Kennismaken met groen beleggen

Groen beleggen is populair. Ondanks het huidige beursklimaat wordt er in de media, op de sociale netwerken en op de verschillende beleggersforums steeds meer aandacht besteed aan duurzame investeringen. Groen beleggen kan op verschillende manieren. Van het beleggen in aandelen van duurzame bedrijven tot participatie in windmolenparken.

Inhoudsopgave

De definities van groen beleggen en duurzaam investeren

De definities van groen beleggen of duurzaam investeren verschilt nogal eens. Hoe groen is een belegging in duurzame energie eigenlijk als de leverancier ook niet-duurzame energie levert? De populariteit van groen beleggen zorgt er voor dat de definities worden opgerekt. Dit wordt ook wel “greenwashing” genoemd. Om hier een halte aan toe te roepen, zijn een aantal banken en financiële instellingen de Green Bond Principles gestart. Een initiatief dat een duidelijke definitie van groen beleggen afgeeft. In Nederland doen onder andere de ABN AMRO en Rabobank mee aan het initiatief.

Aandelen van duurzame bedrijven

Bij het samenstellen van de beleggingsportefeuille kan bij het selecteren van de individuele aandelen duurzaamheid meegewogen worden. Dit kan op verschillende manieren. Vaak wordt er bij het samenstellen van de portefeuille rekening gehouden met spreiding over verschillende sectoren, regio’s enzovoorts.

De eerste manier is dan ook om binnen de gekozen sectoren of regio’s de aandelen te selecteren die de beste ratio van te verwachten rendement en duurzaamheid hebben.

Een tweede manier is om alleen aandelen te selecteren van bedrijven die zich richten op duurzaamheid of hier direct aan gerelateerd zijn. Denk hierbij aan aandelen van toeleveranciers van zon- of windenergie.

Het selecteren van de individuele aandelen is tijdrovend en soms complex, maar biedt de belegger wel de vrijheid om alleen aandelen te selecteren die voldoen aan de door de belegger zelf bepaalde criteria.

Groene beleggingsfondsen

Duurzaam beleggen in groene beleggingsfondsen biedt de belegger een aantal voordelen ten opzichte van beleggen in individuele aandelen. De beheerders van het beleggingsfonds zorgt voor de selectie van de aandelen en toetst aan de hand van door het beleggingsfonds gestelde criteria of het aandeel duurzaam is. Hierdoor hoeft de belegger niet steeds zelf onderzoek uit te voeren naar hoe groen een beursgenoteerd bedrijf is. Daarnaast zorgt het beleggingsfonds er over het algemeen voor dat de investering goed gespreid is.

In Nederland profileren vooral ASN Bank en Triodos zich op dit gebied, maar door de toegenomen populariteit van duurzaam beleggen hebben de meeste aanbieders van beleggingsfondsen één of meerdere fondsen voor groen of duurzaam beleggen in het assortiment. In dit artikel over duurzame beleggingsfondsen treft u handig overzicht.

Participatie in zon- of windenergie

Een andere manier van investeren in duurzame beleggingen is het deelnemen in een duurzame energieprojecten. Er zijn tegenwoordig tal van initiatieven op dit gebied. Bijvoorbeeld voor de bouw en exploitatie van windmolenparken of een park van zonnepanelen. Er wordt hierbij vaak onderscheid gemaakt tussen deelname met risico en stemrecht en deelname met beperkt risico en zonder stemrecht. In geval van burgerparticipatie is vaak sprake van deelname met beperkt risico en zonder stemrecht.

Enkele bekende voorbeelden van projecten waar beleggers in kunnen deelnemen zijn Meewind en Greenchoice. Het nog te starten project waarbij een weide van zonnepanelen wordt gerealiseerd op Texel is ook een bekend voorbeeld.

Belastingvoordeel bij groen beleggen

Duurzame beleggingen kunnen een belastingvoordeel opleveren. De Belastingdienst geeft een vrijstelling voor sommige groene beleggingen. Daarnaast kan de belegger recht hebben op een extra heffingskorting. De regels kunnen per jaar verschillen. Heeft u een groene belegging of interesse om duurzaam te investeren? Controleer dan bij de Belastingdienst of u recht heeft op een vrijstelling of heffingskorting. Dit kan een aanzienlijk rendementsvoordeel opleveren.

Bronnen:
Website Agentschap NL
Wikipedia

Lees verder over dit onderwerp

Duurzaam beleggen voor Dummies

In Duurzaam Beleggen voor Dummies geven auteurs Jochen Harkema en Peter Tros duidelijke handvatten om te beginnen met maatschappelijk verantwoord beleggen. Wat is eigenlijk duurzaam

Duurzame beleggingsfondsen

Een overzicht van duurzame beleggingsfondsen en groenfondsen. Beleggingsfondsen gericht op duurzaamheid en MVO zijn er in allerlei soorten en maten. Van themafondsen gericht op een

Korte samenvatting

Collecties

Duurzaam beleggen voor Dummies

In Duurzaam Beleggen voor Dummies geven auteurs Jochen Harkema en Peter Tros duidelijke handvatten om te beginnen met maatschappelijk verantwoord beleggen. Wat is eigenlijk duurzaam

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website en voor optimalisatie.