De beste online brokers van Nederland

Bent u op zoek naar een online broker die aansluit bij uw situatie? Dan is deze vergelijker een goed startpunt. Maak kennis met de online brokers die op de Nederlandse belegger gericht zijn en lees op welke punten u de verschillende brokers kunt beoordelen. Bent u bijvoorbeeld op zoek naar de broker met het scherpste transactietarief of hecht u juist meer waarde aan een broker die u helpt betere beleggingsbeslissingen te maken? Deze gids helpt u in uw zoektocht naar een geschikte online broker.

Inhoudsopgave

Welke kosten komen er kijken bij beleggen?

Transactiekosten

Hoewel we aanraden om verder te kijken dan alleen de transactiekosten, blijft dit toch voor veel beleggers logischerwijs een belangrijke factor. Transactiekosten zijn de kosten die de online broker rekent per aan- of verkoop. Bij de meeste brokers geldt een minimum tarief en een variabel tarief. Komt de waarde van de transactie niet boven het minimum tarief, dan wordt het minimum tarief in rekening gebracht. Komt de waarde van de transactie daarboven, dan wordt het variabele tarief in rekening gebracht.

Servicekosten

Naast de transactiekosten rekenen sommige brokers ook een maandelijkse service fee. Dit hoeft niet negatief te zijn, want vaak bieden deze brokers een uitgebreider handelsplatform en besteden ze aandacht aan educatie.

Hier moet u op letten bij het selecteren van een broker

Wat handelsmogelijkheden en basistarieven schelen de meeste online brokers niet zoveel van elkaar. Het is een competitief speelveld en de prijsstelling houden de brokers onderling scherp in de gaten. Toch zijn er voldoende verschillen tussen de online brokers. Deze checklist kan u helpen bij het maken van een keuze.

Beginnende belegger of gevorderde belegger

In tegenstelling tot wat er soms uit de marketinguitingen doet blijken, zijn niet alle brokers gericht op beginnende beleggers. Zo is de telefonische support bij de ene broker beter dan bij de andere. Ook is het handelsplatform in sommige gevallen erg geavanceerd, maar daardoor wel minder gebruiksvriendelijk voor beginnende beleggers. Soms met onbedoelde handelstransacties tot gevolg.

Actieve of passieve belegger

Bepaal of u een actieve of passieve belegger bent. Bent u een actieve belegger, dan loont het om scherp te kijken naar de transactiekosten. In dit artikel leggen we de verschillen tussen actief en passief beleggen uit.

Beleggingscategorieën

In welke beleggingscategorie u wilt beleggen is ook van belang. Wilt u voornamelijk in aandelen beleggen, dan zijn andere dingen belangrijk dan wanneer u in ETF’s of beleggingsfondsen wilt beleggen. Binnen de beleggingscategorie kan het ook nog van belang zijn om vooraf te bepalen of u vooral nationaal of internationaal wilt beleggen. Bij sommige brokers zijn de tarieven voor het wisselen van vreemde valuta aanmerkelijk hoger dan gebruikelijk. Daarnaast wisselen de transactiekosten voor internationale beurzen per online broker behoorlijk.

Educatie

Bepaal of u hulp nodig heeft bij het beleggen en of u dit van de broker verwacht. Sommige brokers zijn meer gericht op gevorderde beleggers en gaan er vanuit dat beleggers via andere wegen zich bekwamen in het beleggen. Andere brokers zijn juist heel erg gericht op het opleiden van beleggers en bieden online trainingen en strategiewebinars.

Handelsplatform

Bepaal welke eisen u aan het handelsplatform stelt. Bent u op zoek naar een gebruiksvriendelijk handelsplatform dat u helpt bij het beleggen of juist naar een handelsplatform met geavanceerde functionaliteit. Daarnaast is het bij veel brokers zo geregeld dat de geavanceerde handelsplatformen alleen beschikbaar zijn bij een hoger abonnement of hoger volume aan maandelijkse transacties. Kortom de vraag wat u over heeft voor het handelsplatform speelt ook een rol.

Overzicht van online brokers

SaxoBank (BinckBank)

SaxoBank is een Deense online broker met veel klanten in Nederland door de overname van BinckBank. Sinds juli 2021 wordt de naam Binck niet meer gevoerd en zijn de klanten overgebracht naar SaxoBank. Het webplatform van Binck was een van de betere op het gebied van gebruiksvriendelijkheid voor beleggers. Dat is gelukkig niet verloren gegaan, want sinds de overname in 2019 heeft SaxoBank hard gewerkt om alle goede aspecten over te nemen in Saxo Investor.

DeGiro

In 2019 is DeGiro overgenomen door het Duitse Flatex. Een groot voordeel hiervan is dat Flatex een Duitse bankvergunning heeft en de cash gelden van beleggers nu onder het depositogarantiestelsel vallen. Het webplatform van DeGiro is in tact gebleven en wordt zelfs nog volop doorontwikkeld.

Lynx

Lynx is een zogenaamde introducing broker van het Amerikaanse Interactive Brokers. Dit wil zoiets zeggen als dat Lynx klanten aanbrengt voor Interactive Brokers. Als belegger bent u dus eigenlijk klant bij Lynx en Interactive Brokers, waarbij Interactive Brokers toegang tot de beurzen en het online platform verschaft. Dat klinkt misschien wat negatief, maar het platform is zeer geavanceerd en via Interactive Brokers heeft u toegang tot veel internationale aandelenbeurzen.

Korte samenvatting

Met deze vergelijker zet u de beste online brokers van Nederland op een rij. Krijg een helder beeld van de verschillende kostensoorten, de mogelijkheden van de handelsplatformen en andere aspecten die van belang zijn bij het selecteren van een online broker.

Opgenomen brokers

In deze vergelijking zijn de volgende brokers opgenomen:

  • SaxoBank (Binck)
  • DeGiro
  • Lynx

Deze website maakt gebruik van cookies voor een goede werking van de website en voor optimalisatie.