Kwartaalcijfers van beursgenoteerde bedrijven

De meeste beursgenoteerde bedrijven publiceren iedere drie maanden financiële cijfers over het kwartaal dat is afgerond. De gedetailleerdheid van de gepubliceerde cijfers varieert per aandeel. De meeste bedrijven maken in ieder geval de omzet en het nettoresultaat (winst/verlies) bekend.

Kwartaalcijfers per aandeel anders

Natuurlijk zijn de kwartaalcijfers anders. Maar in dit geval bedoelen wij de soort cijfers of de mate van gedetailleerdheid. Sommige large caps komen met uitgebreide rapporten, haast van het kaliber jaarverslag. Andere beursfondsen geven alleen de hoogst noodzakelijke cijfers af in de vorm van omzetcijfers en de winst/verlies. Gelukkig worden er vaak ook operationele of marktspecifieke cijfers gepubliceerd, zoals huuropbrengsten en bezettingsgraad bij vastgoedfondsen en vervoercijfers bij luchtvaartmaatschappijen.

Invloed op de beurskoers

Ondanks dat het om tussentijdse cijfers gaat, reageert de beurs over het algemeen sterk op de gepubliceerde cijfers. Vooral als de cijfers voor verassingen zorgen bij de beursanalisten. Vaak nog dezelfde dag komen zij met nieuwe beursadviezen. Beleggers doen er goed aan om de financiële agenda’s van de beursgenoteerde bedrijven goed in de gaten te houden. Dat kan ook via dit handige overzicht.

Niet alleen financiële cijfers

De kwartaalcijfers bevatten naast bedrijfskundige cijfers vaak ook een toelichting door de CEO en een update over belangrijke ontwikkelingen binnen het bedrijf. Bij voorbeeld als er gebouwd wordt aan een nieuwe fabriek of als er een ‘turn around’ of kostenbesparingsprogramma actief is. Beleggers die regelmatig de kwartaalcijfers van een beursfonds lezen, kunnen vaak zelfs iets opmaken uit de woorden die de CEO gebruikt in de toelichting.

Alleen halfjaarcijfers, een toenemende trend

Er zijn ook bedrijven die alleen halfjaarcijfers als tussentijdse cijfers publiceren. Vooral onder small caps is dit een toenemende trend. Steeds vaker stappen zij af van het publiceren van kwartaalcijfers. Een van de redenen hiervoor is dat bij tegenvallers er meer tijd is voor correctieve maatregelen en er niet direct een afstraffing van het aandeel op de beurs plaatsvindt.

What’s in a name

Er zijn nogal wat namen in omloop. De meestvoorkomende namen naast kwartaalcijfers zijn: trading updates en interim statements.

Lees verder over dit onderwerp

Korte samenvatting

Collecties

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website en voor optimalisatie.