de kolom B3, ‘Fonds’)
  4. Kopieer dit door voor alle regels uit de DeGiro portefeuille.
  5. Herhaal deze stappen voor de overige kolommen.

Stap 3: Vernieuwen van de data

Na wijzigingen is het van belang om de data te vernieuwen door vanaf het tabblad ‘Portfolio Manager’ CTRL+ALT+F5 in te toetsen of via de menu bij ‘Gegevens’ -> ‘Alles vernieuwen’.

Lynx data importeren

Stap 1: Data kopiëren vanuit Lynx

De eerste stap is het vullen van het tabblad ‘Lynx’. Op dit tabblad moet de Lynx portefeuille overgenomen worden.

1. De stappen hiervoor zijn als volgt:
  2. Login op www.clientam.com en klik op ‘Portolio’
  3. Selecteer alle regels in uw portfoli, te beginnen bij de tekst ‘Positions’ tot en met ‘Cash’
  4. Kopieer de selectie met CTRL-C
  5. Plak de selectie op dit tabblad in Excel vanaf rij 2 met CTRL-V
  6. Verwijder de eerste 6 geplakte regels (tekst ‘Positions t/m de marktwaarde).
  7. Verwijder de laatste regel (met daarin de tekst ‘Cash’)

Stap 2: Linken van de Lynx data

Nu de data op het tabblad ‘Lynx’ goed staat, moet het nog in de juiste kolommen van het tabblad ‘Data portefeuilles’ komen.

De stappen hiervoor zijn als volgt:

1. Ga naar het tabblad ‘Data portefeuilles’
  2. Ga in de eerste kolom staan waar data moet komen, bijvoorbeeld A2 de fondsnaam.
  3. Toets een = teken in en klik vervolgens op het tabblad ‘Lynx’ en selecteer daar de eerste waarde van de overeenkomstige kolom (in uw geval de kolom B3, ‘Fonds’)
  4. Kopieer dit door voor alle regels uit de Lynx portefeuille.
  5. Herhaal deze stappen voor de overige kolommen.

Stap 3: Vernieuwen van de data

Na wijzigingen is het van belang om de data te vernieuwen door vanaf het tabblad ‘Portfolio Manager’ CTRL+ALT+F5 in te toetsen of via de menu bij ‘Gegevens’ -> ‘Alles vernieuwen’.

Veel voorkomende fouten

Getallen als getal i.p.v. tekst

Afhankelijk van de porfolioweergave en de manier van kopieren/plakken, de data niet als getallen overgenomen maar als tekst. Dit te herkennen doordat valutateken en duizendtalteken opgenomen zijn in het veld wanneer deze bewerkt wordt. Ook toont Excel een waarschuwing dat de data geen getal is. Het gevolg is dat Excel niet met de data kan rekenen en het portfolio leeg blijft. Het omzetten kan eenvoudig voor de gehele of meerdere kolom(en) dus levert niet veel extra werk. Door op het uitroepteken te klikken komt een menu in beeld waar voor de optie ‘Converteren naar getal’ gekozen moet worden.

Algemene Excel tips

Excelversie controleren

Voor een goede werking van Beleggen met Excel dient u te beschikken over de laatste (productie)versie van Microsoft Excel. Op dit moment is dat versie 16 (Excel 2019).

Volg deze stappen om uw Excel versie te controleren:

1. Open Microsoft Excel.
  2. Klik op ‘Account’, links onder in het scherm.
  3. Klik op ‘Info over Excel’
  4. Er opent een scherm met dik gedrukt de versie van Excel

In de afbeeldingen hieronder ziet u de betreffende schermen:

Korte samenvatting

Collecties

Gerelateerde boeken

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website en voor optimalisatie.