Ordersoorten bij aandelen beleggen

Bij de meeste aandelenbeurzen kunnen beleggers kiezen uit meerdere ordersoorten voor het kopen of verkopen van aandelen. In dit artikel komen beleggers meer te weten over de kenmerken van de verschillende ordertypes zoals een limit order of een stop order.

Bestensorder of market order

Een bestensorder is een order die wordt uitgevoerd tegen de beste marktprijs die op dat moment geldt. De aandelen worden direct gekocht of verkocht als er voor de gevraagde hoeveelheid een tegenpartij is. Indien er niet voldoende aanbod is, wordt het restant aan het orderboek toegevoegd als een bestensorder en uitgevoerd tegen de koers van eender welk nieuw ingebracht order aan de andere zijde van het orderboek. Een bestensorder of market order geeft dus geen garantie over de eindprijs van de transactie. Het nadelige effect is echter bij kleine aandelen transacties is actieve aandelen zeer gering.

Limiet order of limit order

Een limiet order is nauwkeuriger dan een bestensorder. Bij het plaatsen van aankoop- of verkooporder moet een koerswaarde worden opgegeven. Zodra de opgegeven koerswaarde wordt bereikt wordt de order uitgevoerd. Indien bij een aankooptransactie een koerswaarde opgegeven die hoger ligt dan de huidige koers, dan wordt de order direct als een bestensorder uitgevoerd en omgekeerd in geval van een verkooptransactie. Het opgegeven limiet geldt dus als maximum of minimum.

Open order

Een open order kan gebruikt worden om een order in te voeren die direct bij opening van de beurs wordt uitgevoerd. Het is bij een open order niet mogelijk om een koerslimiet in te stellen. Open orders kunnen ingevoerd worden als de aandelenbeurs gesloten is.

Stop order

Bij een stop order kan een koerswaarde opgegeven worden. Wanneer de opgegeven koerswaarde wordt bereikt, wordt de order automatisch een bestensorder en wordt de positie direct gekocht of verkocht als er voor de gevraagde hoeveelheid een tegenpartij is.

Stop limiet order of Stop limit order

Een stop limiet order is vergelijkbaar aan een stop order echter bij het bereiken van de opgegeven koerswaarde wordt de order automatisch een limiet order in plaats van een bestensorder. Bij veel brokers moet naast de koerswaarde ook aangegeven worden wat het limiet onder de BID is bij een verkooptransactie en wat het limiet boven de ASK is bij een aankooptransactie.

Trailing stop order

Een trailing stop limiet order is vergelijkbaar aan een normale stop order, maar heeft als extra dat de limiet automatisch meeschuift met de koers van het aandeel. De trailing stop order is bijvoorbeeld nuttig als u een langere periode positie heeft en de koers van het aandeel de afgelopen periode is gestegen. Met een gewone stop limiet order zou u de order van tijd tot tijd handmatig bij moeten stellen om de koerswinst van de afgelopen periode niet te verliezen bij een dalende trend.

Geavanceerde order

Met een geavanceerde order kan ingespeeld worden op een bepaalde gebeurtenis. Op basis van een ‘trigger’ wordt automatisch een vooraf geprogrammeerde actie uitgevoerd. Bijvoorbeeld als de AEX onder een bepaalde koers komt, dan moeten mijn aandelen in Unilever verkocht worden tegen de dan geldende marktprijs. Niet alle brokers ondersteunen de mogelijkheden van een geavanceerde order.

Bracket limiet order

Met een bracket limiet order kunt u vooraf een bandbreedte instellen. Bereikt de koers van uw aandeel de ondergrens van de bandbreedte, dan wordt uw positie automatisch verkocht. Bereikt de aandelenkoers de bovengrens van de door u opgegeven bandbreedte, dan wordt uw positie ook automatisch verkocht. Met een bracket limiet order kunt u uw verlies en beperken en automatisch winstnemen.

Verborgen order of iceberg order

Een verborgen order wordt ook vaak een iceberg order genoemd. Bij een verborgen order is slechts een gedeelte van de order zichtbaar in het orderboek. De order wordt dan opgedeeld in kleinere limiet orders die vervolgens één voor één aangeboden worden. Tussen het aanbieden van de verschillende orders kunnen wel orders van andere beleggers geplaatst worden dezelfde limietprijs. Verborgen orders worden met name gebruikt bij grote transacties of aandelen met een laag volume.

Bronvermelding
Website Keytradebank

Lees verder over dit onderwerp

Uitleg over dividenddatums

Dividend datums zijn voor beleggers van belang om te weten. Afhankelijk van de soort datum hebben ze invloed op de beurskoers. In dit artikel per datumsoort een duidelijke uitleg.

Overzicht beursgangen 2022

Historisch gezien zijn beursintroducties interessant voor beleggers. Lees hoe je hier als gewone belegger van kunt profiteren, wat er allemaal bij komt kijken en welke Nederlandse beursgangen en internationale IPO’s er op de agenda staan.

Korte samenvatting

Collecties

Beleggen in aandelen voor dummies

In dit boek vind je bewezen strategieën voor het selecteren en beheren van winstgevende beleggingen onder alle omstandigheden. De praktijkvoorbeelden in het boek laten zien

De intelligente belegger

De klassieker over de slimste beleggingsstrategie De intelligente belegger is de Nederlandse vertaling van de absolute best-seller voor beleggers: The Intelligent Investor geschreven door Benjamin

Beleggen en financiële markten

Beleggen en financiële markten is een compleet leerboek, waarin zowel de theoretische als de praktische aspecten van het beleggen worden behandeld. Het gaat in op

De basis van het beleggen

In alle rust bouwen aan een bovengemiddeld rendement De basis van het beleggen is een boek voor iedereen die wil beginnen met beleggen. In het

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website en voor optimalisatie.