Als belegger in Nederlandse aandelen moet u van de AFM een belang van 3% of meer melden. In de volksmond worden aandeelhouders bij beursgenoteerde bedrijven de grootaandeelhouders genoemd. Meestal zijn dit professionele partijen zoals banken en vermogensbeheerders, maar bij een beursgang zijn het vaak ook de oprichters.
Inhoudsopgave
Soorten grootaandeelhouders
Grootaandeelhouders zijn er in verschillende soorten en maten. Van individuen tot grote multinationals. De meest voorkomende zijn:
- Vermogende particulieren en families
- Banken & verzekeraars
- Vermogensbeheerders
- Pensioenfondsen
- Investeringsmaatschappijen
- Private equity en hedgefondsen
- Overheden en overheidsinstanties
- Andere beursgenoteerde bedrijven
Wat zijn institutionele beleggers?
Een institutionele belegger is een organisatie die namens haar klanten of leden belegt. Dit kunnen zowel particulieren of andere organisaties zijn. Voorbeelden van institutionele beleggers zijn pensioenfondsen, beleggingsfondsen, vermogensbeheerders en verzekeraars.
3% drempel
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is onder andere de toezichthouder op de Nederlandse aandelenbeurzen en beursgenoteerde bedrijven. Om de markt transparant te maken en controleerbaar te houden stelt de AFM regels in en publiceert zij openbare registers.
Een van deze regels is dat beleggers melding moeten maken wanneer hun belang de drempel van 3% overstijgt. Dit belang kan zowel een deelneming als een short positie zijn. Het kan om fysieke stukken gaan of om stemrecht. Deze meldingen publiceert de AFM in het register van substantiële deelnemingen.
De drempel wordt gemeten ten opzichte van het geplaatste kapitaal van het beursgenoteerde bedrijf. Naast de drempel van 3% zijn er ook andere drempelwaarde waarvoor de belegger melding moet maken, zoals 5%, 10% en 20%.
Volgen van grootaandeelhouders
Het register voor substantiële deelnemingen van de AFM is interessant om in de gaten te houden. Het geeft per aandeel inzicht in welke partijen posities innemen, uitbreiden of afbouwen. Zo kunt u als particuliere belegger meeliften op de strategieën van de grote beleggers. Doe dit vanzelfsprekend niet klakkeloos en bepaal altijd of het binnen uw eigen beleggingsstrategie past.
Internationale registers
Ook financiële toezichthouders van andere landen publiceren dergelijke registers.
De Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FMSA) publiceert bijvoorbeeld het register van aandeelhouderschap.
De Amerikaanse beurswaakhond SEC geeft via EDGAR inzicht in de major shareholders. EDGAR staat voor Electronic Data Gathering, Analysis, and Retrieval en is een informatiesysteem waarin de register beschikbaar zijn.
Vermogende particulieren en families
Deze categorie beleggers zijn altijd interessant om te volgen. Het spreekt veel beleggers tot de verbeelding en daarnaast is het natuurlijk persoonlijker dan een grote organisatie zoals een bank of andere financiële instelling. In het artikel Bekende vermogende personen en families leest u er meer over.