Investeren in hout

Beleggen in hout of hardhout heeft bij het grote publiek een slechte naam. Vooral door enkele, in de media breed uitgemeten, gevallen van fraude. Is beleggen in hout werkelijk zo’n risicovolle investering of kan het ook op een veilige manier?

Toenemende vraag naar duurzaam hout

Er wordt verwacht dat de komende jaren de vraag naar duurzaam geproduceerd hout zal toenemen. De bevolkingsgroei zorgt voor een toenemende marktvraag en de maatschappelijke druk zorgt voor meer behoefte aan duurzaam geproduceerd hout. Daarnaast neemt het aanbod af.

Het beleggen in hout is een lange termijnbelegging met doorgaans een looptijd van 8 tot 22 jaar. Beleggen in hout vindt voornamelijk op participatiebasis plaats. Met name hardhout zoals teak- of robiniahout is populair om in te investeren.

Beleggen in hout risicovol?

Een aantal dubieuze beleggingsaanbieders hebben hout als beleggingsvorm een slechte naam bezorgd. De Palm Invest affaire staat veel investeerders nog op het netvlies. In november 2010 heeft de AFM nog een aantal aanbieders een dwangsom opgelegd wegens het niet verstrekken van informatie.

Toch kan beleggen in hout een solide langetermijnbelegging zijn. Door vooraf informatie in te winnen over de aanbieder kan het risico verlaagd worden. De eerste stap is het controleren of de AFM een vergunning heeft afgegeven. Daarnaast is het zinvol om te controleren of de aanbieder niet op de waarschuwingslijst van de AFM voor komt.

Aandachtspunten beleggen in hout

  • Het beleggen in hout vereist inhoudelijke kennis van het beleggingsobject.
  • De afgelopen jaren zijn er tal van frauduleuze belegingsfondsen actief geweest. Raadpleeg de AFM om te controleren of een aanbieder een vergunning heeft.

Bronvermelding
Website AFM
Website Morningstar

Lees verder over dit onderwerp

Institutionele beleggers volgen

Institutionele beleggers zijn bedrijven en organisaties die beleggen voor haar klanten of leden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld vermogensbeheerders en verzekeringsmaatschappijen. De omvang van een institutionele

De bakermat van de beurs

Hoe in 17e-eeuws Amsterdam de moderne aandelenhandel ontstond In De bakermat van de beurs leest u het fascinerende en tot dusver onbekende verhaal van het

Korte samenvatting

Collecties

Overnamenieuws en geruchten

Een overnamepoging of zelfs maar een gerucht, kan een grote invloed hebben op de koers van een aandeel en uw belegging. In deze gids houden wij u op de hoogte van de laatste overnamegeruchten en nieuwsberichten rondom Nederlandse beursgenoteerde bedrijven.

Overzicht beursgangen 2022

Historisch gezien zijn beursintroducties interessant voor beleggers. Lees hoe je hier als gewone belegger van kunt profiteren, wat er allemaal bij komt kijken en welke Nederlandse beursgangen en internationale IPO’s er op de agenda staan.

Beleggen in de chipsector

De vraag naar chips blijft nog steeds ongekend hoog omdat voor veel technologische vooruitgang computerchips nodig zijn. Hier profiteren de chipfabrikanten en de toeleveranciers van. Welke bedrijven zijn er eigenlijk actief in de chipsector en hoe kun je hier als belegger op inspelen?

Beleggen in tech aandelen

Technologie is tegenwoordig overal en de keuze voor tech aandelen is dan ook ruim. Waar moet je op letten bij beleggen in tech aandelen? Hoe

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website en voor optimalisatie.