Uitstaande aandelen van beursgenoteerde bedrijven

De uitstaande aandelen (outstanding shares) van een beursgenoteerd bedrijf zijn het deel van de uitgegeven aandelen dat in de markt uitstaat en in bezit is door publieke aandeelhouders. Het aantal uitstaande aandelen kan veranderen. Bijvoorbeeld toenemen door emissies of afnemen door aandeleninkoopprogramma’s.

Inhoudsopgave

Aandelenemissie

Een aandelenemissie is het uitgeven van aandelen door een beursfonds. Het kan hierbij gaan om de introductie van het bedrijf op de beurs of het uitgeven van extra aandelen om meer kapitaal aan te trekken. Een beursintroductie wordt ook wel een primaire emissie genoemd.

Aandelensplitsing

Een aandelensplitsing is het verlagen van de nominale waarde van een aandeel met een bepaalde factor, waartegenover dan meer aandelen worden uitgegeven verhoogd met diezelfde factor. Kortweg gezegd als de nominale waarde met een factor 2 wordt verlaagd dan wordt het aantal aandelen met diezelfde factor 2 verhoogd.

Reverse stock split

Door een reverse stock split wordt het volume van de uitstaande aandelen kleiner en daardoor de prijs per aandeel hoger. Bij een split van 1 op 5 bij een volume van 1.000.000 aandelen, zal het nieuwe volume 200.000 aandelen bedragen. De totale waarde van de aandelen tezamen zal echter niet stijgen. De reverse split wordt door bedrijven toegepast wanneer zij van mening zijn dat de huidige koers te laag is voor beleggers om normaal in te kunnen handelen zonder dat de koersuitslagen procentueel te groot worden.

Inkoopprogramma’s

Een aandeleninkoopprogramma is een verzameling van inkoopacties van de eigen aandelen door een beursgenoteerd bedrijf. Het inkoopprogramma bestaat uit een vastgesteld aantal in te kopen aandelen en de momenten data waarop de aandelen door het beursfonds teruggekocht worden. Om de impact te spreiden worden de in te kopen aandelen vaan in tranches verdeeld.

Geplaatste aandelen

De geplaatste aandelen (issued shares) zijn alle door het beursgenoteerde bedrijf uitgegeven aandelen. Anders gezegd: de treasury aandelen en de uitstaande aandelen bij elkaar opgeteld.

Korte samenvatting

Verandering in het aantal uitstaande aandelen hebben gevolgen voor jou als belegger. In dit artikel alles over aandelensplits, emissies, inkoopprogramma’s en andere zaken die invloed hebben op de uitstaande aandelen.

Collecties

Gerelateerde boeken

De basis van het beleggen

In alle rust bouwen aan een bovengemiddeld rendement De basis van het beleggen is een boek voor iedereen die wil beginnen met beleggen. In het

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website en voor optimalisatie.