Wat is dividendbeleggen? Zo werkt het en genereert u inkomsten

Kom er achter waarom dividendbeleggen sterk aan populariteit wint onder beleggers

Dividendbeleggen is altijd al populair onder beleggers. Door de lage spaarrente is dividend bij veel beleggers topprioriteit geworden. Wat houdt dividendbeleggen eigenlijk in en waar moet u op letten? In dit artikel treft u alle in-en-outs van beleggen in (hoog)dividendaandelen en beleggingsfondsen en ETF’s die gericht zijn op dividend.

Inhoudsopgave

Wat is dividend eigenlijk?

Dividend is een uitkering aan de aandeelhouders van een bedrijf. Over het algemeen is dividend een winstuitkering, maar ook bij verlies kan dividend uitgekeerd worden. De hoogte, manier van uitkeren (in cash of aandelen) en frequentie wisselt per beursfonds. In dit artikel leest u hier meer over.

Dividendaandelen

Dividendaandelen zijn aandelen van beursfondsen met een goede en vaak jarenlange dividendhistorie. De meeste beursfondsen hebben een dividendbeleid waarin zij hebben vastgelegd welk deel van de winst uitgekeerd wordt als dividend. Vaak is dit een bandbreedte. Het beursgenoteerde Boskalis hanteert bijvoorbeeld een bandbreedte van 40% tot 50% van de nettowinst.

Welke aandelen het meeste dividend uitkeren wisselt per jaar door de (soms indirecte) koppeling met de nettowinst. Daarnaast keren beursfondsen soms een extra dividend of superdividend uit, bijvoorbeeld als een onderdeel van het bedrijf is verkocht.

Dividendaristocraten

Dividendaristocraten is een term die gebruikt wordt door het ratingbureau Standard and Poor’s. Hiertoe worden door S&P beursfondsen gerekend die minimaal vijfentwintig jaar achter elkaar het dividend verhoogd hebben. Vrijwel de gehele lijst bestaat uit Amerikaanse beursfondsen.

De laatste jaren wordt de term dividendaristocraten ook in Europa gebruikt. In Europa worden met deze term beursfondsen bedoeld die minimaal tien jaar achter elkaar het dividend hebben verhoogd.

Herbeleggen van dividend

Wanneer een belegger er voor kiest om uw dividend te herbeleggen, wordt het dividend niet aan de belegger uitgekeerd maar opnieuw belegd in het aandeel. Bij de meeste online brokers kan de belegger bij de profielinstellingen bepalen of het dividend in cash uitgekeerd moet worden of moet worden herbelegd. Een voordeel van herbeleggen is dat bij de meeste online brokers er geen transactiekosten in rekening worden gebracht voor het herbeleggen. Dividend dat wordt uitgekeerd in aandelen wordt stockdividend genoemd.

Superdividend

Superdividend is een eenmalige en extra dividenduitkering. Beursgenoteerde bedrijven keren soms een superdividend uit als er een grote kaspositie is, bijvoorbeeld als gevolg van de verkoop van een bedrijfsonderdeel of de verkoop van een (aandelen)belang in een andere onderneming.

Hoog dividend niet altijd goed

Een te hoog dividend staat de duurzaamheid van het dividend op de lange termijn in de weg. Alleen naar de hoogte van het dividend kijken is dus onvoldoende voor het selecteren van dividendaandelen. Een stabiele pay-out ratio over een aantal jaren is wenselijk. De pay-out ratio geeft aan welk percentage van de nettowinst wordt uitgekeerd als dividend. Wanneer alleen naar de hoogte van het dividend gekeken wordt en het bedrijf ieder jaar hetzelfde (of met een kleine stijging) dividend uitkeert, maar de winst van het bedrijf afneemt, dan ontstaat er een onhoudbare situatie. De pay-out ratio maakt dit inzichtelijk en kan een belangrijk indicator zijn om bedrijven te spotten waar het dividend onder druk staat.

Beleggingsfondsen

Naast het zelfstandig selecteren van dividendaandelen, is het ook mogelijk om te beleggen in fondsen die zich specifiek richten op dividendaandelen. Als voordeel geldt dat de fondsmanagers u het speurwerk uit handen nemen. Een team van analisten zoekt voor u naar interessante dividendaandelen om positie in te nemen. Daarnaast is uw uw belegging automatisch verspreidt over meerdere bedrijven. Als nadeel geldt dat de fondshuizen u wel een beheervergoeding in rekening brengen.

Overzicht dividendbeleggingsfondsen

 • NN Hoog Dividend Aandelen Fonds
 • ABN AMRO Premium Global Dividend Fund
 • Kempen Global High Dividend Fund
 • DWS Top Dividende FD
 • NN Premium Dividend Fund

Dividendbeleggen via ETF’s

Een ETF of tracker is een beleggingsproduct waarmee een beursindex gevolgd kan worden. U belegt met de ETF in alle aandelen binnen de beursindex. Naast de bekende beursindexen zoals de AEX of de Dow Jones, zijn er ook specifieke indexen voor dividendaandelen. Door een ETF op deze indexen, kunt u gespreid beleggen in dividendaandelen.

Voorbeelden van indexen van dividendaandelen:

 • MSCI World High Dividend Yield Index
 • S&P 500 Dividend Aristocrats
 • S&P Europe 350 Dividend Aristocrats
 • Global X SuperDividend

Overzicht dividend-ETF’s

 • Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF
 • SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats ETF
 • iShares EURO Dividend UCITS ETF
 • Think Morningstar High Div UCITS ETF
 • iShares Stoxx Glob Sel Div100 UCITS ETF

Beleggen in obligaties vs dividendbeleggen

Dividendbeleggen kent meer risico dan beleggen in obligaties. Hier staat de kans op een hoger rendement tegenover. Bij beleggen in dividendaandelen bestaat het rendement niet alleen uit dividend. De belegger maakt hiernaast ook kans op rendement als er sprake is van koerswinst bij de verkoop van de positie. Bij obligaties is daarentegen het rendement en de inleg gegarandeerd (tenzij het bedrijf failliet gaat).

Dividendaandelen die per maand uitkeren

De meeste beursfondsen keren jaarlijks of twee keer per jaar dividend uit. Er zijn ook fondsen die per kwartaal uitkeren zoals Shell en Unilever. Ben je op zoek naar aandelen die maandelijks dividend uitkeren? Dan kom je onder andere bij deze beursfondsen uit:

Suggestie: Kan je geen geschikte aandelen vinden die maandelijks dividend uitkeren? Probeer aandelen te vinden die ieder kwartaal uitkeren in verschillende maanden. Zo keert Unilever in maart, juni, september en december uit en Apple in februari, mei, augustus en november.

Bronnen:
Dividend – Wikipedia, the free encyclopedia
Introduction To Dividends: Introduction | Investopedia

Lees verder over dit onderwerp

Dividend als beleggingsrendement

Dividend is een uitkering aan de aandeelhouders van een bedrijf. Over het algemeen is dividend een winstuitkering, maar ook bij verlies kan dividend uitgekeerd worden.

Top Dividend app voor Apple iPad

Het is even zoeken tussen de reclameboodschap van de maker, maar met de knop “Naar Top Dividendaandelen” kan de app worden gestart. Het scherm opent

Korte samenvatting

Door de lage spaarrente is dividend bij veel beleggers topprioriteit geworden. Dividend is een uitkering aan de aandeelhouders van een bedrijf. Een te hoog dividend staat de duurzaamheid van het dividend op de lange termijn in de weg. Een stabiele dividenduitkering over een aantal jaren is wenselijk.

Collecties

Blondjes Beleggen Beter

In 7 stappen naar simpel en succesvol beleggen In Blondjes beleggen beter neemt financieel journaliste Janneke Willemse je mee tijdens je eerste stappen op de

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website en voor optimalisatie.