feedback
Beleggen in aandelen, beleggingsfondsen & ETF's


 

Wat is een vergadering van aandeelhouders

Wat houdt de vergadering van aandeelhouders van een beursgenoteerd bedrijf in en wat is het verschil tussen een gewone en buitengewone vergadering van aandeelhouders?

Het bestuur van een beursgenoteerd bedrijf is verplicht om minimaal een keer per jaar verantwoording af te leggen aan de aandeelhouders. Het bestuur roept hiervoor een vergadering uit, de jaarlijkse algemene vergadering van aandeelhouders (AVA) of in het Engels annual general meeting of shareholders (AGM).

De jaarlijkse algemene vergadering van aandeelhouders wordt ook wel de gewone vergadering van aandeelhouders genoemd. Naast de gewone vergadering zijn er ook buitengewone of bijzondere vergadering van aandeelhouders (BAVA). Deze vergaderingen worden georganiseerd als er zaken moeten worden voorgelegd aan de aandeelhouders van het beursgenoteerde bedrijf. Bijvoorbeeld bij overnames of grote organisatorische of strategische veranderingen binnen het beursfonds.

Bij de meeste beursgenoteerde bedrijven is op de website terug te vinden wanneer een vergadering van aandeelhouders is uitgeroepen. Iedere aandeelhouder kan zich aanmelden om de vergadering bij te wonen. Zelfs aandeelhouders met maar een aandeel. Het stemrecht tijdens de vergadering is over het algemeen wel naar rato van het aantal aandelen dat de belegger in bezit heeft. De grootaandeelhouders hebben hierdoor veel invloed op de vergadering.

Interessante websites:

Deel dit artikel met uw netwerk

Facebook Twitter Linkedin

De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere (potentiƫle) investering dienen beleggers te toetsen aan hun persoonlijke beleggersprofiel en te bespreken met hun eigen adviseur. Lees de volledige gebruiksvoorwaarden.
Bericht voor bezoekers
Wij maken gebruiken van cookies voor onderzoeksdoeleinden en om uw gebruikerservaring op deze website te verbeteren. Uw privacy vinden wij van belang en de door deze website verzamelde gegevens worden geanonimiseerd.

Wij maken gebruiken van cookies voor onderzoeksdoeleinden en ter verbetering van uw gebruikerservaring. Uw privacy vinden wij van belang en de verzamelde gegevens worden geanonimiseerd.