Wat is een vergadering van aandeelhouders

Wat houdt de vergadering van aandeelhouders van een beursgenoteerd bedrijf in en wat is het verschil tussen een gewone en buitengewone vergadering van aandeelhouders?

Wat is een AVA?

AVA staar voor Algemene (Jaarlijkse) Vergadering van Aandeelhouders. Of AGM in het Engels, wat een afkorting is voor Annual General Meeting of shareholders (AGM). Het bestuur van een beursgenoteerd bedrijf is verplicht om minimaal een keer per jaar verantwoording af te leggen aan de aandeelhouders. Het bestuur roept hiervoor een vergadering uit, de algemene jaarlijkse vergadering van aandeelhouders.

Gewone vergadering

De algemene jaarlijkse vergadering van aandeelhouders wordt ook wel de gewone vergadering van aandeelhouders genoemd. Naast de gewone vergadering zijn er ook buitengewone of bijzondere vergadering van aandeelhouders.

Buitengewone vergadering van aandeelhouders

Buitengewone of bijzondere vergadering van aandeelhouders (BAVA) worden georganiseerd als er zaken moeten worden voorgelegd aan de aandeelhouders van het beursgenoteerde bedrijf. Bijvoorbeeld bij overnames of grote organisatorische of strategische veranderingen binnen het beursfonds.

Deelnemen aan een aandeelhoudersvergadering

Bij de meeste beursgenoteerde bedrijven is op de website terug te vinden wanneer een vergadering van aandeelhouders is uitgeroepen. Iedere aandeelhouder kan zich aanmelden om de vergadering bij te wonen. Zelfs aandeelhouders met maar een aandeel. Het stemrecht tijdens de vergadering is over het algemeen wel naar rato van het aantal aandelen dat de belegger in bezit heeft. De grootaandeelhouders hebben hierdoor veel invloed op de vergadering.

Overzicht vergaderingen beursgenoteerde bedrijven

De website BeleggenAgenda.nl heeft een actueel overzicht van de aankomende aandeelhoudersvergaderingen per beursfonds.

Lees verder over dit onderwerp

Jaarverslagen van beursbedrijven lezen

Het lezen van jaarverslagen is een vast onderdeel van de fundamentele analyse van aandelen. Het doorgronden van de jaarverslagen is voor veel beleggers niet eenvoudig.

Beleggen in vastgoed

Beleggen in vastgoed neemt toe aan populariteit. Beleggen in vastgoed kan in veel verschillende soorten onroerend goed, bijvoorbeeld woningen, winkelpanden, kantoorpanden en vakantiewoningen. Is beleggen

Korte samenvatting

Collecties

Overnamenieuws en geruchten

Een overnamepoging of zelfs maar een gerucht, kan een grote invloed hebben op de koers van een aandeel en uw belegging. In deze gids houden wij u op de hoogte van de laatste overnamegeruchten en nieuwsberichten rondom Nederlandse beursgenoteerde bedrijven.

Overzicht beursgangen 2022

Historisch gezien zijn beursintroducties interessant voor beleggers. Lees hoe je hier als gewone belegger van kunt profiteren, wat er allemaal bij komt kijken en welke Nederlandse beursgangen en internationale IPO’s er op de agenda staan.

Beleggen in de chipsector

De vraag naar chips blijft nog steeds ongekend hoog omdat voor veel technologische vooruitgang computerchips nodig zijn. Hier profiteren de chipfabrikanten en de toeleveranciers van. Welke bedrijven zijn er eigenlijk actief in de chipsector en hoe kun je hier als belegger op inspelen?

Beleggen in tech aandelen

Technologie is tegenwoordig overal en de keuze voor tech aandelen is dan ook ruim. Waar moet je op letten bij beleggen in tech aandelen? Hoe

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website en voor optimalisatie.