Ontstaansgeschiedenis AEX beursindex

De Amsterdamse beursindex kende haar eerste handelsdag op 4 maart 1983. De AEX aandelenindex is naar idee van Tjerk Westerterp ontstaan. Westerterp was de toenmalige directeur van de EOE optiebeurs van Nederland. Hij was geïnspireerd geraakt door de toenemende populariteit van indexbeleggen in Amerika. Om indexbeleggen ook in Nederland mogelijk te maken, bedacht hij de AEX.

Naamsverandering naar Amsterdam Exchange Index

Bij de oprichting van de beursindex was de naam EOE-index. Dit omdat de beursindex in het leven was geroepen om indexbeleggen mogelijk te maken voor de European Options Exchange, de toenmalige optiebeurs van Nederland. In 1997 fuseerde de EOE optiebeurs met Amsterdamse effectenbeurs. Samen gingen zij verder onder de naam Amsterdam Exchanges. De naam van EOE-index veranderde in de Amsterdam Exchange Index, afgekort als de AEX.

Beursfondsen opgenomen in de AEX

Bij de start waren alleen de volgende dertien bedrijven opgenomen in de beursindex:

 • ABN
 • Ahold
 • Akzo
 • Amro
 • Heineken
 • Hoogovens
 • KLM
 • Koninklijke Olie
 • Nationale Nederlanden
 • Philips
 • Unilever
 • Gist-Brocades
 • Nedlloyd

In de loop der tijd nam het aantal beursfondsen toe. In 1990 kwam het aantal opgenomen beursfondsen op vijfentwintig, gelijk aan het huidige aantal beursfondsen.

De beurskoers van de AEX

De handel in de AEX, toen nog de EOE-index, startte op 4 maart 1983. De koers van de index is met teruggerekend tot het begin van het beursjaar op 3 januari 1983. De koers van de beursindex was bij aanvang op 3 januari 100 punten op basis van de Nederlandse Gulden. Later is de startkoers omgerekend naar 45,38 Euro-punten.

Wapenfeiten AEX

De beursindex van de Amsterdamse aandelenbeurs was de eerste in Europa die non-stop berekend werd.

Bronnen:
Wikipedia
Website BeursAEX.nl
Artikel Beurs AEX 30 jaar oud in De Financiële Telegraaf

Lees verder over dit onderwerp

ABN AMRO Beurstrends

Met de Beurstrends app van ABN AMRO ontvangen beleggers met een Apple iPhone berichten over trends op de aandelenbeurzen. De trends en adviezen zijn afkomstig

Beleggen in Nederlandse aandelen

Ondanks de toegenomen mogelijkheid om te beleggen in aandelen van buitenlandse beursgenoteerde bedrijven, blijft beleggen in Nederlandse aandelen populair bij Nederlandse beleggers. De voorkeur om

Korte samenvatting

Collecties

Overnamenieuws en geruchten

Een overnamepoging of zelfs maar een gerucht, kan een grote invloed hebben op de koers van een aandeel en uw belegging. In deze gids houden wij u op de hoogte van de laatste overnamegeruchten en nieuwsberichten rondom Nederlandse beursgenoteerde bedrijven.

Overzicht beursgangen 2022

Historisch gezien zijn beursintroducties interessant voor beleggers. Lees hoe je hier als gewone belegger van kunt profiteren, wat er allemaal bij komt kijken en welke Nederlandse beursgangen en internationale IPO’s er op de agenda staan.

Beleggen in de chipsector

De vraag naar chips blijft nog steeds ongekend hoog omdat voor veel technologische vooruitgang computerchips nodig zijn. Hier profiteren de chipfabrikanten en de toeleveranciers van. Welke bedrijven zijn er eigenlijk actief in de chipsector en hoe kun je hier als belegger op inspelen?

Beleggen in tech aandelen

Technologie is tegenwoordig overal en de keuze voor tech aandelen is dan ook ruim. Waar moet je op letten bij beleggen in tech aandelen? Hoe

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website en voor optimalisatie.