Whisky kopen als investering

Whisky kopen als investering is een serieuze beleggingsvorm. Beleggen in whisky neemt toe aan populariteit en volume. Niet alleen omdat beleggers steeds vaker op zoek zijn naar alternatieve beleggingen, maar ook door de toenemende vraag uit China en andere opkomende economieën. Is deze alternatieve beleggingsvorm iets voor u?

Beleggen in whisky niet alleen voor liefhebbers

De meningen zijn verdeeld of u een liefhebber moet zijn om succesvol te kunnen beleggen in whisky. Een goede kennis van het product en de markt zijn van cruciaal belang. Hiervoor hoeft u geen liefhebber te zijn, maar het helpt natuurlijk wel.

Whisky selecteren en kopen

Het selecteren van whisky en het tegen een goede prijs inkopen, is een leuke bezigheid. Over het algemeen geldt dat alleen zeldzame whisky interessant is als belegging. De markt voor exclusieve whisky neemt toe en hiermee de kans op rendement ook. De waardestijging van goed verkrijgbare whisky is over het algemeen op jaarbasis te gering om als zinvolle investeringswhisky te gelden. Whisky van een onafhankelijke botteling is in de regel minder goed verhandelbaar als een whisky die door de distilleerderij zelf is gebotteld.

Georganiseerd beleggen in whisky

De meest voor de handliggende manier is het zelfstandig kopen en verkopen van whisky. De online veilingsites zoals Ebay, zijn een prima uitgangspunt om whisky in te kopen en weer te verkopen.

Het zelfstandig kopen en verkopen van whisky is voor veel beleggers niet eenvoudig. Ondanks de veilingsites is het lastig om potentiële kopers te bereiken en de geïnteresseerde kopers zijn over het algemeen op hun hoede vanwege de vele namaakproducten.

Beleggen in vaten

De Scotch Whisky Organisation geeft aan dat het beleggen in vaten risicovoller is dan beleggen in flessen. Beleggen in whiskyvaten wordt over het algemeen in groepsverband gedaan. In Nederland zijn er een aantal initiatieven waar u aan kunt deelnemen. Een voorbeeld hiervan is Caskplan. Caskplan koopt ongeveer één tot twee keer per jaar een vat whisky bij een distilleerderij en geeft certificaten van aandelen uit per whiskyvat. De vaten worden gekocht op het moment dat ze gevuld zijn. Er moet ongeveer tien jaar gewacht worden tot het whiskyvat gebotteld kan worden en de deelnemers hun flessen ontvangen.

Bewaren van whisky

In tegenstelling tot wijn is whisky eenvoudig te bewaren. Het is van belang om de whisky niet bloot te stellen aan (zon)licht, warmte en temperatuurveranderingen. Whisky kan het best bewaard worden op een donkere plek met een constante temperatuur. Bewaar de whiskyflessen altijd rechtop.

Interessante websites over beleggen in whisky

Bronnen:
Website Hetwhiskyforum
Website Scotch Whisky Organisation
Wikipedia

Lees verder over dit onderwerp

In 10 stappen succesvol beleggen

Bouw een maandelijks inkomen met aandelen en opties In 10 stappen helpt Harm je om jouw geld voor je te laten werken. Een beleggingsfonds of

The Intelligent Investor

De klassieker over de slimste beleggingsstrategie De Nederlandstalige versie van dit boek treft u hier. Deze klassieker uit 1949 wordt zelfs na al die jaren

Korte samenvatting

Collecties

Overnamenieuws en geruchten

Een overnamepoging of zelfs maar een gerucht, kan een grote invloed hebben op de koers van een aandeel en uw belegging. In deze gids houden wij u op de hoogte van de laatste overnamegeruchten en nieuwsberichten rondom Nederlandse beursgenoteerde bedrijven.

Overzicht beursgangen 2022

Historisch gezien zijn beursintroducties interessant voor beleggers. Lees hoe je hier als gewone belegger van kunt profiteren, wat er allemaal bij komt kijken en welke Nederlandse beursgangen en internationale IPO’s er op de agenda staan.

Beleggen in de chipsector

De vraag naar chips blijft nog steeds ongekend hoog omdat voor veel technologische vooruitgang computerchips nodig zijn. Hier profiteren de chipfabrikanten en de toeleveranciers van. Welke bedrijven zijn er eigenlijk actief in de chipsector en hoe kun je hier als belegger op inspelen?

Beleggen in tech aandelen

Technologie is tegenwoordig overal en de keuze voor tech aandelen is dan ook ruim. Waar moet je op letten bij beleggen in tech aandelen? Hoe

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website en voor optimalisatie.