Overnamenieuws en geruchten

Als aandelenbelegger houdt u het beursnieuws uiteraard in de gaten. Afhankelijk van uw beleggingsstijl zit u boven op het nieuws of houdt u de ontwikkelingen globaal bij. In dat laatste geval is deze gids een handig hulpmiddel voor u. Blijf op de hoogte van de overnamegeruchten en nieuwsberichten rondom Nederlandse beursgenoteerde bedrijven.

Inhoudsopgave

Neways in onderhandeling met VDL Group

Op 30 april heeft VDL Group een indicatief bod uitgebracht op Neways van 12,50 euro per aandeel. Neways is een beursgenoteerd technologiebedrijf en van oorsprong een spin-off van Philips. VDL Group is een Nederlands familiebedrijf dat internationaal actief is. Met meer dan 15 duizend medewerkers verdeeld over verschillende industriële bedrijven wereldwijd. De meeste bedrijven zijn gericht op de automotive branche.

Op 28 mei bracht VDL een officieel bod uit op Neways. Via een openbaar bod liet VDL weten 13 euro voor een aandeel Neways over te hebben inclusief dividend (cum dividend). Dat is een premie van bijna 20 procent op de slotkoers van het aandeel Neways op 29 april 2021. Het bestuur van Neways had eerder kenbaar gemaakt niet open te staan voor een overname en de actie van VDL wordt dan ook beschouwd als een vijandige overnamepoging.

Op 6 juli liet VDL weten dat ze niet van plan waren om het overnamebod verder te verhogen en staakte het bedrijf uit Born haar overnamepoging.

ICT Group overgenomen door NPM Capital en Teslin

Het beursgenoteerde ICT Group ontving op 5 maart 2020 een overnamebod van ruim 140 miljoen euro. Een groep van investeerders, met daarin onder meer NPM Capital en Teslin, deden een bod van 14,50 euro per aandeel. Dat was een premium van ruim 30% op de koers van het aandeel. Het bestuur en de raad van commissarissen van ICT Group lieten weten unaniem achter het bod te staan en blij te zijn met de interesse van de oer-Hollandse investeerders NPM en Teslin. NPM heeft overigens als grootaandeelhouder al een positie in het bedrijf. Als de overname doorgaat dan zal ICT Group van de Amsterdamse beurs verdwijnen. Op 14 juli 2021 verhoogde NPM haar bod naar 14,90 euro per aandeel. Op 27 juli 2021 lieten NPM Capital en Teslin weten dan zij hun bod op ICT Group gestand deden en was de overname definitief beklonken.

DPA overgenomen door New Horizons en Gilde Equity Management

Begin maart 2021 meldde DPA dat zij overeenstemming had bereikt met New Horizons, dat onder leiding van Gilde Equity Management DPA wilde overnemen. New Horizons legde in contanten 1,70 euro per aandeel neer, cum dividend. Dat is een premie van meer dan 23% ten opzichte van de gemiddelde prijs van het aandeel over het voorgaande halfjaar. De waardering van DPA kwam daarmee neer op 80 miljoen euro. Op 29 juli deed New Horizons haar bod op DPA gestand.

KPN speculatie overname door EQT

In oktober 2020 melden verschillende media dat de Zweedse investeerder EQT interesse heeft getoond, maar dat haalde het niet. April 2021 doet EQT weer van zich spreken. Volgens The Wallstreet Journal is EQT nu samen met het Amerikaanse Stonepeak een bod aan het voorbereiden. Daarnaast zou ook investeringsmaatschappij KKR geïnteresseerd zijn.

KPN laat in een officieel persbericht weten dat het de twee – niet aan elkaar gerelateerde – overnamebenaderingen afwijst. Het beursgenoteerde concern gelooft in haar eigen kracht. Medio juni lieten EQT en Stonepeak weten dat ze de overnamepoging staakten.

Een vijandige overname lijkt niet voor de hand te liggen, omdat KPN beschikt over een solide beschermingswal via haar stichting preferente aandelen. Deze stichting kan een optie uitoefenen waardoor zij ongeveer 50 procent van het stemrecht naar zich toe trekt.

KPN staat wel vaker in de belangstelling, waarvan de overname poging door Carlos Slim met zijn telecomconcern América Móvil als meest concreet. Recenter, in januari 2019, melden verschillende media dat Brookfield op KPN aast.

Hunter Douglas van de beurs gehaald door familie Sonnenberg

Ruim 80 procent van de aandelen is in bezit van de oprichtersfamilie Sonnenberg, via haar beleggingsvehikel Bergson Holdings. In december 2020 gaven zij te kennen het bedrijf van de beurs te willen halen en deden een bod van 64 euro per aandeel voor de resterende 20 procent. De hoogte van het bedrag wekte irritatie. Add Value Fund becijferde dat het bod bijna 120 euro per aandeel zou moeten zijn om recht te doen aan de huidige waarde en laat op 28 december weten niet in te stemmen met het bod. Ook de VEB, de belangenvereniging voor beleggers, viel het bod niet goed. Zij noemde het bod mager en de actie van de familie Sonnenberg opportunistisch.

Ondanks het protest is het bedrijf akkoord gegaan met het bod van 64 euro per aandeel voor de nog resterende 17 procent van de aandelen. Het bod gaf immers een premie van bijna 20 procent op de gemiddelde prijs van het aandeel in de maand voorafgaand aan het bod. Eind januari 2021 had de oprichtersfamilie al 90 procent van de aandelen in bezit. Om ook de laatste aandelen in handen te krijgen verhoogde Sonnenberg het bod toch, van 64 euro naar 82 euro per aandeel.

Altice overgenomen door Next Private

Het telecombedrijf Altice heeft in september 2020 een overnamebod ontvangen door Next Private. Next Private is geen onbekende voor Altice, want het bedrijf heeft al een fors belang van meer dan 70 procent in het Franse bedrijf. In oktober meldt Altice dat het overnamebod is voorgelegd aan de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Enkele aandeelhouders, zoals het hedgefonds Lucerne Capital, kunnen zich niet vinden in het bod en vinden het veel te laag.

Grandvision overgenomen door EssilorLuxottica

Het beursgenoteerde brillenconcern Grandvision, moederbedrijf van onder meer EyeWish en Pearle, meldt dat het Frans-Italiaanse EssilorLuxottica het belang van 76 procent van grootaandeelhouder HAL overneemt. EssilorLuxottica legt 28 euro per aandeel neer, waardoor de deal op zo’n 7 miljard euro uitkomt. Of de overname daadwerkelijk doorgaat is nog niet zeker, de toezichthouders moeten hun akkoord nog geven. Daarnaast moeten ze ook de andere aandelen nog in bezit zien te krijgen. RTL Z meldt dat als de deal niet voor eind juli 2021 rond is, de overeenkomst vervalt en HAL 400 miljoen euro van EssilorLuxottica krijgt.

Qiagen breek onderhandeling met Thermo Fisher af

Op 3 maart 2020 meldde de Nederlandse micro-cap Qiagen dat zij in overname onderhandelingen waren met Thermo Fisher Scientific. Thermo bod 43 euro per aandeel. Op 13 augustus werd bekend dat de overname niet doorging. Thermo had als eis gesteld dat zij 66,7 procent van de aandelen in bezit wilde krijgen, maar slechts een kleine 47 procent van de Qiagen aandelen werden aangemeld. Qiagen meldt dat Thermo vanwege het afketsen van de deal een bedrag van 95 miljoen dollar aan hen zal betalen en gelooft in haar eigen groeistrategie.

Kiadis overgenomen door Sanofi

Het Nederlands/Belgische biotechbedrijf Kiadis heeft in november 2020 een overnamebod van Sanofi ontvangen. Het Franse farmaconcern zou 5,45 euro per aandeel hebben geboden. Dit komt neer op een overnamesom van ruim 300 miljoen euro. Kiadis liet weten dat de raad van bestuur akkoord gaat met de overname en ook enkele grootaandeelhouders steunden het bod te accepteren. Medio april 2021 heeft Sanofi de overname van Kiadis afgerond.

NIBC overgenomen door Blackstone Group

De Nederlandse zakenbank NIBC wordt overgenomen door Blackstone Group. In eerste instantie bood de Amerikaanse investeringsmaatschappij 9,85 euro per aandeel voor alle andere uitstaande aandelen die niet in handen waren van J.C. Flowers en Reggeborgh. Hen bood Blackstone 8,93 euro (J.C. Flowers) en 9,65 (Reggeborgh) per aandeel. Medio maart ontstond er echter onzekerheid i.v.m. de mogelijke gevolgen van de Corona uitbraak. De twee partijen moesten opnieuw om de tafel om de overnamevoorwaarden opnieuw te onderhandelen. Uiteindelijk werd op 14 juli 2020 de overname definitief voor 7 euro per aandeel, met uitstel van 53 eurocent dividend. In december meldde Blackstone dat ze ruim 96% van de aandelen in bezit had en de overname voor 2021 afgerond wordt. Dat duurde uiteindelijk nog iets langer, maar op 15 januari 2021 werd een statuten wijziging door de aandeelhouders aangenomen die de beursexit mogelijk maakt. Blackstone had op dat moment al ruim 98 procent van de aandelen in handen.

TomTom als overnameprooi

Al jarenlang valt van tijd tot tijd de naam van TomTom als overnameprooi. Tot op heden zijn dit altijd geruchten gebleken. In 2018 namen het aantal geruchten wel behoorlijk toe. Op 26 oktober 2018 schreef TMT Finance in een artikel dat er meerdere partijen interesse hebben in TomTom als geheel in plaats van het spoor waar TomTom nu zelf op zit, de verkoop van haar Telematics-divisie. Eerder dit jaar meldde Reuters dat zij, op basis van twee ingewijden, informatie hebben dat TomTom een mogelijke verkoop onderzoekt en dat zij hiervoor Deutsche Bank hebben ingeschakeld. Dat wordt snel daarna door TomTom ontkracht. Op 2 november 2018 geeft topman Harrold Goddijn in een interview aan Reuters aan dat hij een overname of diepgaande samenwerking met een autofabrikant of technologiepartner niet uitsluit en voegt daar aan toe. Slecht tien dagen na deze uitspraak, stijgt op 12 november 2018 het aandeel ruim 6 procent op nieuwe overnamegeruchten. Diverse media melden dat TomTom van minstens drie verschillende partijen een ongevraagd overnamebod heeft ontvangen.

PostNL houdt avances Bpost af

Al sinds 2016 is er van tijd tot tijd sprake van overnameplannen door het Belgische Bpost. De avances van Bpost concreet, maar dit hield PostNL af. Door de veranderende postmarkt in Nederland, lijkt een fusie of overname reëel. In april 2018 waren er geruchten over een fusie van PostNL en Sandd, maar dit wilde beide bedrijven niet bevestigen.

Accell niet overgenomen door Pon

Het handelshuis Pon Holdings, onder andere bekend als importeur van Volkswagen, heeft een bod gedaan op de fietsenfabrikant Accell. Pon bracht al in 2017 een niet-bindend overname bod uit ter waarde van 32,72 euro per aandeel. Later die week werd het bod nog verhoogd tot 33,72 euro, maar ook dit bod werd afgewezen door fietsenproducent. De 72 eurocent in het overnamebod is een verwerking van het dividend van 72 eurocent van Accell van vorig jaar. Op 2 mei 2018 heeft Accell de gesprekken met Pon afgebroken.

Korte samenvatting

Een overnamepoging of zelfs maar een gerucht, kan een grote invloed hebben op de koers van een aandeel en uw belegging. In deze gids houden wij u op de hoogte van de laatste overnamegeruchten en nieuwsberichten rondom Nederlandse beursgenoteerde bedrijven.

Collecties

Gerelateerde boeken

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website en voor optimalisatie.