Wat is volatiliteit?

Met volatiliteit wordt de beweeglijkheid van de koers van bijvoorbeeld een aandeel, ETF of valuta aangeduid. Met beweeglijkheid wordt bedoeld het stijgen en dalen van de koers. Hoe groter en frequenter de uitslagen, hoe hoger de volatiliteit. De spaarrente heeft een vrij lage volatiliteit. Cryptovaluta en tech-aandelen hebben daarentegen juist vaak een hoge volatiliteit.

Inhoudsopgave

Low vol

Low vol is een term om aandelen en beleggingsinstrumenten aan te duiden met een lage beweeglijkheid van de koers. Een andere term voor low vol is minimum vol.

Volatileitsindexen zoals VAEX en VIX

De VAEX is de volatileitsindex van de aandelenbeurs Euronext Amsterdam. Ook voor andere internationale beursindexen zijn er volatileitsindexen. De bekendste is de VIX van de Chicago Board Options Exchange (CBOE), die al bestaat sinds 1993. Maar ook dichter bij huis is er de VDAX voor de Duitse DAX.

De volatileitsindexen zijn in het leven geroepen om opties op te kunnen creëren, waarmee (institutionele) beleggers kunnen inspelen op de beweeglijkheid van de onderliggende waarde.

Beleggen in lage volatiliteit aandelen

Een portefeuille op basis van low-vol aandelen is een populaire strategie voor vermogensopbouw. Bij low vol beleggingstrategieën is het doel om een deel van de volatiliteit weg te kunnen nemen om vermogensgroei op lange termijn te behalen. Het rendement is bij deze strategie over het algemeen in orde, maar niet uitzonderlijk hoog. Daar staat een lager risico tegenover dan bij aandelen met een gemiddelde of hoge volatiliteit.

Al is het vanuit risico-oogpunt nog belangrijker dat de beleggingsportefeuille goed gespreid is. Dat is bij alleen low vol aandelen lastig omdat hiermee hele sectoren buiten de portefeuille vallen.

Low vol ETF’s

Er zijn tientallen ETF’s gericht op lage volatiliteit aandelen. Enkele bekende voorbeelden zijn:

AanbiederETF naamSymbool
BlackrockiShares Edge MSCI Europe Minimum Volatility UCITS ETFMVEU
BlackrockiShares MSCI Global Min Vol Factor ETFACWV
InvescoS&P 500 Low Volatility ETFSPLV
VanguardU.S. Minimum Volatility ETFVFMV
DWSXtrackers MSCI World Minimum Volatility UCITS ETF 1CXDEB

Bronvermelding:
https://www.blackrock.com/us/individual/investment-ideas/what-is-factor-investing/factor-commentary/andrews-angle/the-lowdown-on-low-vol

Lees verder over dit onderwerp

Nederlandse beleggingsclubs

Nederland is heel wat beleggingsstudieclubs rijk. Van exclusieve clubs van samenwerkende zeer vermogende beleggers tot meer hobbymatige beleggingsclubs. En daarnaast zijn er natuurlijk ook beleggingsclubs

Beleggen met Turbo’s

Een Turbo is een beleggingsproduct van de ABN AMRO en gerelateerde banken. Een Turbo is een zogenaamd hefboomproduct. Hierdoor kan de belegging sneller stijgen of

Korte samenvatting

Alles over de volatiliteit van aandelen en andere beleggingsinstrumenten. Met volatiliteit wordt de beweeglijkheid bedoeld, ofwel het stijgen en dalen van de koers van het aandeel of andere onderliggende waarde.

Collecties

Overnamenieuws en geruchten

Een overnamepoging of zelfs maar een gerucht, kan een grote invloed hebben op de koers van een aandeel en uw belegging. In deze gids houden wij u op de hoogte van de laatste overnamegeruchten en nieuwsberichten rondom Nederlandse beursgenoteerde bedrijven.

Overzicht beursgangen 2022

Historisch gezien zijn beursintroducties interessant voor beleggers. Lees hoe je hier als gewone belegger van kunt profiteren, wat er allemaal bij komt kijken en welke Nederlandse beursgangen en internationale IPO’s er op de agenda staan.

Beleggen in de chipsector

De vraag naar chips blijft nog steeds ongekend hoog omdat voor veel technologische vooruitgang computerchips nodig zijn. Hier profiteren de chipfabrikanten en de toeleveranciers van. Welke bedrijven zijn er eigenlijk actief in de chipsector en hoe kun je hier als belegger op inspelen?

Beleggen in tech aandelen

Technologie is tegenwoordig overal en de keuze voor tech aandelen is dan ook ruim. Waar moet je op letten bij beleggen in tech aandelen? Hoe

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website en voor optimalisatie.