Overnamenieuws en geruchten

Een overnamepoging of zelfs maar een gerucht, kan een grote invloed hebben op de aandelenkoers van een bedrijf en uw belegging. In deze gids houden wij u op de hoogte van de laatste overnamenieuws.

Inhoudsopgave

KPN (Speculatie)

Update 8 april 2021. Wederom lijkt het beursgenoteerde Koninklijke KPN in de belangstelling te staan. In oktober 2020 melden verschillende media dat de Zweedse investeerder EQT interesse heeft getoond, maar dat haalde het niet. April 2021 doet EQT weer van zich spreken. Volgens The Wallstreet Journal is EQT nu samen met het Amerikaanse Stonepeak een bod aan het voorbereiden. Een vijandige overname lijkt niet voor de hand te liggen, omdat KPN beschikt over een solide beschermingswal via haar stichting preferente aandelen. Deze stichting kan een optie uitoefenen waardoor zij ongeveer 50 procent van het stemrecht naar zich toe trekt.

KPN staat wel vaker in de belangstelling, waarvan de overname poging door Carlos Slim met zijn telecomconcern América Móvil als meest concreet. Recenter, in januari 2019, melden verschillende media dat Brookfield op KPN aast.

ICT Group (In onderhandeling)

Het beursgenoteerde ICT Group ontving op 5 maart 2020 een overnamebod van ruim 140 miljoen euro. Een groep van investeerders, met daarin onder meer NPM Capital en Teslin, deden een bod van 14,50 euro per aandeel. Dat was een premium van ruim 30% op de koers van het aandeel. Het bestuur en de raad van commissarissen van ICT Group lieten weten unaniem achter het bod te staan en blij te zijn met de interesse van de oer-Hollandse investeerders NPM en Teslin. NPM heeft overigens als grootaandeelhouder al een positie in het bedrijf. Als de overname doorgaat dan zal ICT Group van de Amsterdamse beurs verdwijnen.

DPA (In onderhandeling)

De overname van DPA door Gilde Equity Management lijkt beklonken. Begin maart 2021 meldt DPA dat zij overeenstemming heeft bereikt met Gilde voor de overname. Gilde legt in contanten 1,70 euro per aandeel neer, cum dividend. Dat is een premie van meer dan 23% ten opzichte van de gemiddelde prijs van het aandeel over de laatste halfjaar. De waardering van DPA komt daarmee neer op 80 miljoen euro. DPA meldt dat ruim 66% van de huidige aandeelhouders heeft aangegeven de aandelen aan te bieden. Medio april zal het biedingsbericht gepubliceerd worden, maar eerst moet de voorgenomen overname nog langs de OR van DPA.

Hunter Douglas (Bevestigd)

Ruim 80 procent van de aandelen is in bezit van de oprichtersfamilie Sonnenberg, via haar beleggingsvehikel Bergson Holdings. In december 2020 gaven zij te kennen het bedrijf van de beurs te willen halen en deden een bod van 64 euro per aandeel voor de resterende 20 procent. De hoogte van het bedrag wekte irritatie. Het Add Value Fund becijferde dat het bod bijna 120 euro per aandeel zou moeten zijn om recht te doen aan de huidige waarde en laat op 28 december weten niet in te stemmen met het bod. Ook de VEB, de belangenvereniging voor beleggers, viel het bod niet goed. Zij noemde het bod mager en de actie van de familie Sonnenberg opportunistisch.

Ondanks het protest is het bedrijf akkoord gegaan met het bod van 64 euro per aandeel voor de nog resterende 17 procent van de aandelen. Het bod gaf immers een premie van bijna 20 procent op de gemiddelde prijs van het aandeel in de maand voorafgaand aan het bod. Eind januari 2021 had de oprichtersfamilie al 90 procent van de aandelen in bezit.

Kiadis (Bevestigd)

Het Nederlands/Belgische biotechbedrijf Kiadis heeft in november 2020 een overnamebod van Sanofi ontvangen. Het Franse farmaconcern zou 5,45 euro per aandeel hebben geboden. Dit komt neer op een overnamesom van ruim 300 miljoen euro. Kiadis laat weten dat de raad van bestuur akkoord gaat met de overname en ook enkele grootaandeelhouders lijken het bod te accepteren.

Altice (Bevestigd)

Het telecombedrijf Altice heeft in september 2020 een overnamebod ontvangen door Next Private. Next Private is geen onbekende voor Altice, want het bedrijf heeft al een fors belang van meer dan 70 procent in het Franse bedrijf. In oktober meldt Altice dat het overnamebod is voorgelegd aan de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Enkele aandeelhouders, zoals het hedgefonds Lucerne Capital, kunnen zich niet vinden in het bod en vinden het veel te laag.

Grandvision (bevestigd)

Het beursgenoteerde brillenconcern Grandvision, moederbedrijf van onder meer EyeWish en Pearle, meldt dat het Frans-Italiaanse EssilorLuxottica het belang van 76 procent van grootaandeelhouder HAL overneemt. EssilorLuxottica legt 28 euro per aandeel neer, waardoor de deal op zo’n 7 miljard euro uitkomt. Of de overname daadwerkelijk doorgaat is nog niet zeker, de toezichthouders moeten hun akkoord nog geven. Daarnaast moeten ze ook de andere aandelen nog in bezit zien te krijgen. RTL Z meldt dat als de deal niet voor eind juli 2021 rond is, de overeenkomst vervalt en HAL 400 miljoen euro van EssilorLuxottica krijgt.

Qiagen (afgebroken)

Op 3 maart 2020 meldde de Nederlandse micro-cap Qiagen dat zij in overname onderhandelingen waren met Thermo Fisher Scientific. Thermo bod 43 euro per aandeel. Op 13 augustus werd bekend dat de overname niet doorging. Thermo had als eis gesteld dat zij 66,7 procent van de aandelen in bezit wilde krijgen, maar slechts een kleine 47 procent van de Qiagen aandelen werden aangemeld. Qiagen meldt dat Thermo vanwege het afketsen van de deal een bedrag van 95 miljoen dollar aan hen zal betalen en gelooft in haar eigen groeistrategie.

NIBC (afgerond)

De Nederlandse zakenbank NIBC wordt overgenomen door Blackstone Group. In eerste instantie bood de Amerikaanse investeringsmaatschappij 9,85 euro per aandeel voor alle andere uitstaande aandelen die niet in handen waren van J.C. Flowers en Reggeborgh. Hen bood Blackstone 8,93 euro (J.C. Flowers) en 9,65 (Reggeborgh) per aandeel. Medio maart ontstond er echter onzekerheid i.v.m. de mogelijke gevolgen van de Corona uitbraak. De twee partijen moesten opnieuw om de tafel om de overnamevoorwaarden opnieuw te onderhandelen. Uiteindelijk werd op 14 juli 2020 de overname definitief voor 7 euro per aandeel, met uitstel van 53 eurocent dividend. In december meldde Blackstone dat ze ruim 96% van de aandelen in bezit had en de overname voor 2021 afgerond wordt. Dat duurde uiteindelijk nog iets langer, maar op 15 januari 2021 werd een statuten wijziging door de aandeelhouders aangenomen die de beursexit mogelijk maakt. Blackstone had op dat moment al ruim 98 procent van de aandelen in handen.

VolkerWessels (afgerond)

Op 29 oktober 2019 heeft grootaandeelhouder Reggeborgh aangegeven mogelijk een bod te doen op VolkerWessels, in een poging het bedrijf van de beurs te halen. Reggeborgh zette door en deed op 2 maart 2020 haar bod gestand voor 22,20 euro per aandeel, inclusief interim-dividend. Op dit moment heeft Reggeborgh al 97,79 procent van de uitstaande aandelen in handen. Op 14 april 2020 vindt de laatste handelsdag plaats. Een dag later vindt de delisting van het aandeel VolkerWessels (KVW) van de Euronext Amsterdam plaats.

KAS Bank (afgerond)

Op 26 Juli 2019 heeft CACEIS, een dochter van het Franse financiële concern Crédit Agricole, een overnamebod gedaan op het beursgenoteerde KAS Bank. Dit hing al in de lucht want op 25 februari 2019 publiceerde beide bedrijven een gezamenlijk persbericht waarin de voorgenomen overname aangekondigd werd. Het openbare bod van EUR 12,75 (cum dividend) per aandeel is geaccepteerd. Inmiddels heeft CACEIS alle goedkeuringen binnen om KAS Bank over te nemen. Het wachten is nog op de aandeelhouders, zij kunnen tot uiterlijk 23 september hun stukken aanbieden. Op 23 september 2019 deed CACEIS haar bod gestand doet en had zij reeds 95,30 procent van de aandelen in handen. Op 5 november heeft de delisting van het aandeel KAS Bank plaatsgevonden en is het aandeel verdwenen van de Euronext Amsterdam.

Stern (speculatie)

Autodealer Stern zou een overnamebod hebben ontvangen. Het gaat echter alleen om de leasetak van het beursgenoteerde automotive-bedrijf. Op 9 mei 2019 maakt het bedrijf bekend dat de aandeelhouders hebben ingestemd met de overname van SternLease door ALD Automotive. De boekwinst op de verkoop van het leasebedrijf wordt geschat op 23 miljoen euro.

TomTom (speculatie)

Al jarenlang valt van tijd tot tijd de naam van TomTom als overnameprooi. Tot op heden zijn dit altijd geruchten gebleken. In 2018 namen het aantal geruchten wel behoorlijk toe. Op 26 oktober 2018 schreef TMT Finance in een artikel dat er meerdere partijen interesse hebben in TomTom als geheel in plaats van het spoor waar TomTom nu zelf op zit, de verkoop van haar Telematics-divisie. Eerder dit jaar meldde Reuters dat zij, op basis van twee ingewijden, informatie hebben dat TomTom een mogelijke verkoop onderzoekt en dat zij hiervoor Deutsche Bank hebben ingeschakeld. Dat wordt snel daarna door TomTom ontkracht. Op 2 november 2018 geeft topman Harrold Goddijn in een interview aan Reuters aan dat hij een overname of diepgaande samenwerking met een autofabrikant of technologiepartner niet uitsluit en voegt daar aan toe. Slecht tien dagen na deze uitspraak, stijgt op 12 november 2018 het aandeel ruim 6 procent op nieuwe overnamegeruchten. Diverse media melden dat TomTom van minstens drie verschillende partijen een ongevraagd overnamebod heeft ontvangen.

Altice (speculatie)

Op 16 april 2018 werd de Franse tak van Altice genoemd als overnamekandidaat. Het Franse Bouygues zou interesse hebben in het beursgenoteerde kabelbedrijf. Saillant detail: In 2015 bracht Altice nog een bod van 10 miljard euro uit op Bouygues. Altice meldde in de loop van juni 2018 dat de focus lag op de verkoop van haar Franse telecomdochter SFR (dit is de voornaamste Franse activiteit van Altice), maar dat de gesprekken op niets zijn uitgelopen.

PostNL (afgebroken)

Al sinds 2016 is er van tijd tot tijd sprake van overnameplannen door het Belgische Bpost. De avances van Bpost concreet, maar dit hield PostNL af. Door de veranderende postmarkt in Nederland, lijkt een fusie of overname reëel. In april 2018 waren er geruchten over een fusie van PostNL en Sandd, maar dit wilde beide bedrijven niet bevestigen.

Accell (afgebroken)

Het handelshuis Pon Holdings, onder andere bekend als importeur van Volkswagen, heeft een bod gedaan op de fietsenfabrikant Accell. Pon bracht al in 2017 een niet-bindend overname bod uit ter waarde van 32,72 euro per aandeel. Later die week werd het bod nog verhoogd tot 33,72 euro, maar ook dit bod werd afgewezen door fietsenproducent. De 72 eurocent in het overnamebod is een verwerking van het dividend van 72 eurocent van Accell van vorig jaar. Op 2 mei 2018 heeft Accell de gesprekken met Pon afgebroken.

Korte samenvatting

Collecties

Gerelateerde boeken

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website en voor optimalisatie.