Help mijn broker is failliet!

Ben ik al mijn geld kwijt als mijn broker failliet gaat of bestaat er een soort van garantiefonds vergelijkbaar aan spaarrekeningen? In dit artikel verzamelen wij informatie over hoe brokers omgaan met uw beleggingen en constateren wij dat er grote verschillen zijn.

Onafhankelijk bewaarbedrijf

Voor de meeste banken en online brokers geldt dat een onafhankelijk bewaarbedrijf de effecten van de beleggers bewaard. Komt uw bank of online broker in een faillissement, dan vallen uw beleggingen hierbuiten. Aangezien het bewaren van uw effecten de enige activiteit van het bewaarbedrijf is, is de kans dat deze failliet gaat zeer minimaal.

Hierbij blijft natuurlijk wel de vraag of in de praktijk uw beleggingen ook daadwerkelijk bij het bewaarbedrijf gestald worden. Als dit niet gebeurd is dit natuurlijk fraude, maar daarmee heeft u in dat geval uw beleggingen nog niet terug.

Gelukkig zijn de meeste Nederlandse banken en online brokers aangesloten bij het beleggerscompensatiestelsel, waardoor particuliere beleggers en kleine ondernemingen een vergoeding tot 20.000 euro ontvangen in geval van fraude.

Omdat het compensatiestelsel niet graag uitkeert moeten deelnemers aan voorwaarden voldoen, dus los van de compensatie voegt het iets toe als uw bank of brokers hierbij is aangesloten.

Internationale verschillen

Wereldwijd zijn er ook grote verschillen. Amerikaanse brokers kunnen bijvoorbeeld aangesloten zijn bij het Securities Investor Protection Corporation (SIPC). In dat geval zijn de beleggingen van particuliere beleggers beschermd tot 500.000 dollar.

Ga regelmatig na wat er geregeld is

Natuurlijk is het belangrijk om bij het kiezen van een broker rekening te houden met hoe zij met uw beleggingen omgaan en u niet alleen blind te staren op de laagste transactiekosten. Maar het is net zo belangrijk om van tijd tot tijd te controleren of er nog veranderingen zijn en hoe het met de stabiliteit van uw broker is gesteld. Vaar daarbij niet blind op wat u online leest, maar vraag uw broker altijd om een verklaring en toets die bij derden.

Bronnen:
Website Consumentenbond
Website DeNederlandseBank

Lees verder over dit onderwerp

mobileTWS Trader Workstation voor iPad

Met mobileTWS Trader Workstation is ook beschikbaar voor beleggers die geen account hebben bij Lynx of Today’s. De functionaliteit is dan echter zeer beperkt en

Korte samenvatting

Collecties

Overnamenieuws en geruchten

Een overnamepoging of zelfs maar een gerucht, kan een grote invloed hebben op de koers van een aandeel en uw belegging. In deze gids houden wij u op de hoogte van de laatste overnamegeruchten en nieuwsberichten rondom Nederlandse beursgenoteerde bedrijven.

Overzicht beursgangen 2022

Historisch gezien zijn beursintroducties interessant voor beleggers. Lees hoe je hier als gewone belegger van kunt profiteren, wat er allemaal bij komt kijken en welke Nederlandse beursgangen en internationale IPO’s er op de agenda staan.

Beleggen in de chipsector

De vraag naar chips blijft nog steeds ongekend hoog omdat voor veel technologische vooruitgang computerchips nodig zijn. Hier profiteren de chipfabrikanten en de toeleveranciers van. Welke bedrijven zijn er eigenlijk actief in de chipsector en hoe kun je hier als belegger op inspelen?

Beleggen in tech aandelen

Technologie is tegenwoordig overal en de keuze voor tech aandelen is dan ook ruim. Waar moet je op letten bij beleggen in tech aandelen? Hoe

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website en voor optimalisatie.