Het ontstaan van de Amsterdamse aandelenbeurs

De Amsterdamse aandelenbeurs is de oudste effectenbeurs ter wereld. De beurs is ontstaan in 1602 aan het Damrak, met het aandeel Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) als eerste notering. Het eerste daarvoor bestemde beursgebouw werd in 1611 geopend en stond aan het Rokin. De Amsterdam Exchange uitgegroeid tot omvangrijk beursbedrijf en sinds de fusie in 2000 onderdeel van Euronext.

Geschiedenis van de Amsterdam Exchange

Van 1876 tot en met 1996 was de Amsterdamse beurs eigendom van de Vereniging van Effectenhandel. In 1997 werd er gefuseerd met Vereniging EOE en ontstond Amsterdam Exchanges.

Beursplein 5

Tijdens de industriële revolutie groeide de handel in aandelen en obligaties en ontstond er behoeft aan een eigen gebouw, tot dusver bestond de beurs voornamelijk uit handel in goederen. In 1913 kreeg de aandelen- en obligatiehandel haar eigen gebouw aan het Beursplein 5.

Fusies en het ontstaan van Euronext

Sinds 2000 is de beurs van Amsterdam samengevoegd met de effectenbeurzen van Brussel en Parijs. Later is ook de beurs van Lissabon hier aan toegevoegd. Door de fusies van de beurzen in 2000 is de beursmaatschappij Euronext.

Het NSC handelssysteem

Het Nouveau Système de Cotation (NSC) is het handelssysteem voor de effectenhandel dat tegenwoordig gehanteerd wordt op de Beurs van Amsterdam, Euronext Amsterdam. Het systeem is op 29 oktober 2001 in gebruik genomen met als doel de terugloop in de handel tegen te gaan. In de negentiger jaren scoorde de Amsterdamse beurs slecht door een matig werkend geautomatiseerd systeem en hoge transactiekosten, het NSC was daarop het antwoord.

Bronnen:
Wikipedia
Website Euronext Amsterdam

Lees verder over dit onderwerp

Korte samenvatting

Collecties

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website en voor optimalisatie.