Grondstofbeleggen in zilver

Beleggen in zilver wordt door sommige het beleggen in het nieuwe goud genoemd. Investeren in zilver is populair. De populariteit van deze beleggingsvorm wordt door behoefte aan zekere investeringen als alternatieve voor de onzekere aandelenbeurzen. Beleggers vluchten naar veiligere beleggingen zoals beleggen in het edelmetaal zilver. Maar is zilver wel een veilige belegging?

Risicoprofiel beleggen in zilver

Beleggen in zilver wordt vaak als een investering met zekerheid bestempeld. Met laag risicoprofiel. Toch zijn er wel degelijk risico’s verbonden aan het beleggen in dit edelmetaal. Om er een paar te noemen:

  • De koersen van zilver kunnen sterk bewegen
  • Er is geen wettelijk financieel toezicht bij beleggen in zilver
  • Op beleggen in zilver ontvangt u geen rente of dividend

De vraag naar zilver onder beleggers is vaak tegenover gesteld ten opzichte van de aandelenbeurzen. In tijden van crisis stijgt de vraag onder beleggers. In betere economische tijden daalt de vraag onder beleggers. Een kanttekening is dat zilver steeds vaker in consumentenelektronica gebruikt wordt en de vraag naar consumentenelektronica wel gekoppeld is aan de conjunctuur.

Rendementskansen

Naast risico’s kent beleggen in zilver ook uitstekende rendementskansen. Zilver is een edelmetaal dat voornamelijk gewonnen wordt in China, Mexico en Peru. Het edelmetaal wordt in elektronica gebruikt en de vraag naar zilver overstijgt de productie. De wereldreserve van zilver nemen af en zilver wordt schaarser. Dit biedt kansen voor de lange termijn.

Maar ook voor beleggers met een korte termijn strategie, kan beleggen in zilver interessant zijn. De historische zilverprijs laat sterke bewegingen zien. Dit is een risico, maar tegelijkertijd ook een kans. In de periode van midden jaren zeventig steeg de koers van zilver in enkele jaren van ongeveer twee dollar naar vijftig dollar. In 1980 ging de koers echter in een periode van een maand terug van ruim vijftig dollar naar bijna tien dollar.

De zilverprijs wordt aangeduid in ounces of troy ounces. Een troy ounce is een gewichtsmaat voor edelmetalen en is ongeveer gelijk aan 31 gram.

Beleggen in zilver eenvoudig

Het beleggen in zilver is de laatste jaren eenvoudiger geworden. Veel beleggers kunnen direct vanuit hun beleggersrekening investeren in dit edelmetaal. Er zijn ook brokers die zich specifiek richten op handel in zilver.

Er worden veel verschillende beleggingsvormen aangeboden, zoals:

  • Beleggen in fysiek zilver
  • Beleggen in certificaten
  • Zilver turbo’s, sprinters en andere beleggingsproducten

Daarnaast bestaat de mogelijkheid om deel te nemen in een beleggingsfonds dat gericht is op grondstoffen en edelmetalen.

Fysiek zilver als investering

Als beleggers investeren in fysiek zilver, dan krijgt de belegger het zilver vaak fysiek in handen. Een tastbare belegging kent een aantal aandachtspunten. Bijvoorbeeld dat de belegger het zilver zelf veilig moet opslaan. Dit brengt kosten met zich mee zoals het aanschaffen of huren van een kluis. Daarnaast wordt er vaak een bedrag in rekening gebracht voor het uitleveren van het zilver. Hier vallen kosten onder zoals handeling en transport.

Een ander belangrijk aandachtspunt van beleggen in fysiek zilver is de wisselkoers. Vaak wordt het zilver tegen een bepaalde valuta verhandeld. Als dit een buitenlandse valuta betreft, moet de belegger ook rekening houden met de wisselkoersen.

Bronvermelding:
Wikipedia
Website ABN Amro

Lees verder over dit onderwerp

Profiel: John Fentener van Vlissingen

Via Boron Investments is John Fentener van Vlissingen actief in diverse beursfondsen. Naast het familievermogen vergaarde hij zijn vermogen in de reisbranche. In tegenstelling tot

Korte samenvatting

Collecties

Overnamenieuws en geruchten

Een overnamepoging of zelfs maar een gerucht, kan een grote invloed hebben op de koers van een aandeel en uw belegging. In deze gids houden wij u op de hoogte van de laatste overnamegeruchten en nieuwsberichten rondom Nederlandse beursgenoteerde bedrijven.

Overzicht beursgangen 2022

Historisch gezien zijn beursintroducties interessant voor beleggers. Lees hoe je hier als gewone belegger van kunt profiteren, wat er allemaal bij komt kijken en welke Nederlandse beursgangen en internationale IPO’s er op de agenda staan.

Beleggen in de chipsector

De vraag naar chips blijft nog steeds ongekend hoog omdat voor veel technologische vooruitgang computerchips nodig zijn. Hier profiteren de chipfabrikanten en de toeleveranciers van. Welke bedrijven zijn er eigenlijk actief in de chipsector en hoe kun je hier als belegger op inspelen?

Beleggen in tech aandelen

Technologie is tegenwoordig overal en de keuze voor tech aandelen is dan ook ruim. Waar moet je op letten bij beleggen in tech aandelen? Hoe

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website en voor optimalisatie.