Grootaandeelhouders van beursgenoteerde bedrijven

Als belegger in Nederlandse aandelen moet u van de AFM een belang van 3% of meer melden. In de volksmond worden aandeelhouders bij beursgenoteerde bedrijven de grootaandeelhouders genoemd. Meestal zijn dit professionele partijen zoals banken en vermogensbeheerders, maar bij een beursgang zijn het vaak ook de oprichters.

Inhoudsopgave

Soorten grootaandeelhouders

Grootaandeelhouders zijn er in verschillende soorten en maten. Van individuen tot grote multinationals. De meest voorkomende zijn:

  • Vermogende particulieren en families
  • Banken & verzekeraars
  • Vermogensbeheerders
  • Pensioenfondsen
  • Investeringsmaatschappijen
  • Private equity en hedgefondsen
  • Overheden en overheidsinstanties
  • Andere beursgenoteerde bedrijven

Wat zijn institutionele beleggers?

Een institutionele belegger is een organisatie die namens haar klanten of leden belegt. Dit kunnen zowel particulieren of andere organisaties zijn. Voorbeelden van institutionele beleggers zijn pensioenfondsen, beleggingsfondsen, vermogensbeheerders en verzekeraars.

3% drempel

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is onder andere de toezichthouder op de Nederlandse aandelenbeurzen en beursgenoteerde bedrijven. Om de markt transparant te maken en controleerbaar te houden stelt de AFM regels in en publiceert zij openbare registers.

Een van deze regels is dat beleggers melding moeten maken wanneer hun belang de drempel van 3% overstijgt. Dit belang kan zowel een deelneming als een short positie zijn. Het kan om fysieke stukken gaan of om stemrecht. Deze meldingen publiceert de AFM in het register van substantiële deelnemingen.

De drempel wordt gemeten ten opzichte van het geplaatste kapitaal van het beursgenoteerde bedrijf. Naast de drempel van 3% zijn er ook andere drempelwaarde waarvoor de belegger melding moet maken, zoals 5%, 10% en 20%.

Volgen van grootaandeelhouders

Het register voor substantiële deelnemingen van de AFM is interessant om in de gaten te houden. Het geeft per aandeel inzicht in welke partijen posities innemen, uitbreiden of afbouwen. Zo kunt u als particuliere belegger meeliften op de strategieën van de grote beleggers. Doe dit vanzelfsprekend niet klakkeloos en bepaal altijd of het binnen uw eigen beleggingsstrategie past.

Internationale registers

Ook financiële toezichthouders van andere landen publiceren dergelijke registers. 

De Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FMSA) publiceert bijvoorbeeld het register van aandeelhouderschap.

De Amerikaanse beurswaakhond SEC geeft via EDGAR inzicht in de major shareholders. EDGAR staat voor Electronic Data Gathering, Analysis, and Retrieval en is een informatiesysteem waarin de register beschikbaar zijn.

Vermogende particulieren en families

Deze categorie beleggers zijn altijd interessant om te volgen. Het spreekt veel beleggers tot de verbeelding en daarnaast is het natuurlijk persoonlijker dan een grote organisatie zoals een bank of andere financiële instelling. In het artikel Bekende vermogende personen en families leest u er meer over. 

Lees verder over dit onderwerp

Technical Analysis for Dummies

In duidelijke taal wordt u in dit boek de basis van technische analyse van aandelen bijgebracht. Het boek gaat in op het gebruik van technische

Korte samenvatting

Als belegger in aandelen van een beursgenoteerd bedrijf is het interessant om te volgen wat de grootaandeelhouders doen. Wie zijn zij? Kopen ze aandelen bij of verkopen ze hun positie juist?

Collecties

Overnamenieuws en geruchten

Een overnamepoging of zelfs maar een gerucht, kan een grote invloed hebben op de koers van een aandeel en uw belegging. In deze gids houden wij u op de hoogte van de laatste overnamegeruchten en nieuwsberichten rondom Nederlandse beursgenoteerde bedrijven.

Overzicht beursgangen 2022

Historisch gezien zijn beursintroducties interessant voor beleggers. Lees hoe je hier als gewone belegger van kunt profiteren, wat er allemaal bij komt kijken en welke Nederlandse beursgangen en internationale IPO’s er op de agenda staan.

Beleggen in de chipsector

De vraag naar chips blijft nog steeds ongekend hoog omdat voor veel technologische vooruitgang computerchips nodig zijn. Hier profiteren de chipfabrikanten en de toeleveranciers van. Welke bedrijven zijn er eigenlijk actief in de chipsector en hoe kun je hier als belegger op inspelen?

Beleggen in tech aandelen

Technologie is tegenwoordig overal en de keuze voor tech aandelen is dan ook ruim. Waar moet je op letten bij beleggen in tech aandelen? Hoe

Jongeren en beleggen

Beleg jezelf naar financiële onafhankelijkheid Het vertrouwen in het huidige pensioenstelsel ontbreekt en het alsmaar doorgaan met hersenloos consumeren is over. Steeds meer jongeren geven

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website en voor optimalisatie.