Overnamenieuws en geruchten

Als aandelenbelegger houdt u het beursnieuws uiteraard in de gaten. Afhankelijk van uw beleggingsstijl zit u boven op het nieuws of houdt u de ontwikkelingen globaal bij. In dat laatste geval is deze gids een handig hulpmiddel voor u. Blijf op de hoogte van de overnamegeruchten en nieuwsberichten rondom Nederlandse beursgenoteerde bedrijven.

Inhoudsopgave

HAL wil Boskalis overnemen

Maart 2022 doet grootaandeelhouder HAL een bod op het beursgenoteerde Boskalis. De investeerder biedt 32,50 euro per aandeel. Dat is een ruimte overnamepremie op de slotkoers en omgerekend biedt HAL hiermee 4,2 miljard euro voor Boskalis. Het scheelt dat zij al 45% van de uitstaande aandelen in bezit heeft. Bestuursvoorzitter Peter Berdowski geeft aan dat Boskalis het bod zal bestuderen.

Beleggersvereniging VEB meldt dat ze inschatten dat het bod redelijk is en dat de waardering van 8 keer het bedrijfsresultaat (ebitda) vergelijkbaar is in de sector.

Interesse in beursnieuweling InPost

Nog maar enkele maanden is het logistiekebedrijf InPost beursgenoteerd aan de aandelenbeurs Euronext Amsterdam, maar dat wordt misschien een van de kortste noteringen. De private equity-bedrijven CVC Capital Partners en Hellman & Friedman zouden interesse hebben om InPost weer van de beurs te halen. Eind maart 2022 geeft InPost aan dat ze niet in gesprek zijn over een overname.

Speculaties rondom Just Eat Takeaway

In maart 2022 werd in een artikel op beurswebsite Betaville gespeculeerd over een overname van Just Eat Takeaway. De koers van het aandeel reageerde daar flink op, maar echt concreet lijkt het niet te zijn. Overnamespeculaties rondom Just Eat TKWY zijn er al langer. In juli 2021 zei activistische grootaandeelhouder Cat Rock dat de thuisbezorger binnenkort een bod krijgt van een grotere speler.

Zweedse hedin neemt activiteiten Stern over

Wat startte als fusiegesprekken mondde in december 2021 uit in een overname. Hedin Mobility Group bracht een bod uit op de belangrijkste bedrijfsactiviteiten van Stern. Stern is een aan de Euronext Amsterdam genoteerd autodealerbedrijf. Het Zweeds familiebedrijf bood 103 miljoen euro voor de activiteiten van Stern, waarvan 83 miljoen in contanten. In eerste instantie was er sprake van een fusie

De aandeelhouders van Stern gingen akkoord en het bedrijf verkocht al haar 64 autodealerbedrijven. Alleen de financieringstak en het Bovemij verzekeringsbedrijf bleef achter in het beursgenoteerde bedrijf. De koers van het aandeel reageerde daar uiteraard flink op, maar de aandeelhouders hadden een buitengewoon dividend van maximaal € 14,75 per aandeel in het vooruitzicht.

Branchegenoot CSC neemt Intertrust over

In november 2021 deed het CVC Capital Partners een overnamebod op Intertrust. De Britse investeringsmaatschappij bood 18 euro per aandeel voor het beursgenoteerde Intertrust. Dat was een premie van 43% op slotkoers. Eind november meldde Intertrust dat er meer interesse was. Onder meer door Apex zou ook in de race zijn. Er zou tot 22 euro per aandeel geboden zijn.

December 2021 staakte CVC de overnamegesprekken met Intertrust. De beursgenoteerde financieel dienstverlener meldde een paar dagen later dat ze akkoord zijn gegaan met een bod van CSC. CSC is een Amerikaanse branchegenoot van Intertrust en was bereid om 20 per aandeel neer te leggen. Dat komt neer op een overname van 1,8 miljard euro en een ruime premie van bijna 60%. Het bod loopt tot juni 2022 en bij een percentage van 95% zal CSC haar bod gestand doen.

Accell overgenomen door private equitybedrijf KKR

Na verwoede pogingen in 2021 om Accell over te nemen is PON afgehaakt. Het had al een aardige positie ingenomen als grootaandeelhouder. Februari meldde zich een nieuwe partij die interesse had in de beursgenoteerde fietsenbedrijf met merken als Batavus en Sparta.

Het Amerikaanse private equitybedrijf KKR bracht een bod uit van 58 euro per aandeel waar Accell uiteindelijk mee akkoord ging. Zo kwam het beursfonds voor 1,56 miljard euro in handen van KKR. Dat was een ruime opslag van 26% op de slotkoers van het aandeel. Vermoedelijk duurt het nog tot de zomer voordat overname is volledig is afgerond.

Neways overgenomen door Infestos

Op 30 april heeft VDL Group een indicatief bod uitgebracht op Neways van 12,50 euro per aandeel. Neways is een beursgenoteerd technologiebedrijf en van oorsprong een spin-off van Philips. VDL Group is een Nederlands familiebedrijf dat internationaal actief is. Met meer dan 15 duizend medewerkers verdeeld over verschillende industriële bedrijven wereldwijd. De meeste bedrijven zijn gericht op de automotive branche.

Op 28 mei bracht VDL een officieel bod uit op Neways. Via een openbaar bod liet VDL weten 13 euro voor een aandeel Neways over te hebben inclusief dividend (cum dividend). Dat is een premie van bijna 20 procent op de slotkoers van het aandeel Neways op 29 april 2021. Het bestuur van Neways had eerder kenbaar gemaakt niet open te staan voor een overname en de actie van VDL werd dan ook beschouwd als een vijandige overnamepoging. Het bedrijf ging niet akkoord met het bod en VDL staakte haar overnamepogingen.

In juni 2021 naam Infestos het overnamestokje van VDL over. Het investeringsvehikel van Bernard ten Doeschot bood 14,55 euro per aandeel, een premie van ruim 33 procent op de slotkoers van 29 april. Grootaandeelhouder VDL bleef echter dwarsliggen.

Oktober 2021 accepteerde VDL het bod van Infestos op Neways. Hiermee had Infestos ruim 85% van de uitstaande aandelen in handen en op 29 oktober 2021 deed de investeringsmaatschappij uit Twente haar bod op Neways gestand. Om het bedrijf echt over te kunnen nemen was een belang van 95% nodig. Deze grens haalde zij met ruim 97% gemakkelijk en daarmee verdwijnt het technologiebedrijf Neways van de beurs in Amsterdam.

Geen overname GeoJunxion door NPRM

In een gezamenlijke verklaring in januari 2022 meldden GeoJunxion en NPRM dat de overnamepoging gestaakt is. In december deed NPRM een indicatief bod van omgerekend 1,25 euro per GeoJunxion aandeel. 

Omgerekend, want het voorstel was om 4 aandelen GeoJunxion in te wisselen voor 1 aandeel NPRM. Het bod kwam als een verrassing en werd als te karig beoordeeld. Beide partijen gaven aan dat de gesprekken prettig verliepen en positief tegen een samenwerking aan kijken.

KPN speculatie overname door EQT

In oktober 2020 melden verschillende media dat de Zweedse investeerder EQT interesse heeft getoond, maar dat haalde het niet. April 2021 doet EQT weer van zich spreken. Volgens The Wallstreet Journal is EQT nu samen met het Amerikaanse Stonepeak een bod aan het voorbereiden. Daarnaast zou ook investeringsmaatschappij KKR geïnteresseerd zijn.

KPN laat in een officieel persbericht weten dat het de twee – niet aan elkaar gerelateerde – overnamebenaderingen afwijst. Het beursgenoteerde concern gelooft in haar eigen kracht. Medio juni lieten EQT en Stonepeak weten dat ze de overnamepoging staakten.

Een vijandige overname lijkt niet voor de hand te liggen, omdat KPN beschikt over een solide beschermingswal via haar stichting preferente aandelen. Deze stichting kan een optie uitoefenen waardoor zij ongeveer 50 procent van het stemrecht naar zich toe trekt.

KPN staat wel vaker in de belangstelling, waarvan de overname poging door Carlos Slim met zijn telecomconcern América Móvil als meest concreet. Recenter, in januari 2019, melden verschillende media dat Brookfield op KPN aast.

Grandvision overname door EssilorLuxottica

Het beursgenoteerde brillenconcern Grandvision, moederbedrijf van onder meer EyeWish en Pearle, meldde dat het Frans-Italiaanse EssilorLuxottica het belang van 76 procent van grootaandeelhouder HAL overneemt. EssilorLuxottica legt 28 euro per aandeel neer, waardoor de deal op zo’n 7 miljard euro uitkomt.

Door de onzekerheid die de coronapandemie met zich meebracht, kwam de deal nog even onder druk te staan, maar uiteindelijk zette EssilorLuxottica door en nam zij Grandvision over. Op 7 januari 2022 beleefde het brillenconcern haar laatste dag op de aandelenbeurs van Amsterdam en drie dagen later was het aandeel officieel delisted van Euronext.

TomTom als overnameprooi

Al jarenlang valt van tijd tot tijd de naam van TomTom als overnameprooi. Tot op heden zijn dit altijd geruchten gebleken. Oktober 2018 schreef TMT Finance in een artikel dat er meerdere partijen interesse hebben in TomTom als geheel in plaats van het spoor waar TomTom nu zelf op zit, de verkoop van haar Telematics-divisie.

Eerder dit jaar meldde Reuters dat zij, op basis van twee ingewijden, informatie hebben dat TomTom een mogelijke verkoop onderzoekt en dat zij hiervoor Deutsche Bank hebben ingeschakeld. Dat wordt snel daarna door TomTom ontkracht.

Op 2 november 2018 geeft topman Harrold Goddijn in een interview aan Reuters aan dat hij een overname of diepgaande samenwerking met een autofabrikant of technologiepartner niet uitsluit en voegt daar aan toe. Slecht tien dagen na deze uitspraak, stijgt op 12 november 2018 het aandeel ruim 6 procent op nieuwe overnamegeruchten.

PostNL houdt avances Bpost af

Al sinds 2016 is er van tijd tot tijd sprake van overnameplannen door het Belgische Bpost. De avances van Bpost concreet, maar dit hield PostNL af. Door de veranderende postmarkt in Nederland, lijkt een fusie of overname reëel. In april 2018 waren er geruchten over een fusie van PostNL en Sandd, maar dit wilde beide bedrijven niet bevestigen.

Bronvermelding:
https://www.veb.net/artikel/08546/drie-vragen-over-de-poging-van-hal-om-boskalis-volledig-in-te-lijven

Lees verder over dit onderwerp

Stock Alert voor Android smartphone

Na het opstarten van Stock Alert, opent de mobiele smartphone applicatie met de portfolio. Standaard is het portfolio gevuld met een aantal Amerikaanse aandelen, maar

Korte samenvatting

Een overnamepoging of zelfs maar een gerucht, kan een grote invloed hebben op de koers van een aandeel en uw belegging. In deze gids houden wij u op de hoogte van de laatste overnamegeruchten en nieuwsberichten rondom Nederlandse beursgenoteerde bedrijven.

Collecties

Overzicht beursgangen 2022

Historisch gezien zijn beursintroducties interessant voor beleggers. Lees hoe je hier als gewone belegger van kunt profiteren, wat er allemaal bij komt kijken en welke Nederlandse beursgangen en internationale IPO’s er op de agenda staan.

Beleggen in de chipsector

De vraag naar chips blijft nog steeds ongekend hoog omdat voor veel technologische vooruitgang computerchips nodig zijn. Hier profiteren de chipfabrikanten en de toeleveranciers van. Welke bedrijven zijn er eigenlijk actief in de chipsector en hoe kun je hier als belegger op inspelen?

Beleggen in tech aandelen

Technologie is tegenwoordig overal en de keuze voor tech aandelen is dan ook ruim. Waar moet je op letten bij beleggen in tech aandelen? Hoe

Jongeren en beleggen

Beleg jezelf naar financiële onafhankelijkheid Het vertrouwen in het huidige pensioenstelsel ontbreekt en het alsmaar doorgaan met hersenloos consumeren is over. Steeds meer jongeren geven

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website en voor optimalisatie.