Wat is volatiliteit?

Met volatiliteit wordt de beweeglijkheid van de koers van bijvoorbeeld een aandeel, ETF of valuta aangeduid. Met beweeglijkheid wordt bedoeld het stijgen en dalen van de koers. Hoe groter en frequenter de uitslagen, hoe hoger de volatiliteit. De spaarrente heeft een vrij lage volatiliteit. Cryptovaluta en tech-aandelen hebben daarentegen juist vaak een hoge volatiliteit.

Inhoudsopgave

Low vol

Low vol is een term om aandelen en beleggingsinstrumenten aan te duiden met een lage beweeglijkheid van de koers. Een andere term voor low vol is minimum vol.

Volatileitsindexen zoals VAEX en VIX

De VAEX is de volatileitsindex van de aandelenbeurs Euronext Amsterdam. Ook voor andere internationale beursindexen zijn er volatileitsindexen. De bekendste is de VIX van de Chicago Board Options Exchange (CBOE), die al bestaat sinds 1993. Maar ook dichter bij huis is er de VDAX voor de Duitse DAX.

De volatileitsindexen zijn in het leven geroepen om opties op te kunnen creëren, waarmee (institutionele) beleggers kunnen inspelen op de beweeglijkheid van de onderliggende waarde.

Beleggen in lage volatiliteit aandelen

Een portefeuille op basis van low-vol aandelen is een populaire strategie voor vermogensopbouw. Bij low vol beleggingstrategieën is het doel om een deel van de volatiliteit weg te kunnen nemen om vermogensgroei op lange termijn te behalen. Het rendement is bij deze strategie over het algemeen in orde, maar niet uitzonderlijk hoog. Daar staat een lager risico tegenover dan bij aandelen met een gemiddelde of hoge volatiliteit.

Al is het vanuit risico-oogpunt nog belangrijker dat de beleggingsportefeuille goed gespreid is. Dat is bij alleen low vol aandelen lastig omdat hiermee hele sectoren buiten de portefeuille vallen.

Low vol ETF’s

Er zijn tientallen ETF’s gericht op lage volatiliteit aandelen. Enkele bekende voorbeelden zijn:

AanbiederETF naamSymbool
BlackrockiShares Edge MSCI Europe Minimum Volatility UCITS ETFMVEU
BlackrockiShares MSCI Global Min Vol Factor ETFACWV
InvescoS&P 500 Low Volatility ETFSPLV
VanguardU.S. Minimum Volatility ETFVFMV
DWSXtrackers MSCI World Minimum Volatility UCITS ETF 1CXDEB

Bronvermelding:
https://www.blackrock.com/us/individual/investment-ideas/what-is-factor-investing/factor-commentary/andrews-angle/the-lowdown-on-low-vol

Lees verder over dit onderwerp

Uitleg over dividenddatums

Dividend datums zijn voor beleggers van belang om te weten. Afhankelijk van de soort datum hebben ze invloed op de beurskoers. In dit artikel per datumsoort een duidelijke uitleg.

Jaarverslagen van beursbedrijven lezen

Het lezen van jaarverslagen is een vast onderdeel van de fundamentele analyse van aandelen. Het doorgronden van de jaarverslagen is voor veel beleggers niet eenvoudig.

Korte samenvatting

Alles over de volatiliteit van aandelen en andere beleggingsinstrumenten. Met volatiliteit wordt de beweeglijkheid bedoeld, ofwel het stijgen en dalen van de koers van het aandeel of andere onderliggende waarde.

Collecties

Beleggen in aandelen voor dummies

In dit boek vind je bewezen strategieën voor het selecteren en beheren van winstgevende beleggingen onder alle omstandigheden. De praktijkvoorbeelden in het boek laten zien

De intelligente belegger

De klassieker over de slimste beleggingsstrategie De intelligente belegger is de Nederlandse vertaling van de absolute best-seller voor beleggers: The Intelligent Investor geschreven door Benjamin

Beleggen en financiële markten

Beleggen en financiële markten is een compleet leerboek, waarin zowel de theoretische als de praktische aspecten van het beleggen worden behandeld. Het gaat in op

De basis van het beleggen

In alle rust bouwen aan een bovengemiddeld rendement De basis van het beleggen is een boek voor iedereen die wil beginnen met beleggen. In het

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website en voor optimalisatie.