Nederlandse beursindexen van de Amsterdamse aandelenbeurs

De belangrijkste beursindex van de Amsterdam aandelenbeurs is de AEX-index. Een beursindex of aandelenindice is een groepje van aandelen, waarbij ieder aandeel een bepaalde weging in de index heeft. Naast de AEX zijn er verschillende andere beursindexen in gebruik op de Amsterdamse aandelenbeurs.

Inhoudsopgave

Amsterdam Exchange Index (AEX)

De AEX geldt als de graadmeter van de Amsterdamse aandelenbeurs. In de AEX beursindex zijn de 25, naar marktkapitalisatie gemeten, grootste bedrijven van de Euronext Amsterdam opgenomen. Voor de deelname van een aandeel in de AEX wordt onder andere gekeken naar de marktkapitalisatie van het beursgenoteerde bedrijf.

Aantal aandelen: 25
Weging: gebaseerd op de free float
Maximale weging: 15% per aandeel
Basiswaarde: EUR 45.38 (100 NLG)
Basisdatum: 3 januari 1983

Amsterdam Midkap Exchange Index (AMX)

De Amsterdam Midkap Index (AMX) is de aandelenindex van de Amsterdamse effectenbeurs waarin de middelgrote bedrijven van de beurs zijn opgenomen. De AMX bestaat sinds 1995, maar is teruggerekend tot 1983. Voor de deelname van een aandeel in de AMX wordt onder andere gekeken naar de marktkapitalisatie van het beursgenoteerde bedrijf.

Aantal aandelen: 25
Weging: gebaseerd op de free float
Maximale weging: 15% per aandeel
Basiswaarde: EUR 45.38 (100 NLG)
Basisdatum: 3 januari 1983

Amsterdam Smallcap Exchange Index (AScX)

De Amsterdam Small Cap Index (AScX) is een beursindex van de Amsterdamse effectenbeurs. Voor de deelname van een aandeel in de AScX wordt onder andere gekeken naar de marktkapitalisatie van het beursgenoteerde bedrijf.

Aantal aandelen: 25
Weging: gebaseerd op de free float
Maximale weging: 15% per aandeel
Basiswaarde: EUR 400
Basisdatum: 31 december 2004

Bronnen:
Wikipedia
Website Euronext Amsterdam

Lees verder over dit onderwerp

Overnames door beursgenoteerde bedrijven in 2022

Overnamenieuws is voor beleggers essentieel om te volgen. Of het nu gaat om zittende aandeelhouders of beleggers die een positie overwegen. In dit artikel een actueel overzicht van de interessantste overnames en algemene informatie over acquisities door beursgenoteerde bedrijven.

Korte samenvatting

Maak kennis met de Nederlandse beursindexen. Naast de Amsterdam Exchange Index (AEX) zijn er tal van aandelenindexen die interessant zijn voor beleggers.

Collecties

Overnamenieuws en geruchten

Een overnamepoging of zelfs maar een gerucht, kan een grote invloed hebben op de koers van een aandeel en uw belegging. In deze gids houden wij u op de hoogte van de laatste overnamegeruchten en nieuwsberichten rondom Nederlandse beursgenoteerde bedrijven.

Overzicht beursgangen 2022

Historisch gezien zijn beursintroducties interessant voor beleggers. Lees hoe je hier als gewone belegger van kunt profiteren, wat er allemaal bij komt kijken en welke Nederlandse beursgangen en internationale IPO’s er op de agenda staan.

Beleggen in de chipsector

De vraag naar chips blijft nog steeds ongekend hoog omdat voor veel technologische vooruitgang computerchips nodig zijn. Hier profiteren de chipfabrikanten en de toeleveranciers van. Welke bedrijven zijn er eigenlijk actief in de chipsector en hoe kun je hier als belegger op inspelen?

Beleggen in tech aandelen

Technologie is tegenwoordig overal en de keuze voor tech aandelen is dan ook ruim. Waar moet je op letten bij beleggen in tech aandelen? Hoe

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website en voor optimalisatie.