feedback
Beleggen in aandelen, beleggingsfondsen & ETF's


 

Uitleg over het lezen van beursadviezen voor aandelen

De benamingen van de koop- en verkoopsignalen die de beursanalisten afgeven verschilt nogal. Dit maakt het lezen van de beursadviezen niet altijd even gemakkelijk. In dit artikel vindt u de definities en een uitleg van de belangrijkste signalen die door beursanalisten gebruikt worden.

Strong buy

Een strong buy is het sterkste koopadvies dat een beursanalist kan afgeven. In de meeste gevallen wordt een strong buy alleen gegeven als de analist gegronde redenen heeft om op korte termijn positief nieuws te verwachten.

Buy

Een buy geldt als een algemeen koopadvies. De beursanalist schat op basis van zijn onderzoek in dat het aandeel koopwaardig is. Synoniemen voor dit signaal zijn Add of Accumulate.

Outperform

Het signaal outperform is beter dan neutral, maar minder sterk als een buy of strong buy signaal. Een beursanalist geeft dit advies meestal als het aandeel beter presteert dan bedrijven in dezelfde sector of in dezelfde beursindex.

Underweight

Een underweight signaal is een licht positief signaal. Een beursanalist geeft dit advies meestal als het aandeel enigszins koopwaardig wordt geacht.

Neutral

Een neutral signaal geeft een beursanalist als de prijs van het aandeel naar inschatting van de analist de reële waarde vertegenwoordigt en het aandeel in lijn met de markt presteert.

Hold

Een hold signaal geeft een beursanalist als het aandeel in lijn met de markt presteert en er op korte termijn geen koersstijging of -daling wordt verwacht.

Market perform

Het market perform signaal is een neutraal signaal. Het aandeel presteert in lijn met de markt.

Overweight

Een overweight signaal is een licht negatief signaal. Een beursanalist geeft dit advies meestal als het aandeel enigszins verkoopwaardig wordt geacht.

Underperform

Het signaal underperform is slechter dan neutraal, maar minder sterk als een sell of strong sell signaal. Een beursanalist geeft dit advies meestal als het aandeel slechter presteert dan bedrijven in dezelfde sector of in dezelfde beursindex.

Sell signaal

Een sell signaal geldt als een algemeen verkoopadvies. De beursanalist schat op basis van zijn onderzoek in dat het aandeel verkoopwaardig is. Synoniemen voor dit signaal zijn Reduce of Avoid.

Strong sell

Een strong sell is het sterkste verkoopsignaal dat een beursanalist kan afgeven. In de meeste gevallen wordt een strong sell alleen gegeven als de analist gegronde redenen heeft om op korte termijn negatief nieuws te verwachten.

Deel dit artikel met uw netwerk

Facebook Twitter Linkedin

Voor deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:
Website FINRA
Investopedia

De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere (potentiële) investering dienen beleggers te toetsen aan hun persoonlijke beleggersprofiel en te bespreken met hun eigen adviseur. Lees de volledige gebruiksvoorwaarden.
Bericht voor bezoekers
Wij maken gebruiken van cookies voor onderzoeksdoeleinden en om uw gebruikerservaring op deze website te verbeteren. Uw privacy vinden wij van belang en de door deze website verzamelde gegevens worden geanonimiseerd.

Wij maken gebruiken van cookies voor onderzoeksdoeleinden en ter verbetering van uw gebruikerservaring. Uw privacy vinden wij van belang en de verzamelde gegevens worden geanonimiseerd.