Wat zijn gesloten periodes?

In de financiële agenda’s van beursfondsen vinden beleggers meestal de gesloten periodes van een beursgenoteerd bedrijf terug. Wat houden deze gesloten periodes precies in?

Gesloten periodes worden ook wel stille periodes genoemd. Dit zijn periodes voorafgaand aan de publicatie van kwartaal- of jaarcijfers of overnames. In deze periode wordt er binnen de beursgenoteerde bedrijven gewerkt aan het verzamelen en controleren van de cijfers. Deze informatie is koersgevoelig en onjuiste cijfers of te vroeg verschenen cijfers kunnen sterke invloed hebben op de beurskoers van de aandelen. In deze periode doen de beursgenoteerde bedrijven geen uitspraken over cijfers of ontwikkelingen binnen het bedrijf.

De AFM verbiedt insiders van de beursgenoteerde bedrijven om tijdens de gesloten of stille periodes transacties in het beursfonds, zoals het kopen of verkopen van aandelen, uit te voeren. Met insiders van de beursgenoteerde bedrijven worden onder meer de bestuurders en commissarissen bedoeld.

Voor de meeste Nederlandse beursgenoteerde bedrijven zijn de gesloten periodes terug te vinden op de financiële agenda op de investor relations website van het beursfonds. Op de website BeleggenAgenda.nl is een actueel overzicht te vinden.

Lees verder over dit onderwerp

ETF beleggen voor beginners

Een Exchange Traded Fund (ETF) is een immens populair beleggingsinstrument. Het is gemakkelijk aan te schaffen en stelt u als belegger in staat om eenvoudig een gespreide portefeuille op te bouwen.

Jaarverslagen van beursbedrijven lezen

Het lezen van jaarverslagen is een vast onderdeel van de fundamentele analyse van aandelen. Het doorgronden van de jaarverslagen is voor veel beleggers niet eenvoudig.

Korte samenvatting

Collecties

Beleggen in aandelen voor dummies

In dit boek vind je bewezen strategieën voor het selecteren en beheren van winstgevende beleggingen onder alle omstandigheden. De praktijkvoorbeelden in het boek laten zien

De intelligente belegger

De klassieker over de slimste beleggingsstrategie De intelligente belegger is de Nederlandse vertaling van de absolute best-seller voor beleggers: The Intelligent Investor geschreven door Benjamin

Beleggen en financiële markten

Beleggen en financiële markten is een compleet leerboek, waarin zowel de theoretische als de praktische aspecten van het beleggen worden behandeld. Het gaat in op

De basis van het beleggen

In alle rust bouwen aan een bovengemiddeld rendement De basis van het beleggen is een boek voor iedereen die wil beginnen met beleggen. In het

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website en voor optimalisatie.