Uitleg over het lezen van beursadviezen voor aandelen

De benamingen van de koop- en verkoopsignalen die de beursanalisten afgeven verschilt nogal. Dit maakt het lezen van de beursadviezen niet altijd even gemakkelijk. In dit artikel vindt u de definities en een uitleg van de belangrijkste signalen die door beursanalisten gebruikt worden.

Strong buy

Een strong buy is het sterkste koopadvies dat een beursanalist kan afgeven. In de meeste gevallen wordt een strong buy alleen gegeven als de analist gegronde redenen heeft om op korte termijn positief nieuws te verwachten.

Buy

Een buy geldt als een algemeen koopadvies. De beursanalist schat op basis van zijn onderzoek in dat het aandeel koopwaardig is. Synoniemen voor dit signaal zijn Add of Accumulate.

Outperform

Het signaal outperform is beter dan neutral, maar minder sterk als een buy of strong buy signaal. Een beursanalist geeft dit advies meestal als het aandeel beter presteert dan bedrijven in dezelfde sector of in dezelfde beursindex.

Overweight

Een overweight signaal is een licht positief signaal. Een beursanalist geeft dit advies meestal als het aandeel enigszins koopwaardig wordt geacht.

Neutral

Een neutral signaal geeft een beursanalist als de prijs van het aandeel naar inschatting van de analist de reële waarde vertegenwoordigt en het aandeel in lijn met de markt presteert.

Hold

Een hold signaal geeft een beursanalist als het aandeel in lijn met de markt presteert en er op korte termijn geen koersstijging of -daling wordt verwacht.

Market perform

Het market perform signaal is een neutraal signaal. Het aandeel presteert in lijn met de markt.

Underweight

Een underweight signaal is een licht negatief signaal. Een beursanalist geeft dit advies meestal als het aandeel enigszins verkoopwaardig wordt geacht.

Underperform

Het signaal underperform is slechter dan neutraal, maar minder sterk als een sell of strong sell signaal. Een beursanalist geeft dit advies meestal als het aandeel slechter presteert dan bedrijven in dezelfde sector of in dezelfde beursindex.

Sell signaal

Een sell signaal geldt als een algemeen verkoopadvies. De beursanalist schat op basis van zijn onderzoek in dat het aandeel verkoopwaardig is. Synoniemen voor dit signaal zijn Reduce of Avoid.

Strong sell

Een strong sell is het sterkste verkoopsignaal dat een beursanalist kan afgeven. In de meeste gevallen wordt een strong sell alleen gegeven als de analist gegronde redenen heeft om op korte termijn negatief nieuws te verwachten.

Bronnen:
Website FINRA
Investopedia

Lees verder over dit onderwerp

Aandelensoorten en certificaten

Wat is het verschil tussen preferente aandelen en gewone aandelen? Wat zijn certificaten van aandelen? Dit zijn vragen die regelmatig door beleggers worden gesteld. In

Alles over beurskoersen

Welkom in de wondere wereld van de beurskoersen. Het lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het lang niet altijd. Wie dieper in aandelenkoersen duikt, komt er

Korte samenvatting

Beursadviezen zijn koop- en verkoopsignalen afgegeven door beursanalisten. In dit artikel lichten we de betekenis van de verschillende signalen toe.

Collecties

Beleggen in aandelen voor dummies

In dit boek vind je bewezen strategieën voor het selecteren en beheren van winstgevende beleggingen onder alle omstandigheden. De praktijkvoorbeelden in het boek laten zien

De intelligente belegger

De klassieker over de slimste beleggingsstrategie De intelligente belegger is de Nederlandse vertaling van de absolute best-seller voor beleggers: The Intelligent Investor geschreven door Benjamin

Beleggen en financiële markten

Beleggen en financiële markten is een compleet leerboek, waarin zowel de theoretische als de praktische aspecten van het beleggen worden behandeld. Het gaat in op

De basis van het beleggen

In alle rust bouwen aan een bovengemiddeld rendement De basis van het beleggen is een boek voor iedereen die wil beginnen met beleggen. In het

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website en voor optimalisatie.