Het ontstaan van de Amsterdamse aandelenbeurs

De Amsterdamse aandelenbeurs is de oudste effectenbeurs ter wereld. De beurs is ontstaan in 1602 aan het Damrak, met het aandeel Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) als eerste notering. Het eerste daarvoor bestemde beursgebouw werd in 1611 geopend en stond aan het Rokin. De Amsterdam Exchange uitgegroeid tot omvangrijk beursbedrijf en sinds de fusie in 2000 onderdeel van Euronext.

Geschiedenis van de Amsterdam Exchange

Van 1876 tot en met 1996 was de Amsterdamse beurs eigendom van de Vereniging van Effectenhandel. In 1997 werd er gefuseerd met Vereniging EOE en ontstond Amsterdam Exchanges.

Beursplein 5

Tijdens de industriële revolutie groeide de handel in aandelen en obligaties en ontstond er behoeft aan een eigen gebouw, tot dusver bestond de beurs voornamelijk uit handel in goederen. In 1913 kreeg de aandelen- en obligatiehandel haar eigen gebouw aan het Beursplein 5.

Fusies en het ontstaan van Euronext

Sinds 2000 is de beurs van Amsterdam samengevoegd met de effectenbeurzen van Brussel en Parijs. Later is ook de beurs van Lissabon hier aan toegevoegd. Door de fusies van de beurzen in 2000 is de beursmaatschappij Euronext.

Het NSC handelssysteem

Het Nouveau Système de Cotation (NSC) is het handelssysteem voor de effectenhandel dat tegenwoordig gehanteerd wordt op de Beurs van Amsterdam, Euronext Amsterdam. Het systeem is op 29 oktober 2001 in gebruik genomen met als doel de terugloop in de handel tegen te gaan. In de negentiger jaren scoorde de Amsterdamse beurs slecht door een matig werkend geautomatiseerd systeem en hoge transactiekosten, het NSC was daarop het antwoord.

Bronnen:
Wikipedia
Website Euronext Amsterdam

Lees verder over dit onderwerp

Jongeren en beleggen

Beleg jezelf naar financiële onafhankelijkheid Het vertrouwen in het huidige pensioenstelsel ontbreekt en het alsmaar doorgaan met hersenloos consumeren is over. Steeds meer jongeren geven

Investeren in hout

Beleggen in hout of hardhout heeft bij het grote publiek een slechte naam. Vooral door enkele, in de media breed uitgemeten, gevallen van fraude. Is

Korte samenvatting

Collecties

Overnamenieuws en geruchten

Een overnamepoging of zelfs maar een gerucht, kan een grote invloed hebben op de koers van een aandeel en uw belegging. In deze gids houden wij u op de hoogte van de laatste overnamegeruchten en nieuwsberichten rondom Nederlandse beursgenoteerde bedrijven.

Overzicht beursgangen 2022

Historisch gezien zijn beursintroducties interessant voor beleggers. Lees hoe je hier als gewone belegger van kunt profiteren, wat er allemaal bij komt kijken en welke Nederlandse beursgangen en internationale IPO’s er op de agenda staan.

Beleggen in de chipsector

De vraag naar chips blijft nog steeds ongekend hoog omdat voor veel technologische vooruitgang computerchips nodig zijn. Hier profiteren de chipfabrikanten en de toeleveranciers van. Welke bedrijven zijn er eigenlijk actief in de chipsector en hoe kun je hier als belegger op inspelen?

Beleggen in tech aandelen

Technologie is tegenwoordig overal en de keuze voor tech aandelen is dan ook ruim. Waar moet je op letten bij beleggen in tech aandelen? Hoe

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website en voor optimalisatie.