Uitleg over het lezen van beursadviezen voor aandelen

De benamingen van de koop- en verkoopsignalen die de beursanalisten afgeven verschilt nogal. Dit maakt het lezen van de beursadviezen niet altijd even gemakkelijk. In dit artikel vindt u de definities en een uitleg van de belangrijkste signalen die door beursanalisten gebruikt worden.

Strong buy

Een strong buy is het sterkste koopadvies dat een beursanalist kan afgeven. In de meeste gevallen wordt een strong buy alleen gegeven als de analist gegronde redenen heeft om op korte termijn positief nieuws te verwachten.

Buy

Een buy geldt als een algemeen koopadvies. De beursanalist schat op basis van zijn onderzoek in dat het aandeel koopwaardig is. Synoniemen voor dit signaal zijn Add of Accumulate.

Outperform

Het signaal outperform is beter dan neutral, maar minder sterk als een buy of strong buy signaal. Een beursanalist geeft dit advies meestal als het aandeel beter presteert dan bedrijven in dezelfde sector of in dezelfde beursindex.

Overweight

Een overweight signaal is een licht positief signaal. Een beursanalist geeft dit advies meestal als het aandeel enigszins koopwaardig wordt geacht.

Neutral

Een neutral signaal geeft een beursanalist als de prijs van het aandeel naar inschatting van de analist de reële waarde vertegenwoordigt en het aandeel in lijn met de markt presteert.

Hold

Een hold signaal geeft een beursanalist als het aandeel in lijn met de markt presteert en er op korte termijn geen koersstijging of -daling wordt verwacht.

Market perform

Het market perform signaal is een neutraal signaal. Het aandeel presteert in lijn met de markt.

Underweight

Een underweight signaal is een licht negatief signaal. Een beursanalist geeft dit advies meestal als het aandeel enigszins verkoopwaardig wordt geacht.

Underperform

Het signaal underperform is slechter dan neutraal, maar minder sterk als een sell of strong sell signaal. Een beursanalist geeft dit advies meestal als het aandeel slechter presteert dan bedrijven in dezelfde sector of in dezelfde beursindex.

Sell signaal

Een sell signaal geldt als een algemeen verkoopadvies. De beursanalist schat op basis van zijn onderzoek in dat het aandeel verkoopwaardig is. Synoniemen voor dit signaal zijn Reduce of Avoid.

Strong sell

Een strong sell is het sterkste verkoopsignaal dat een beursanalist kan afgeven. In de meeste gevallen wordt een strong sell alleen gegeven als de analist gegronde redenen heeft om op korte termijn negatief nieuws te verwachten.

Bronnen:
Website FINRA
Investopedia

Korte samenvatting

Collecties

Gerelateerde boeken

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website en voor optimalisatie.