Overnames door beursgenoteerde bedrijven in 2022

Beursgenoteerde bedrijven hebben vaak een groeistrategie waarbij overnames een belangrijke rol spelen. Voor beleggers is overnamenieuws interessant om te volgen. Het geeft een goede inkijk in de strategie die het beursfonds volgt en haar financiële positie. Niet iedere overname is daarentegen even interessant. Nederlandse large caps zijn actieve overnemers en acquireren aan de lopende band bedrijven.

Inhoudsopgave

2022 rustig van start

De overnamemarkt is in 2021 rustig van start gegaan. Mede door de coronacrisis kijken veel beursfondsen de kat uit de boom en kiezen zij eerder voor het inkopen van eigen aandelen dan het geld uit te geven aan overnames. De verwachtingen voor de tweede helft van het jaar zijn hooggespannen omdat er door de coronacrisis ook koopkansen zijn ontstaan.

Overnames door Nederlandse bedrijven

In dit hoofdstuk een overzicht van interessante overnames door Nederlandse bedrijven of bedrijven waarvan de aandelen genoteerd zijn aan Euronext Amsterdam.

Aalberts neemt Premier Thermal Solutions over

Op 16 juli nam Aalberts het Amerikaanse bedrijf Premier Thermal Solutions. Hiermee voegt het beursgenoteerde industrie/technologieconcern een omzet toe van ongeveer 60 miljoen dollar. Premier is gespecialiseerd in hitte bestrijdende oplossingen voor metalen. Bij het bedrijf werken ongeveer 250 mensen.

Brill neemt Vandenhoeck & Ruprecht Verlage over

De overname van Vandenhoeck & Ruprecht Verlage (V&R) door Brill is een interessante. De Nederlandse small cap neemt zelden bedrijven over en van deze overname wordt dan ook verwacht dat deze goed aansluit. Net als Brill is Vandenhoeck & Ruprecht Verlage een wetenschappelijke uitgeverij en met de overname voegt het Leidse bedrijf ongeveer 10 miljoen euro aan omzet toe. Belangrijker is echter nog dat ze met V&R een goede toegangsdeur tot de Duitse en Oostenrijkse markt hebben.

HAL Trust neem Top Employers Institute over

Op 12 februari nam het beursgenoteerde investeringsbedrijf het Nederlandse Top Employers Institute over. Een overnamesom is niet bekend gemaakt. Door de overname komt er naar schatting 24 miljoen euro aan omzet bij voor HAL Trust. Bij Top Employers Institute werken 125 medewerkers.

Interessante internationale overnames

In dit hoofdstuk een overzicht van internationale overnames die voor beleggers interessant zijn om te volgen.

Termen en vakjargon

Beursgenoteerde bedrijven gebruiken altijd al veel vakjargon, maar als het gaat om overnames dan al helemaal. In dit hoofdstuk een overzicht van veelgebruikte termen en vakjargon en de betekenis.

Vijandig bod

Een vijandig bod is een bod op de uitstaande aandelen van een beursgenoteerd bedrijf, met als doel het verkrijgen van een meerderheidsbelang, zonder overleg en overeenstemming met het management van het bedrijf.

Lees verder over dit onderwerp

Korte samenvatting

Overnamenieuws is voor beleggers essentieel om te volgen. Of het nu gaat om zittende aandeelhouders of beleggers die een positie overwegen. In dit artikel een actueel overzicht van de interessantste overnames en algemene informatie over acquisities door beursgenoteerde bedrijven.

Collecties

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website en voor optimalisatie.