Jongeren en beleggen

Beleg jezelf naar financiële onafhankelijkheid

Het vertrouwen in het huidige pensioenstelsel ontbreekt en het alsmaar doorgaan met hersenloos consumeren is over. Steeds meer jongeren geven een tegenreactie. Balans en duurzaam leven is het nieuwe motto. Wie (later) goed voor zichzelf wil zorgen moet nu al lange termijn denken.

Inhoudsopgave

Wat is Compound Interest?

Compound Interest is het toverwoord. Het effect is het grootst als je zo vroeg mogelijk begint. Albert Einstein noemde compound interest al het achtste wereldwonder. Het rente-op-rente effect. Je hebt daar vooral geduld en tijd voor nodig. Hoe langer het voor je werkt, hoe groter de rente is vergeleken met je inleg.

“Compound interest is the 8th wonder of the world. He who understands it, earns it; he who doesn’t, pays it.”

Albert Einstein

Rekenvoorbeeld Compound Interest

  • Eerste jaar: € 1.000 met 10% rendement = € 100
  • Tweede jaar: € 1.100 met 10% rendement = € 110
  • Derde jaar: € 1.210 met 10% rendement = € 121

Je hebt nog steeds maar € 1.000 ingelegd. De € 121 rendement op je initiële bedrag is 12,1%. Over 10 jaar heb je een vermogen van € 2.358 met nog steeds 10% rendement, wat € 236 is. Dat is 23,6% per jaar op je initiële inleg. Ondertussen heb je ruim je vermogen verdubbeld. Moet je nagaan wat voor effect dit heeft als je een horizon hebt van 30 tot 40 jaar. Wil je zelf berekenen wat compound interest voor jou kan betekenen? Gebruik de compound interest calculator.

Podcast over beleggen

Jong beleggen is daarom verstandig! Daar kan Pim Verlaan van Jong Beleggen, de podcast (letterlijk) uren over praten. Samen met zijn co-host Milou Brand praten zij elke week over beleggen. Het is niet zomaar een podcast over beleggen. Pim’s aandelen portfolio is volledig inzichtelijk voor iedereen. Ontstaan vanuit een gebrek aan transparantie in de huidige markt. Iedereen kan mee leren dus ook van zijn fouten.

Vergeleken met hun ouders, zijn jongeren de connectie met de bank kwijtgeraakt. Als het gaat om beleggen al helemaal. Een simpele rekensom die Pim gebruikt in zijn podcast is de vergelijking van een beleggingsfonds bij een bank en zelf beleggen in losse aandelen. Met zijn huidige portfolio waarde scheelt het over een periode van 30 jaar al ruim € 192.874, in het nadeel van de bank. Vrij logisch dat jongeren massaal naar online brokers rennen.

Je moet dan wel meer zelf doen. Gezien de besparing die daarbij mogelijk is, is het de moeite waard. De zoektocht die Pim heeft meegemaakt en natuurlijk nog mee gaat maken deelt hij elke week in zijn podcast. Verantwoord beleggen en vermogensopbouw moet iedereen zelf kunnen. Geen eigen gewin, hoge kosten of onduidelijkheid maar met plezier, energie en waarborging werken aan een stabiele toekomst met vrijheden.

7% gemiddeld rendement

De S&P 500 (Standard & Poor’s) is een veel gebruikte benchmark. Het geeft een zeer betrouwbaar beeld van de ontwikkelingen op de Amerikaanse aandelenmarkt. De index bestaat uit de 500 grootste Amerikaanse bedrijven, waar dus veel in belegd wordt. Historisch gezien heeft de S&P500, een gemiddeld rendement van 7% behaald. Daarbij is al rekening gehouden met inflatie van 2-3%. Dit is dus beduidend hoger dan de huidige spaarrente.

En nu? Tijd, geduld en discipline is wat je nodig hebt om een goede belegger te worden. Dit gecombineerd met een lange horizon, zal ervoor zorgen dat je vermogen gaat groeien. Wel enthousiast maar geen idee waar je moet beginnen? Luister via Apple (iPhone) of Spotify naar Jong Beleggen, de podcast en ik beloof je dat je vanaf aflevering 10 kan starten.

Pim Verlaan

Dit artikel is ingezonden door Pim Verlaan, van Jong Beleggen, de podcast. Ondernemer en tech-type Pim Verlaan neemt je vanaf de eerste aflevering van Jong Beleggen, de podcast mee in zijn zoektocht naar de kunst van het beleggen. Zijn aandelen portfolio is volledig inzichtelijk.

Lees verder over dit onderwerp

Korte samenvatting

Collecties

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website en voor optimalisatie.